Skip to main content

KONTROVERZA SA MLADENOM STOJOVIĆEM

VIDEO – Medojević za Adriu: Đukanovića obezbjeđivali kriminalci Zemunskog klana, sa oružjem i značkama crnogorskog DB-a

VIDEO – Medojević za Adriu: Đukanovića obezbjeđivali kriminalci Zemunskog klana, sa oružjem i značkama crnogorskog DB-a


U vrijeme najvećih turbulencija Beograda i Podgorice, Mila Đukanovića su u Srbiji obezbjeđivali kriminalci Zemunskog klana, koji su imali značke i naoružanje crnogorske Državne bezbjednosti, izjavio je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević u emisiji serijala Kontroverza, posvećenoj zloglasnoj Sedmoj upravi crnogorskog SDB-a.
U vrijeme najvećih turbulencija Beograda i Podgorice, Mila Đukanovića su u Srbiji obezbjeđivali kriminalci Zemunskog klana, koji su imali značke i naoružanje crnogorske Državne bezbjednosti, izjavio je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević u emisiji serijala Kontroverza, posvećenoj zloglasnoj Sedmoj upravi crnogorskog SDB-a.


VIDEO – Medojević za Adriu: Đukanovića obezbjeđivali kriminalci Zemunskog klana, sa oružjem i značkama crnogorskog DB-a
Foto: Adria

Medojević je podsjetio i da su poznati srpski kriminalci Ljubiša Čume, Mile Luković Kum i Dušan Spasojević Šiptar 1998. dobili lične karte u Crnoj Gori, ali i naoružanje od crnogorske službe, ali i pištolje koji serijskim brojem nisu registrovani u crnogorskom MUP-u.

„U vrijeme kada su počele turbulencije između Beograda i Podgorice, jer su (Vojislav) Koštunica i vojna obavještajna služba imali jedan odnos prema Đukanoviću, a DB Srbije i Vlada Srbije „na čelu“ sa Bebom Popovićem drugi odnos sa rukovodstvom DPS-a, Đukanoviću su u Srbiji dio obezbjeđenja bili i ovi likovi iz Zemunskog klana, koji su imali značke i naoružanje crnogorske Državne bezbjednosti“, ispričao je Medojević, gostujući u Kontroverzi autora i voditelja Mladena Stojovića.

Lider PzP-a i nekadašnji predsjednik Odbora za bezbjednost Skupštine Crne Gore podsjetio je da do spora srpske i crnogorske službe došlo zbog raspodjele dobiti od cigareta, krajem 90-ih godina prošlog vijeka.

“Tu dolazi do stvaranja “patriotske ideološke matrice” kojom se Đukanovićev DPS narko-kartel zaogrnuo i želio da se predstavi da oni opet brane državu. Prvo su 90. godine branili „veliku Srbiju“ pa od 2000. brane „nezavisnu Crnu Goru“, a u principu iza stoji ta krvava zločinačka nit iz 45-48. pa na dalje. Tu se često nalazi isti modus operandi – najpoznatiji kriminalci koji su radili za srbijansku državnu bezbjednost imali su značke i crnogorske državne bezbjednosti. Za sve sam ovo pitao na odborima za bezbjednost i nikada nisam dobio odgovor. Čak sam došao do zvaničnog dokumenta gdje se daje oružje Ljubiši Buhi Čumetu i kaže se da se oružje ne registruje, sa potpisom načelnika MUP-a. Sve je to bilo dokumentovano i to je problem zašto se ne otvaraju dosijei“, kazao je Medojević.

Govoreći o likvidacijama sa pečatom crnogorske službe, Medojević je naveo slučaj smrti nekadašnjeg načelnika javne bezbjednosti Vuka Boškovića.

„Po mnogim informacijama i direktor javne bezbjednosti Vuk Bošković je ubijen u montiranoj saobraćajnoj nesreći. To je poznati modus operandi jugslovenske UDBE. Sjećate se udesa na Ibarskoj magistrali i atentata na Vuka Draškovića? Za jugoslovenske službe bile su karakteristične te montirane saobraćajne nesreće gdje vas udari kamion pun šljunka, a vozač je pod alkoholom i na određene načine izbjegne kaznu… Načelnik javne bezbjednosti MUP-a Crne Gore Vuk Bošković umro je pod nerazjašnjenim okolnostima, iako je zvanična verzija da je bila saobraćajna nesreća postoji dosta indicija da se radilo o montiranom udesu“, prokomentarisao je Medojević.

On je podsjetio na nerazjašnjeno ubistvo prvog bezbednjaka Crne Gore Gorana Žugića i smrt načelnika rožajske policije Ernana Kalača za koje se sumnja da su ubijeni i doneseni na mjesto na kojem su nađeni mrtvi.

„Postoji čitava jedna šuma zloupotreba SDB-a koju figurativno zovemo Sedma uprava, ali faktički čitava Agencija za nacionalnu bezbjednost je vremenom postala „sedma uprava“ jer je toliko bila involvirana u transnacionalni kartel. To se sada vidi po SKY prepiskama, koje otkrivaju da su tu uključeni Lazović, Milović, direktor policije bivši pa drugi direktor…“, rekao je Medojević.

On je istakao da zbog ovakvih stvari i insistira na zatvaranju ANB-a.

„Agencija za nacionalnu bezbjednost je toliko kompromitovana i korumpirana. Dešavalo se da se dobije zadatak da se prati narko-kartel i desi se situacija da operativac ANB-a treba da dokumentuje da je njegov načelnik u prostoriji sa šefom narko kartela. I kako će da napiše tu informaciju kad ona dolazi njegovom šefu koji sjedi sa šefovima narko-kartela? U operativnom smislu Agencija je bila obezglavljena, ona nije mogla da obavlja svoj posao zato što su joj operativci inteligentni ljudi. Za sebe su čuvali informacije jer su vidjeli da njihovi šefovi predstavljaju mete njihovog djelovanja i tu se aktivnosti obustavljaju“, kaže Medojević.

On je podsjetio i na situaciju sa nedavno pritvorenim bivšim glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem.

„Kad je kanal otvoren prema Katniću iz međunarodne zajednice, taj je kanal potpuno obesmišljen jer su se tu aktivnosti obustavljale jer je Katnić, vidite sada, osumnjičen da je visokopozicionirani član tog Kavačkog klana. Ista stvar je i kada napravite nešto prema sudu, tamo vas sačekaju Boris Savić, Suzana Mugoša, Vesna Medenica… i nema nikakve reakcije“, kazao je Medojević.

On objašnjava da je u ovom ključni problem koji sada imamo.

„Velika je šansa i ako se imaju neke aktivnosti da istraga ne okonča pravosnažnom presudom. Podsjetiću vas, EU u poglavljima 23 i 24 ne računa napredak u hapšenjima, optužbama već samo pravosnažnim presudama i to krupnih igrača“, rekao je Medojević.

On ističe da nema napretka „sve dok se ne artikuliše politička volja u Crnoj Gori, dok na vlasti ne budu ljudi koji su svjesni istorijske potrebe da se napravi diskontiunitet od naše totalitarne zločinačke prošlosti“.

„I dok se Crna Gora ne postavi na pravi kolosjek, dok se naprave reforme za koje se zalažem, koje su bolne jer diraju u prošlost mnogih ljudi, koje su rizične jer diraju u osinjak moćnika koji imaju milijarde, logistiku, operativce, medije, plaćene analitičare, univerzitetske profesore, banke, kompanije u kojima kontrolišu radnike spremne da se uvijek potpišu na peticiju da se oni ne napadaju… i motiv da se zaštite od reformi“, dodao je Medojević.

„Posebno me nervira kao Crnogorca i suverenistu da je ta kriminalna organizacija pokušala i dobrim djelom uspjela da moj nacionalni identitet zaprljaju, zamrljaju sa korupcijom i kriminalom, sa zločinima… Nama građanima koji se osjećamo kao nacionalni Crnogorci, trebaće mnogo vremena da to časno ime Crnogorac i crnogorski narod i crnogorska država očistimo od kaljuge u koju su nas ubacile ove DPS-ovske eks komunističke strukture, želeći da kontrolišu tranziciju da oni budu novi kapitalisti, da oni drže svu moć i uzmu svu imovinu i da na kraju naprave od Crne Gore platformu za kriminalno djelovanje“, zaključio je Medojević.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci