Skip to main content

Nakon konferencije crnogorskih menadžera bezbjednosti u Budvi

Milatović: Spajić trebao da zaštiti Gorčević, Mandić da objasni šta je radio na vojnoj vježbi u Srbiji

Milatović: Spajić trebao da zaštiti Gorčević, Mandić da objasni šta je radio na vojnoj vježbi u Srbiji


Na prozivke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića upućene ministarki evropskih poslova Crne Gore Maidi Gorčević trebalo je da odgovori premijer, ja bih to uradio da sam na njegovom mjestu, rekao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.
Na prozivke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića upućene ministarki evropskih poslova Crne Gore Maidi Gorčević trebalo je da odgovori premijer, ja bih to uradio da sam na njegovom mjestu, rekao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.


Milatović: Spajić trebao da zaštiti Gorčević, Mandić da objasni šta je radio na vojnoj vježbi u Srbiji
Foto: Filip Filipović/Adria

Ovo je odgovorio na pitanje kako komentariše to što je Gorčević od njega očekivala da je zaštiti i da reaguje nakon što je Vučić rekao da je “otišla u Prištinu da se izvinjava Amerikancima”.

To je rekao nakon otvaranja međunarodne konferencija crnogorskih menadžera bezbjednosti koja se održava u Budvi.

“Vidio sam njenu izjavu ali u takvim situacijama po protokolu reaguje Mnistarstvo vanjskih poslova jedne zemlje, zbog čega je z izostalo nijesam ja adresa. Da li je reakcija trebala da se desi, da. Da li je trebalo da reaguje predsjednik Vlade, da, ja da sam na njegovom mjestu to bih uradio. U državnom aparatu mnogi nijesu uradili ono što je trebalo da urade. Ja sam već rekao da se moramo dodatno pozitivno odnositi i afirmisati učešće žena u politici, smatram da Gorčević dobro radi svoj posao, sad imamo manje žena u Parlamentu nego ranije. Njenom izjavom sam iznenanđe ali ne bih volio da je to politička potreba da se približi predsjedniku Vlade”, rekao je Milatović.

Kako je naveo, obraćanje Vučića nije bio primjeren način komuniciranja između dvije zemlje “i koliko god da tema potput Kosova bila osjetljiva za Srbiju kao što jeste moramo da biramo riječi”.

“Predsjednik Vučić je morao da izabere drugačije riječi u odnosu na politički stav koji je prenio prema Crnoj Gori. Moramo sa dodatnim poštovanjem i uvažavanjem da se odnosimo prema političkim akterima u Crnoj Gori i susjednim zemljama. To je jasno. Ja stajem u zaštitu žena. Zaštitio sam i Draginju Vuksanović Stanković ali ono što je Gorčević rekla u Parlamentu je politička floskula koju ne bih dalje komentarisao”, naveo je Milatović.

Mandić duguje odgovor građanima

Na pitanje kako komentarise posjetu predsjednika Skupštine Andrije Mandića vojnim vježbama u Srbiji, Milatović kaže da je to vidio u medijima te da nema detalje o tome ali da on treba da odgovori građanima na to legitimno pitanje.

“Na legitimno pitanje u kom kontekstu su prisustvovali vježbi. To je pitanje za njih. Gospodin Mandić je predsjednik Skupštine pa samim tim i član Savjeta za odrbranu i bezbijednost, mi smo članica NATO i da želimo najbolje odnose sa svim zemljama u oruženju uključujući i Srbiju tako da Mandić bi trebalo da građanima odgovori na to pitanje što sam siguran da će i uraditi”, naveo je Milatović.

Možda nikoga ne podrži na izborima u Budvi

Novinare je interesovalo i zašto je raspisao izbore u Budvi 26. maja s obziorom na turističku sezonu.

Kazaop je da sezona počinje 1. juna i da je upravo računao na to da se sve završi do početka sezone.

“Ja imam jasan ustavni rok od 60 do 100 dana kada raspisujem izbore za lokalni parlament a ja sam to uradio u najkraćem roku kako bi završili prije početka sezone sav taj proces. To je bilo jedino logično rješenje i postupio sam odgovorno i u smislu posvećenosti javnog interesa svih. Budva je pristonica turizma i vrlo je važno da se izborni proces završi što prije dobro je što idete na izbore da se riješi koplikovana situacija. Nadam se da će građani imati benefite”, istakao je Milatović.

Kaže da nije razmišljao o tome koga će podržati na izborima a da postoji opcija da ne podrži nikoga.

“Ako se odlučim da bilo koga podržim jer ima još vremena, a uvijek postoji opcija da ne podržim nijednu političku partiju”, poručio je Milatović.

Optimista za IBAR ali nam predstoji težak put

Na pitanje računa li da Vlada može da ispuni sve uslove za IBAR i šta ukoliko ne ispunimo optimistična očekivanja, kazao je da je to samo jedna stepenica ka uspjehu.

“IBAR je izvještaj o realizaciji priveremnih mjerila koja se tiču poglavlja 23 i 24, vladavine prava, realizovano je dvije trećine mjerila. Najteže je bilo realizovati ono što se tiče imenovanja najvažnijih funkcija u pravoduđu u okviru Parlameta, i važan je korak napravljan, optimista sam, na ruku nam ide trenutno raspoloženje u Briselu millim da EU želi da ima uspješnu priču i da to može biti Crna Gora. Nakon trenutka kakav sad postoji u Ukrajini Brisel je shvatio da je politika proširenja važna i u kontekstu bezbjednosti evropskog kontinenta i optimista sam i Vlada radi posvećena je tome kaoš to je radila i prethodna i 42 vlada”, kazao je Milatović.

Ukoliko ne dobijemo u ovom trenutku promijenjenih okolnisti IBAR, on navodi da bi to bilo kao da smo došli pred gol i promašili prazan gol.
“IBAR je samo jedna stepenica na našem EU putu a ne kraj. Kad dobijemo IBAR onda ćemo dobiti konača, završna mjerila i tek tada predstoji težak rad. Mnoga su poglavlja spremna da budu zatvorena, neka bi mogla i ove godine da se zatvore ako dobijemo IBAR. predstoji nam težak put. Tu i sudionici moraju da budu posvećine EU integracijama. Sve što radimo mora da korespondira porukama koje šaljemo, a čini mi se da u prethodnom periodu to u nekims lučajevima nije važilo, zaključuje Milatović.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci