Skip to main content

Milo tvrdi: Abazović rekao da se neće glasati o Temeljnom ugovoru

Milo tvrdi: Abazović rekao da se neće glasati o Temeljnom ugovoruMilo tvrdi: Abazović rekao da se neće glasati o Temeljnom ugovoru
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Predsjdenik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović izjavio je da su sve partije, koje su u aktuelnom Vladinom aranžmanu, dobile uvjeravanje da se na prošloj sjednici Vlade koja je održana u petak, neće glasati o ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, već da će se samo otvoriti rasprava. „Sve partije koje su u aktuelnom vladinom aranžmanu dobile su uvjeravanje da se na prošloj sjednici vlade neće glasati o Temeljnom ugovoru sa SPC, već da će se samo otvoriti rasprava na tu temu. To nas je upućivalo na zaključak da je premijer prihvatio sugestije“, rekao je crnogorski predsjednik i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Ðukanović u intervjuu Televiziji Crne Gore. 

Na pitanje „da li to znači da ih je premijer Dritan Abazović prevario“, Ðukanović je rekao da je on na sastanku rekao da će biti otvorena rasprava i da se vlada neće izjašnjavati o tom aktu.

Ðukanović je ponovio da je vlada napustila dogovor dajući prioritetet sklapanju ugovora sa SPC u odnosu na sporazumom definisane prioritete prilikom formiranja vlasti, a to je prije svega bavljenje evropskom agendom Crne Gore.

„Dobio sam nepotpunu prvu verziju ugovora. Da sam bio upoznat sa kompletnim tekstom, smatrao bih vrlo neadekvatnim da se povede priča o aktu, a da se stručna javnost, koja je u stanju da sudi o istorijskim faktima, ne uključi. Nakon toga sam više puta insistirao da se ne žuri sa tim, da se pozovu institucije države – Istorijski institut, Pravni fakultet koji će dati jasne garancije da je taj akt u skladu sa Ustavom i neupitnim istorijskim faktim“, kazao je Đukanović.

„Osnovno je pitanje-čemu žurba? Ko je stavio nož pod grlo da se usvoji ugovor uoči sjednice Svetog Sinoda koja je bila zakazana? Ne znam da li je i održana. Koja je to inferiornost i potreba da ispunjavamo nečija očekivanja i koja je to neodgovornost da sebi date za pravo da o ovim pitanjima sudite bez stručne javnosti“, dodao je Đukanović.

On je kazao da mu na pamet ne bi palo da potpiše takav ugovor, a da se ne obezbjedi sa jasnim stručnim i naučnim garancijama da je to u skladu sa istorijskim faktima i na liniji sa interesima Crne Gore.

„Vlada je napustila evropsku agendu i širenje fronta građanske i evropske politike i nosimo rizik da propustimo šansu da ubrzamo hod ka Evropskoj uniji“, poručio je crnogorski predsjednik.

Komentarišući izjavu premijera da se pojedinci ne plaše Temeljnog ugovora već Europola, Ðukanović je ocijenio da je riječ o zamjeni teza.

„Pokušava se pustiti magla, da bi se pod plaštom fingirane borbe protiv kriminala i korupcije pokušale sakriti određene slabosti“, poručio je Ðukanović i ocijenio da je vlada napravila dvije greške – prva je napuštanje evropske agende, a druga zbrzana procedura usvajanja Temeljnog ugovora.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci