Skip to main content

Intervju za Glas Amerike

Novaković Đurović: Ostajem pri tvrdnji da je Đukanovićeva kuća u Nikšiću nelegalno sagrađena

Novaković Đurović: Ostajem pri tvrdnji da je Đukanovićeva kuća u Nikšiću nelegalno sagrađena


Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović kazala je u intervjuu za Glas Amerike da apsolutno stoji iza tvrdnje da je kuća Mila Đukanovića u Nikšiću nelegalno sagrađena, te da smatra da je aktuelna Vlada pokazala da nema nedodirljivih.
Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović kazala je u intervjuu za Glas Amerike da apsolutno stoji iza tvrdnje da je kuća Mila Đukanovića u Nikšiću nelegalno sagrađena, te da smatra da je aktuelna Vlada pokazala da nema nedodirljivih.


Novaković Đurović: Ostajem pri tvrdnji da je Đukanovićeva kuća u Nikšiću nelegalno sagrađena
Foto: RTCG

Odgovarajući na pitanje nelegalnoj gradnji, Novaković Đurović je kazala da se rješavanje tog pitanja “sigurno ne može desiti za godinu dana”. 

“Mislim da je ova vlada pokazala da nema nedodirljivih. Naravno, rješavanje pitanja bespravne gradnje sigurno se ne može desiti za godinu dana. Govorimo o jednoj praksi koja je naslijeđena, višedecenijskog, izgradnje nelegalnih objekata, koji su nažalost bili praksa – i što mislim da ni najmanje ne bi smjelo da se desi – i nekih visokih funkcionera i državnih zvaničnika. Kada je u pitanju Krimovica, taj slučaj je na sudu i čeka se taj epilog. Što se tiče nadležnosti resora koji predstavljam, one su iscrpljene i inspekcija je svojevremeno bila na terenu”, kazala je Novaković Đurović. 

Istakla je da očekuje vrlo brzo konačno rješenje drugostepenog organa u odnosu na žalbu

“To zaista nije bio, da kažem, slučaj i prijava koju sam zatekla u svom mandatu, za razliku od ove druge koju ste pomenuli, koja se desila prije nekoliko mjeseci. Subjekat nadzora u ovom slučaju, bivši predsjednik države, je iskoristio pravne mogućnosti, žalba je kod drugostepenog organa u našem ministarstvu. Da vas sad ne zamaram sa detaljima jer je bila potrebna komunikacija sa opštinom Nikšić. Ali ja očekujem vrlo brzo konačno rješenje drugostepenog organa u odnosu na žalbu. Trudila sam se sve ovo vrijeme da ne dajem, da kažem, dodatna određenja, zato što ni najmanje ne želim da utičem na proces, o žalbi odlučuje prosto posebna služba u ministarstvu. Ali ja moram još jednom ponoviti da apsolutno stojim iza tvrdnje da je taj objekat izgrađen protivzakonito na zelenom pojasu”, kazala je Novaković Đurović. 

Kada su u pitanju evropske integracije i finansijska podrška Evropske komisije, Novaković Đurović je istakla da je moguće da Crna Gora pomoć dobije u ovoj godini. 

“Jeste, moguće je u ovoj godini. Mi smo u decembru prošle godine dobili 40 miliona eura podrške iz ovog konkretnog zapadnobalkanskog investicionog okvira, pa smo prije nekih dvadesetak dana dobili dodatnih 5,4 miliona eura iz istog finansijskog paketa za podršku, posebno za izradu studija izvodljivosti, koje su najzahtjevniji proces u pripremi kompleksnih infrastrukturnih projekata i to jeste redovna procedura. Dakle, govorimo o jednom finansijskom okviru koji ima pozive dva puta godišnje, nije realno očekivati da uvijek svaki projekat bude dovoljno dobro spreman, to ne znači da ti projekti nisu dobri ili da su odbijeni. Potrebno je napraviti određene intervencije za šta smo takođe dobili podršku, i ja sam sigurna da u narednom ciklusu i pozivu ćemo značajan broj ovih projekata uspjeti da kroz ovaj vid finansijske podrške obezbijedimo sredstva”, kazala je Novaković Đurović.

Istakla je da nije jednostavno pripremati velike infrastrukturne projekte ali da Crna Gora ima ozbiljnu perspektivu u tom pravcu, sa jasnom vizijom razvoja.

“Naravno postoje i drugi izvori, prosto se nekako stekao utisak da je ovo jedini izvor evropskih fondova koji su dostupni Crnoj Gori, što nije tačno, mi smo aktivni korisnik drugih fondova, instrumenta za predpristupnu pomoć, prekogranične saradnje, da ne nabrajam sve. Trenutno se u Crnoj Gori realizuje preko 100 miliona eura sredstava koji su iz evropskih fondova i bez obzira na to ja uvijek šaljem poruku da mi treba da posvećenije da pripremamo i same aplikacije i snažimo kapacitete u toj oblasti. Nije jednostavno pripremati velike infrastrukturne projekte ali Crna Gora ima ozbiljnu perspektivu u tom pravcu, sa jasnom vizijom razvoja, što je veoma važno, i sigurna sam da ćemo veoma brzo pokazati da projekti koji u ovom ciklusu nisu bili podržani – biće u sledećem”, navela je Novaković Đurović. Komentari

Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Boze boze pametna li je..


Povezani članci