Skip to main content

“Potreban stavbilan institucionalni sistem i politički dijalog”

Popa: Crnoj Gori potreban stabilan institucionalni sistem i to pod hitno

Popa: Crnoj Gori potreban stabilan institucionalni sistem i to pod hitno


Crnoj Gori je hitno potreban stabilan institucionalni sistem i politički dijalog u parlamentu, kako bi se obezbijedila imenovanja u pravosuđu, poručila je šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici, Oana Kristina Popa. Ona je to kazala na konferenciji „Značaj nezavisnog tužilaštva za vladavinu prava i proces evropskih integracija“, koju je organizovao Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG).
Crnoj Gori je hitno potreban stabilan institucionalni sistem i politički dijalog u parlamentu, kako bi se obezbijedila imenovanja u pravosuđu, poručila je šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici, Oana Kristina Popa. Ona je to kazala na konferenciji „Značaj nezavisnog tužilaštva za vladavinu prava i proces evropskih integracija“, koju je organizovao Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG).


Popa: Crnoj Gori potreban stabilan institucionalni sistem i to pod hitno
Popa

Popa je istakla da pravosudne reforme predstavljaju srž evropskih integracija.

Ona je podsjetila da je u izvještaju Evropske komisije naglašeno da je pravosudni sistem Crne Gore samo umjereno spreman u ovoj fazi i da je prošle godine napravljen ograničen napredak.

“Sprovođenje ključnih reformi u pravosuđu je bilo negdje u fazi stagnacije. Imenovanja u pravosuđu, uključujući vrhovnog državnog tužioca, i dalje se iščekuju. Crnoj Gori trenutno treba funkciionalan proces imenovanja, da bi se imenovali pojedinci koji nezavisno i sa integritetom mogu da obavljaju te funkcije”, navela je Popa.

Kako je kazala, autonomija i odgovornost Državnog tužilaštva imaju važnu ulogu za pružanje podrške vladavini prava.

“Tužilaštvo treba da bude autonomno u donošenju odluka i da ih donosi bez spoljnih uticaja”, istakla je Popa.

Ona je navela da profesionalizam sudija i tužilaca treba osnažiti sprovođenjem odgovarajućeg ustavnog i zakonskog okvira, donošenjem izmjena tog okvira u skladu sa evropskim standardima.

Popa je ocijenila da je zabrinavajuće da su neke od ključnih institucija u oblasti vladavine prava bile blokirane ili ne funkcionišu u punom kapacitetu.

„Crnoj Gori je potreban stabilan institucionalan sistem i to pod hitno“, rekla je Popa i dodala da je neophodna produktivna posvećenost vlade implementaciji reformi u oblasti evropske integracije.

Ona je istakla da je potreban politički dijalog u parlamentu kako bi se obezbijedila imenovanja u pravosuđu, Ustavni sud, VDT i članovi Sudskog savjeta.

„EU će i dalje podržavati Crnu Goru na evropskom putu, ali mi to ne možemo da radimo sami, u tom smislu možemo da se oslanjamo na pravosudne institucije“, rekla je Popa.

Ministar pravde Marko Kovač kazao je da nepristrasno, profesionalno i odgovorno tužilaštvo predstavlja osnov za borbu protiv kriminalitita, ali i preduslov za uspostavljanje vladavine prava u svakoj državi.

Kovač je rekao da u Crnoj Gori postoje politički i vaninstitucionalni centri koji, putem medija, pokušavaju minimizirati rad državnog tužilaštva, a toga će, kako je dodao, biti sve manje.

On je pozvao tužioce da nastave da se vode isključivo zakonom i propisima.

Kako je kazao, po ključnim pitanjima postoji politizacija i potreba da se tako odgovorne funkcije u sistemu stave u kontekst političke borbe i kalkulacija.

„Zbog takvog pristupa mi imamo proteklih decenija situaciju kakvu imamo. Imamo zarobljenost sistema, upravo je i to razlog zašto mi u Ministarstvu razmišljamo o drugim modalitetima suočavanja sa situacijom u našem društvu i pravosuđu“, rekao je Kovač.

On je pozvao sve aktere da postignu minimum konsenzusa da društvo profunkcioniše, da se dobiju zakonite odluke, razrješenje političke krize i da se otvori put ka normalizaciji odnosa.

Ambasador Holandije u Crnoj Gori, Jost Reintjes, kazao je da je nezavistan pravosudni sistem neophodan da bi se napravio odnos između građana i Vlade.

On je rekao da slobodni i nezavisni mediji izvještavaju u javnom interesu i imaju vrlo bitnu ulogu u kreiranju atmosfere u društvu.

“Vjerujem da reforma pravnog sistema predstavlja poseban izazov, posebno u posljednjem periodu. Nema jednog rješenja za izazove koji se tiču reforme pravosudnog sistema, postoje standardi kojih se moramo pridržavati“, istakao je Reintjes.

Vršiteljka dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca, Maja Jovanović, kazala je da se od Državnog tužilaštva na putu evropskih integracija s pravom puno očekuje.

Predsjednica CIN-CG Milka Tadić Mijović kazala je da je konferencija dio dvogodišnjeg projekta Istraživanje istraga, koji sprovode CIN, CEGAS i Monitor uz finansijsku podršku Ambasade Holandije.

„Tokom projekta uspjeli smo da dođemo do značajnih dokumenata, koji nikada prije toga nijesu bili javni, posebni oni koji se tiču instituta o sporazumnom priznanju krivice“, navela je Tadić Mijović.

Ona je kazala da sve to ukazuje da je Državno tužilaštvo u nekoliko posljednjih decenija u kontinuitetu urušavano.

„Uz sve te probleme, kako navodi poslednji izvještaj EK, dok u ostalim stvarima stagniramo, Crna Gora je od kadrovskih promjena u tužilačkoj organizaciji napravila napredak“, navela je Tadić Mijović.

Ona je podsjetila da su u posljednje vrijeme brojni pripadnici narko klanova uahpšeni, da su podignute optužnice protiv “nekih „nedodirljivih“, poput Vesne Medenice, Blaža Jovanića, Lazovića, Pantovića, Milovića, uprave Plantaža”.

„U zemlji su decenijama za nama srasli kriminal, djelovi pravosuđa, politike i biznisa“, rekla je Tadić Mijović.

Ona je navela da je jasno da partije čine sve da održe sistem dominacije i kontrolu pravosuđa, i da bi sve to moglo da ugrozi domete do kojih je posljednjih mjeseci došlo tužilaštvo.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci