Skip to main content

Popa: Usklađenost Crne Gore sa spoljnom politikom EU dokaz posvećenosti zajedničkim vrijednostima

Popa: Usklađenost Crne Gore sa spoljnom politikom EU dokaz posvećenosti zajedničkim vrijednostimaPopa: Usklađenost Crne Gore sa spoljnom politikom EU dokaz posvećenosti zajedničkim vrijednostima
Foto: Delegacija EU u CG

“Dan Evrope je prirodno i prilika da se osvrnemo na to koliko smo daleko stigli kao Unija, i da razmislimo o pravom smislu i značaju naših temeljnih vrijednosti. Evropska unija je ukorijenjena u zajedničkoj vjeri u ljudsko dostojanstvo, slobodu, demokratiju, jednakost, u vladavinu prava i ljudska prava. Danas, kada naša Unija slavi 72. rođendan, s ponosom možemo reći da su se ove osnovne vrijednosti pokazale kao čvrst temelj za zajednicu koja je svojim članovima donijela najduži period neprekinutog mira i prosperiteta u dugoj, i često burnoj evropskoj istoriji. Pa ipak, Evropska unija se ne okružuje zidovima, već je ujedinjena i odlučna – danas više nego ikad – da te vrijednosti zaštiti od višestrukih izazova, čak i daleko van svojih granica”, istakla je Popa.

A izazovi s kojima se danas suočavamo zaista su, naglašava ona, višestruki i ozbiljni.

“Tek što smo prošli kroz do sada neviđenu zdravstvenu krizu, i usred rješavanja ekonomskih izazova koje je ona uzrokovala, sada se takođe suočavamo s nemilosrdnom agresijom na jednu miroljubivu evropsku naciju. Nešto što je prije samo nekoliko mjeseci bilo nezamislivo. Krize ovih razmjera stavljaju na probu naše temeljne vrijednosti. Međutim, kao i mnogo puta ranije, Evropska unija je odgovorila izazovu, a naša solidarnost i jedinstvo samo su postali jači”, ocijelila je šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Podsjetila je da su stajali uz prijatelje i partnere tokom krize kovida-19.

“I danas ćemo s prijateljima i partnerima stati u podršku ukrajinskoj borbi za slobodu i dostojanstvo, te pravu da sama odlučuje o svojoj budućnosti. Ponosni smo što je, u ovim odlučujućim nastojanjima da izgradimo slobodnu, sigurnu i prosperitetnu Evropu, Crna Gora na našoj strani, kao pouzdan i vjerodostojan partner. Potpuna usklađenost Crne Gore sa spoljnom politikom Evropske unije je čvrst i visoko cijenjen dokaz posvećenosti našim zajedničkim vrijednostima. Kao najnaprednija kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji, Crna Gora može računati na našu punu podršku u naporima da napreduje u ključnim reformama i izbori se za svoje mjesto u Uniji. Radujem se danu kada će ova prelijepa zemlja slaviti Dan Evrope kao punopravna članica naše Unije”, istakla je Popa.

Govor je zaključila, kako je kazala, vanvremenskim citatom Albera Kamija, “koji odražava duh današnjih izazova, ali i čvrstu vjeru u budućnost, da na kraju dobro pobjeđuje zlo”.

„Usred mržnje, otkrio sam da u meni postoji nepobjediva ljubav.

Usred suza, otkrio sam da u meni postoji nepobjediv osmijeh.

Usred haosa, otkrio sam da u meni postoji nepobjediv mir.

Kroz sve to, shvatio sam da sam usred zime otkrio da u meni postoji nepobjedivo ljeto.”

“U to ime, draga Crna Goro, dragi prijatelji, srećan vam Dan Evrope”, poručuje Popa.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci