• Vijesti
  • Politika
  • UŽIVO – Knežević: Sreće u Crnoj Gori nema dok ima mržnje prema Srbima- mi smo državotvorni narod

UŽIVO – Knežević: Sreće u Crnoj Gori nema dok ima mržnje prema Srbima- mi smo državotvorni narod

UŽIVO – Knežević: Sreće u Crnoj Gori nema dok ima mržnje prema Srbima- mi smo državotvorni narodUŽIVO – Knežević: Sreće u Crnoj Gori nema dok ima mržnje prema Srbima- mi smo državotvorni narod
Foto: Skupstina.me

Takođe, na dnevnom redu je i Predlog rezolucije o genocidu u Pivi i Velici.

Smailović: Sporan termin genocid

Amer Smailović ispred Bošnjačke stranke je kazao da osuđuje zločin, ali mu je sporan termin genocid.

“Mi ne treba da uzimamo ulogu sudije, presuđujemo, da se bavimo pravnim kvalifikacijama nekih djela, zločina.. Za to su nadležne neke druge institucije. Ako izađemo iz onoga što znače sudske presude izaći ćemo iz sfere objektivnosti i donosićemo političke akte koji su često pristrasni- kazao je on.

Kako je naveo, problem je kvalifikacija zločina kao genocida.

„Genocid je krivično djelo koje je kao takvo propisano krivičnim zakonikom Crne Gore i nizom međunarodnih dokumenata koje je Crna Gora prihvatila. Radi se o terminu koji je krivično pravno veoma uređen i definisan. U tom smislu, da bismo neki zločin nazvali genocidom u jednom zvaničnom dokumentu Skupštine, on bi trebao biti utvrđen u nekom valjanom krivično-pravnom procesu. Sve ostalo što bi ova Skupština uradila bilo sa aspekta ozbiljnosti neprihvatljivo i dovelo bi do toga da Skupština svojim rezolucijama učini ovu državu najgenocidnijom na svijetu“, zaključio je Smailović.

Knežević: Veliku i Pivu ne zaboravljam i ne opraštam, nijesam Bog

Ako je Jasenovac najveći srpski grad pod zemljom, onda su Velika i Piva dvije najveće srpske varoši pod zemljom , poručio je Milan Knežević.

„Zabranjivali su nam da se sjećamo ovih žrtava. Uvijek se podrazumijevalo da Srbi stradaju kao narod. Sad poručujem: ne zaboravljam i ne opraštam, nisam niti Bog, niti Arhangel Mihail. Ja sam Srbin iz Crne Gore, a sreće u Crnoj Gori nema dok ima mržnje prema Srbima. Mi smo državotvorni narod. Toliko je teško biti Srbin, ali je mnogo lijepo“, poručio je on.

Vučurović: Genocid u selu Velika i u Pivi se prikrivao zbog bratstva i jedinstva

Decenijama su se zbog lažnog bratstva i jedinstva prikrivali su se genocidi u selu Velika i u Pivi, kazao je poslanik DF-a Jovan Vučurović.

„Konačno da se nađu ovi zločini u udžbenicima. Brojni zločinci su se kasnije našli na brojnim opštinskim funkcijama i u partijama“, dodao je on.

Koprivica: Piva i selo Velika su prošle kroz raspeće

Nakon pauze nastavljena je sjednica, a na dnevnom redu je rasprava o rezolucijama o genocidu u Pivi i selu Velika.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je da se crnogorski poslanici moraju odrediti kao antifašisti.

„Niko nema pravo da monopoliše. Piva i Velika prošle su kroz raspeće“, kazao je on.

Knežević DPS-u: Ruskim parama ste trasirali put ove države koja se pretvorila u d.o.o pod nazivom SKY

Poslanik DF-a Milan Knežević kazao je da svi podnosioci inicijative o osudi Rusije u svojim spavaćim sobama treba da drže sliku Vladimira Putina, „jer da nije bilo Rusije ne bi bilo ni nezavisne Crne Gore“.

„Da vam nije bilo Rusije 2005. i 2006. Crna Gora nikada ne bi postala nezavisna i međunarodno priznata država. Zna li Lidija da joj je Milo sastančio sa Rusima, pa oni treba svi baš da se zahvale Putinu zbog nezavisnosti. DPS-ovcima još mirišu mu na boršč i na sibirske krabe.  Ovim pamfletom vi, u stvari, osuđujete Mila Đukanovića, Duška Markovića, Milana Roćena, Ranka Krivokapića, Raška Konjevića, jer ste ruskim parama trasirali put ove države koja se pretvorila u društvo sa ograničenom odgovornošću, pod nazivom SKY“, kazao je Knežević.

On je kazao da je protiv sankcija Rusiji.

„A vi vidite što ste uradili sa ovom autističnom spoljnom politikom. Nigdje nikoga na plažama. Više je galebova na moru nego Rusa i Srba. Okrenite se vi Crnoj Gori. Imamo mi dovoljno naše muke da se češemo po cijeli dan, a ne da osuđujete Rusiju jer je Draginji nam palo da bude predsjednički kandidat i malo joj je da kidiše na Vučića nego hoće i da uhapsi Vladimira Putina“, kazao je Knežević.

Živković: Moralno pitanje

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je da ne vidi razlog zašto bi ovakav akt izglasan u Skupštini i zašto ne bismo vidjeli kakav odnos imamo prema aktu ruske agresije prema jednoj nezavisnoj državi.

” Ovo je moralno i civilizacijsko pitanje odnosa prema agresoru, a u ovom slučaju je to Ruska federacija. Dešavaja u Ukrajini su udar na evropske vrijednosti i demokratiju. Ko ne osudi ovakav akt ne može biti suštinski vezan za evropske vrijednosti”, jasan je Živković.

Vuksanović Stanković: Pokazaće se ko je na strani agresora, a ko na strani žrtve

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković podsjetila je na sadržaj rezolucije povodom ruske agresije koju je ta partija sa DPS-om i BS-om predala parlamentu.

dragg
Vuksanović Stanković

Kazala je da je njena partija od prvog dana agresije krenula u proces pisanja rezolucije.

„Očekujemo više od 41 poslanika koji će podržati ovu rezolucije, jer će se time jasno pokazati ko će se staviti na stranu agresora, a ko će se staviti na stranu žrtve“, poručila je Vuksanović Stanković.

Radunović: Kompleksna tema tretira se na površan način

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović je rekao da predložena rezolucija predstavlja tipičan primjer kako se složena i kompleksna tema tretira na površan i plitak način, „na samoj ivici političke banalnosti“.

On je rekao da je pitao zašto je Crnoj Gori u interesu da stavlja na dnevni red ovu rezoluciju, kad do sada nijedna država u Evropi to nije uradila.

„Ne radi se o crnogorskom ideološkom fatalizmu, već o lažnom, fingiranom, propagandnom fatalizmu koji ima cilj da diskredituje politilku konkurenciju u očima stranih ambasada. Ovo aktualizovanje teme kroz ovakvu rezoluciju nema ambiciju da istu pretrese iz svih uglova i time pruži doprinos evropskoj politici, naprotiv. To je očajnički pokušaj da se usred izazova povuče podjela na evropske i anti-evropske snage“, naveo je Radunović.

Radu
Radunović

Mandić: Nećemo glasati

Poslanik Andrija Mandić kazao je da ovo nije briga za narod Ukrajine, već Reolucijom prave dječiju igru za štrikove kod stranih ambasada.

“Nećemo podržati ovu Rezoluciju”, istakao je Mandić.

 Naveo je i da im je žao naroda Ukrajine, jer su pravoslavci, te da se zalažu za teritorijalni integritet svake države.

„Ne znamo šta je razlog glasanja o ovoj Rezoluciji. 

On kaže da svi znaju kako će se završiti rat u Ukraiini. Ima li neko dilemu da će Rusija izgubiti rat i da će ova Rezolucija nešto da promijeni. Posle rata u Ukrajini ništa neće biti isto na ovoj planeti. A kako neće biti isto, treba da vodimo računa zbog svega što je za Crnu Goru učinila kroz istoriju Rusija”, naveo je Mandić.

Ivanović: Saosjećamo sa narodom Ukrajine

Poslanik SNP-a Dragan Ivanović kazao je da žele da vide Crnu Goru u EU, ali znaju da taj put nije jednostavan i da je trnovit.

“Kao građanin koji saosjeća sa dešavanjima u Ukrajni i popuno podržavam sve one koji traže da se zaustavi sukob tamo jer tamo narod strada, Ne možete biti neutralni ne saosjećat sa narodom Ukrajine. Jedna nezavisna država se mora poštovati, njen suverenitet“, navodi Ivanović.

Rusija, dodaje, kaže da su tamo prisutni nacisti.

„Prihvatam da je to možda  prisutno, ali ne mogu podržati da se dešava ovo što se dešava u Ukrajini. Ne vidim veliku iskrenost NATO niti zapada da se zaustavi rat u Ukrajini. Rezolucija koju treba da donesemo je značajna za Crnu Goru jer smo krenuli na jedan put koji je bio zastao. Na nas se sada gleda širom otvorenih očiju”, ističe on.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services