• Vijesti
  • Politika
  • Kako je protekao izborni dan: Pokušaj fizičkog napada u Bijelom Polju, prijetnje u Podgorici, predstavnik DPS-a snimao biračko mjesto…

POSMATRAČI SA TERENA JAVLJAJU

Kako je protekao izborni dan: Pokušaj fizičkog napada u Bijelom Polju, prijetnje u Podgorici, predstavnik DPS-a snimao biračko mjesto…

Kako je protekao izborni dan: Pokušaj fizičkog napada u Bijelom Polju, prijetnje u Podgorici, predstavnik DPS-a snimao biračko mjesto…


Posmatrači Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) i Centra za tranziciju nadgledali su današnje predsjedničke izbore. Njihovi predstavnici zabilježili su nepravilnosti, a sa druge strane predsjednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša kazao je da DIK-u nijesu prijavljene nepravilnosti.
Posmatrači Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) i Centra za tranziciju nadgledali su današnje predsjedničke izbore. Njihovi predstavnici zabilježili su nepravilnosti, a sa druge strane predsjednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša kazao je da DIK-u nijesu prijavljene nepravilnosti.


Kako je protekao izborni dan: Pokušaj fizičkog napada u Bijelom Polju, prijetnje u Podgorici, predstavnik DPS-a snimao biračko mjesto…
Foto: Filip Filipović/ADRIA

CeMI: Predstavnik DPS-a snimao biračko mjesto

Opunomoćeni predstavnik DPS-a je snimao biračko mjesto, što je primijetio glasač i reagovao, objavljeno je na Tviteru CeMi-ja.
 
„Član 71a ZIOPa predviđa da je u prostoriji za glasanje zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju (telefon, mobilni telefon, laptop, tablet računar)“, navodi se u objavi.
 

CeMi: Građani i dalje prijavljuju da ih iz partijskih štabova pozivaju da izađu na glasanje

CeMI je saopštio da se ponavljaju prijave građana koje se odnose na vršenje pritiska (putem telefonskih poziva) na birače da izađu na glasanje i glasaju određene kandidate.

 CeMI: Prijavljena upotreba mobilnih telefona na biračkom mjestu u Podgorici 

Posmatrač CeMi-ja prijavio je čestu upotrebu mobilnih telefona na biračkom mjestu, što je povreda odredbi o tajnosti glasanja iz člana 69a i suprotno članu 71a ZIOPa kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju u prostoriji za glasanje-

CeMI: Odbor otvorio kutiju za glasanje putem pisma prije zatvaranja biračkog mjesta

Centar za monitoring i istraživanje CeMI saopštio je da je na biračkom mjestu 39-A u Podgorici birački odbor otvorio je kutiju za glasanje putem pisma prije zatvaranja biračkog mjesta.

„Pravila o glasanju putem pisma (tačka 6) propisuju da prenosnu glasačku kutiju birački odbor otvara nakon zatvaranja biračkog mjesta i utvrđuje broj glasačkih listića sadržanih u prenosnoj glasačkoj kutiji na način da ne povrijedi tajnost glasanja“, dodaju u toj organizaciji.

CDT: Izborni dan protiče relativno mirno, najozbiljniji problem u selu Dubrovsko

Centar za demokratsku tranziciju saopštio je da izborni dan na biračkim mjestima u Crnoj Gori zasad protiče relativno mirno. 

„Najozbiljniji problem je zabilježen na biračkom mjestu u selu Dubrovsko u opštini Šavnik koje je zatvoreno zbog nasilnog incidenta, a CDT-u je potvrđeno iz OIK da glasanje neće biti nastavljeno. Od ozbiljnijih kršenja imali smo jedan slučaj iznošenja glasačkog listića sa biračkog mjesta u Pljevljima i verbalni napad jednog birača na članove biračkog odbora na jednom mjestu u Bijelom Polju“, navode u CDT-u.

Posmatrači CDT-a su na devet biračkih mjesta zabilježili pojedinačne slučajeve javnog glasanja ili fotografisanja glasačkih listića, kao i da su članovi biračkog odbora na šest biračkih mjesta uporno koristili mobilne telefone u prostoriji za glasanje, što nije dozvoljeno. 

„Na nekim biračkim mjestima zabilježena je i praksa glasnog izgovaranja imena birača, što nije u skladu s pravilima o radu biračkih odbora.  Na četiri biračka mjesta zabilježeno je i to da su odobravani zahtjevi za glasanje putem pisma koji nijesu bili potpisani od strane birača“, dodaju u CDT-u.

Na oko četiri odsto biračkih mjesta iz uzorka zabilježili su da svi članovi stalnog sastava biračkog odbora nisu bili prisutni u dužim vremenskim intervalima na biračkim mjestima.

„Podsjećamo da je zakonom predviđeno da dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje, na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici“, napominju.

Redakcija CDT-ove platforme Raskrinkavanje zabilježila je tokom izbornog dana više dezinformacija od kojih je, kako kažu, većina plasirana preko portala iz Srbije – Nacionalist i Naša borba. 

„Sinoć su krenule lažne vijesti o prebijanju potpredsjednika DPS Ivana Vukovića, danas smo raskrinkali lažne vijesti o sastanku kandidata Mila Đukanovića i Draginje Vuksanović, laži o prijetnjama kandidatu Jovanu Raduloviću, lažnu vijest o hapšenju aktivista DPS-a u Nikšiću… Naša redakcija radi na provjeravanju još nekoliko sumnjivih objava“, dodaju.

CDT:  Birač pokušao fizički da nasrne na članove biračkog odbora

CDT je od 15 do 17 sati zabilježio još nekoliko nepravilnosti.

Kako navode na biračkom mjestu br. 83 Lozna u Bijelom Polju, nakon poništavanja glasačkog listića zbog javnog glasanja, birač je vrijeđao članove biračkog odbora, i pokušao fizički da nasrne na njih u čemu je spriječen.

„Na biračkom mjestu broj 22-A, OŠ Branko Božović u Podgorici jedan birač je slikao glasački listić nakon glasanja. Ovaj listić nije proglašen nevažećim“, navodi CDT.

CeMI: Prijetnje na birčkom mjestu u Podgorici

Na biračkom mjestu BM 2-A, Blok V – Podgorica, članovima biračkog odbora upućene su direktne prijetnje od strane jednog birača, da će narušiti izborni proces i zatvoriti biračko mjesto, saopšila je PR koordinatorka CeMI-ja Maja Bjelić.

„O upućenim prijetnjama, obaviještena je policija. Shodno članu 71 ZIOPa, predsjednik biračkog odbora, na osnovu prethodne saglasnosti biračkog odbora, može pozvati pripadnika policije na dužnosti na biračko mjesto, ako je na tom biračkom mjestu narušen red i mir. Na jednom biračkom mjestu članovi biračkog odbora naglas su čitali imena glasača i redni broj na biračkom spisku“, navela je Bjelić.

Građani prijavljuju povredu izborne ćutnje i pritisaka na glasače da izađu na glasanje i glasaju pojedine kandidate, kaže CEMI.
 

Građani su priajvili CDT-u da primaju nepoželjne pozive iz štabova partija.

Neuslovno biračko mjesto u Nikšiću

Biračko mjesto broj 7 u Nikšiću je za ove izbore premješteno na novu lokaciju – JP komunalno – radna jedinica Čistoća.

Sad je BM vrlo udaljeno od mjesta stanovanja birača i teško se pronalazi, a prostor je neuslovan i liči na zapuštenu ostavu.

Zabilježene nove nepravilnosti  

Na biračkom mjestu broj 71, MZ ”Ljubović”, u Podgorici, birački odbor nije propisno zapečatio kutiju poslije prvog birača, već su poslije određenog vremena primijetili propust. Nakon konsultacija sa OIK-om odlučeno je da se glasanje ne prekida, već da se propust konstatuje u zapisniku. 

Na biračkom mjestu broj 33, Rasovo-3, u Bijelom Polju, birač je glasno saopštio za koga će glasati. Nakon što mu je birački odbor saopštio da to nije dozvoljeno i da će glasački listić biti poništen, birač je napustio biračko mjesto odnijevši listić sa sobom. 

Na biračkom mjestu broj 54 Hotel Pljevlja, jedna biračica je iznijela glasački listić van biračkom mjesta, što je zabranjeno, i vratila se nakon nekoliko minuta i ubacila listić u glasačku kutiju. Niko iz biračkog odbora nije reagovao na ovo kršenje zakona. 

Na biračkom mjestu broj 100, Centralni vrtić, u Nikšiću, birački odbor glasno izgovara imena birača, što nije dozvoljeno. 

Na biračkom mjestu broj 101, OŠ Luka Simonović, u Nikšiću, dva zahtjeva za glasanje putem pisma su popunjena na licu mjesta, i nijesu potpisana od strane birača. Birački odbor je dozvolio da se odobri glasanje i da se ti zahtjevi potpišu prilikom glasanja, budući da su lica zbog bolesti van opštine. Ovakva odluka nema jasno utemeljenje u propisima. 

Korišćenje mobilnih telefona od strane članova biračkih odbora, koje je zabranjeno zakonom, zabilježeno je na biračkim mjestima broj 37 MZ “Jedinstvo” i broj 64 MZ “Drač”, u Podgorici, kao i na biračkim mjestima broj 50, OŠ Mile Peruničić i broj  54, Hotel Pljevlja, u Pljevljima. 

Prijavljena je nova nepravilnost. Naime, u Bijelom Polju, na biračkom mjestu 22, član odbora je ubacio listić umjesto glasača.

Na biračkom mjestu broj 44, Dom Rastovac, u Nikšiću, jedan birač je povrijedio tajnost glasanja ubacujući otvoreni glasački listić u kutiju, pa je taj listić birački odbor u skladu sa zakonom proglasio nevažećim, kažu u CDT-u.

Posmatrači CEMI-ja evidentirali su nepravilnost na biračkom mjestu 105 u podgoričkom naselju Gornja Gorica gdje se naglas čitaju imena birača pri identifikaciji.

Na biračkom mjestu 60a u Podgorici kutija još uvijek nije pečatirana dok se glasanje uprkos tome obavlja. Takođe nije potpisan prvi birač.

Na biračkom mjestu 5B u Tološima, takođe je uočeno nekoliko neprabilnosti. Naime, građani glasaju bez potpisivanja u izvodu iz biračkog spiska, što je suprotno odredbama člana 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika. Slična nepravilnost je primjećena i na susjednom biračkom mjestu

 


Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services