Skip to main content

Radulović: Nacrt Prostornog plana CG do 2040. godine bezvrijedan, odbaciti ga

Radulović: Nacrt Prostornog plana CG do 2040. godine bezvrijedan, odbaciti gaRadulović: Nacrt Prostornog plana CG do 2040. godine bezvrijedan, odbaciti ga
Radulović

“Gospodine Abazoviću, sa velikim žaljenjem konstatujem, materijal koji mi je dostavljen, koji bi u skladu sa zakonskom procedurom trebao da predstavlja Nacrt Prostornog plana Crne Gore do 2040. godine, je gotovo pa bezvrjedan materijal koji se nikakvim korekcijama niti unapređenjima ne može dovesti na nivo pristojnosti za dalju javnu raspravu, pa ga kao takvog treba odbaciti”, navodi se u pismu.

Radulović navodi da je materijal naslovljen – Vlada Crne Gore – Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma: Prostorni plan Crne Gore do 2040. godine u četiri knjige, knjiga I: Analiza postojećeg stanja organizacije, uređenje i korišćenje prostora, Faza I; knjiga II: Analiza planske dokumentacije; knjiga III: Koncept plana i knjiga IV: Koncept plana – Rezime, Faza 1 i 2 – dat na čak 1.002 stranice.

Dodaje da dokument nema kartografskih priloga te da nijesu ispoštovani osnovi naučne metodike.

“Izostala je aktuelna i argumentovana analitika stanja i optimalna sinteza brojnih sektora u funkciji varijabli, kako bi se eliminisali limiti, valorizovali potencijali, preduprijedili izazovi u mjeri moguće dugoročne održivosti”, kazao je Radulović i dodao da je zajedno sa nekoliko kolega, uglednih univerzitetskih profesora i, kako je kazao, nekim stručnjacima iz pojedinih ministarstava, pažljivo izanalizirao materijal, i da je to njihov zajednički zaključak.

“Koliko je sve neozbiljno, govori činjenica da ovaj materijal nije ni lektorisan, pa se čak u naslovu knjiga negdje koriste arapski, a negdje rimski brojevi, cijelih poglavlja nema u sadržaju, nisu neka ni numerisana, a pojedine oblasti koje se nalaze u sadržaju nijesu ni obrađene. O brojnim kontradiktornostima ili ‘copy paste’ simptomu da bi se dobilo na obimu, da ne govorim”, navodi se u pismu.

Radulović poziva Abazovića da uporedi ovaj ponuđeni materijal sa Prostornim planom Crne Gore do 2020. godine iz marta 2008. godine ili sa Nacrtom Prostornog plana Republike Srbije do 2035. godine iz marta 2021. godine, ili sa planom neke zemlje Evropske unije sa sličnim planskom organizacijom, pa će, kaže, i sam uvidjeti da je, kako je kazao, “ovaj materijal nedostojan i nacrta”.

“Iza ovog dokumenta treba da stane stručna javnost, Vlada Crne Gore i na kraju da ga usvoji Skupština Crne Gore, pa Vas molim da ne dozvolite ovu bruku”, kazao je Radulović.

On dodaje i da su se prethodne, 41. i 42. Vlada vrlo neozboljno ophoodile prema izradi ovog krucijalnog dokumenta te da je mnogo kontraverzi pratilo izradu ovog Prostornog plana.

“Nadležno ministarstvo je raskinulo Ugovor o izradi plana 06.08.2020. godine sa rukovoditeljkom stručnog tima, gospođom Svetlanom Jovanović zbog neizvršavanja obaveza u predviđenom roku i na način utvrđen ugovorom. Nakon promjene vlasti, u junu mjesecu 2021. godine nadležno ministarstvo je utvrdilo da dostavljeni materijal kvalitetom ne zadovoljava Zakonom i ostalim podzakonskim aktima propisane sadržaje, te je predložilo drugog rukovodioca navodeći da je prethodna rukovoditeljka, dugo godina radila u RZUP-u i bila izvršni direktor te firme čiji je vlasnik Aco Đukanović poznatoj po mnogim kontroverzama. Bez obzira na sve, Vlada se oglušila čak i o predlog svog, nadležnog, ministarstva i 04.03.2022. donijela Oodluku o izradi prostornog plana i opet izabrala Svetlanu Jovanović za rukovoditeljku, zanemarujući njen nekvalitetan rad i nepoštovanje rokova. Zato me ne iznenađuje ovako nekvalitetan ponuđeni dokument, ali me iznenađuje da ste stotine hiljada eura utrošili za nadoknade rukovodiocu i njenom timu koji su ponudili nekvalitetan dokument, koji je odbačen kao takav a da ne govorimo da nijesu poštovali ugovorene rokove za izradu Plana”, kazao je Radulović.

On ipak naglašava da u radnom timu za izradu ovog dokumenta ima kompetentnih stručnjaka, koji bi kvalitetno mogli da odgovore zadatku kad bi, kako kaže, bili kvalitetno vođeni.

“Ali, ima i onih drugih, koji ne zadovoljavaju kriterijume niti su kompetentni za jedan ovako odgovoran posao, a ne mali broj njih se vezuje za razne koruptivne radnje kojima je devastiran prostor, resursi i ekološki potencijal Crne Gore”, dodao je.

On u pismu premijeru Abazoviću predlaže da se stavi van snage postojeća Odluka o izradi Prostornog plana Crne Gore do 2040. godine, izmijeni i dopuni Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata u dijelu izrade i donošenja planskih dokumenata i drugim djelovima, kao što je legalizacija bespravnih objekata.

Smatra i da treba “sačiniti novi programski zadatak za izradu Prostornog plana Crne Gore do 2040. godine potencirajući savremenu metodiku, analitiku, sintezu, kontrekst, viziju i ciljeve optimalnog održivog razvoja; imenovati rukovodni tim od tri člana i obrađivače plana iz reda vodećih visokostručnih kadrova koji imaju iskustva u više pojedinačnih i multidisciplinarnih oblasti na predlog organa CANU i visokoškolskih ustanova u Crnoj Gori”.

Poželjno je, kaže da u rukovodnim i stručnim timovima budu i relevantni predstavnici institucija EU. Ukoliko je neophodna eksterna stručna podrška može se,kaže, angažovati i neka od dokazanih naučnih institucija iz regiona.

Radulović smatra da bi na ovaj način mogli doći do kavalitetnog Plana koji bi usvojila Skupština Crne Gore, koji bi, kako je kazao, zapazio sve faze procesa usvajanja i bio osnova za izradu planova nižeg reda, strategija i dokumenata i putokaz izgradnje prosperitetne i održive Crne Gore.

“Gospodine Abazoviću, tokom 2021. godine sam bio zamoljen od ministra prof. dr Ratka Mitrovića da prihvatim poziciju člana Savjeta za reviziju Prostornog plana Crne Gore do 2040. godine. Sugerisao sam mu da angažuje i još neke ugledne naučnike da budu dio Savjeta. Međutim, neki od njih su dali ostavke. Ukoliko se nastavi po starom, biću prinuđen da i ja dam ostavku, što će Vlada na sjednici morati i da konstatuje. Ako ste spremni, da temeljno promijenite sve i učinite da dobijemo kvalitetan Plan, spreman sam, kao i do sad odričući se bilo kakvih nadoknada, da dam puni doprinos”, zaključio je Radulović u pismu.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci