Skip to main content

Sančez: Crna Gora je dio Evrope; Đukanović: Jedini dobar izbor Zapadnog Balkana je evropska perspektiva

Sančez: Crna Gora je dio Evrope; Đukanović: Jedini dobar izbor Zapadnog Balkana je evropska perspektiva



Sančez: Crna Gora je dio Evrope; Đukanović: Jedini dobar izbor Zapadnog Balkana je evropska perspektiva
Sančez i Đukanović

Predsjednik Crne Gore primio je u Rezidenciji na Cetinju premijera Kraljevine Španije Pedra Sančeza koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

Đukanović je rekao da je prva posjeta predsjednika Vlade Španije Crnoj Gori istorijski događaj.

“Zahvalni smo Sančezu. Prije 110 godina na Cetinju otvoreno prvo Vojno izaslanstvo Kraljevjne Španije u Crnoj Gori. Danas imamo najavu da će španska ambasada u Beogradu otvoriti svoju kancelariju u Podgorici, na nivou otpravnika poslova. Vjerujemo da je to prvi korak pa podizanju tog predstavništva do ambasadorskog nivoa”, kazao je Đukanović. 

Istakao je da je sa Sančezom obavio dvije runde razgovora.

“Pomno smo analizirali situaciju na Zapadnom Balkanu. Složili smo se da je jedini dobar izbor Zapadnog Balkana evropska perspektiva. Da to nije u interesu samo našeg regina već i Evrope u cjelini”, kazao je predsjednik države.

Prijem zemalja Zapadnog Balkana je, istakao je Đukanović, najbolja moguća geopolitčka investicja EU u mir i stabilnost na evropskom kontinentu.

“Saglasili smo se da je Crna Gora u najboljoj poziciji da dodatno iskoristi dodatno otvorena vrata EU nakon tragičnog iskustva Evrope sa agresijom Rusije na Ukrajinu”, naglasio je Đukanović. 

“Ne očekujemo prečice do EU, spremni smo da ozbiljno radimo na otklanjanju deficita”

Đukanović je kazao da je ukrajinsko iskustvo opomenulo Evropu.

“Ne samo na evropskom kontinentu već i kroz aktivnu vanjsku politiku EU, ni u svom bliskom susjedstvu nikakav manjak pažnje već da moramo imati proaktivnu politiku ako želimo da sačuvamo svoju bezbjednost, performanse dinamičnog daljeg razvoja i evropsku geoplitičku konkurentnost”, rekao je predsjednik države.

Ne očekujemo, naglašava Đukanović, prečice do članstva u EU.

“Vrlo smo spremni da ozbiljno radimo na otklanjanju deficita koji predstavljaju prepreku za članstvo za svaku od zemalja Zapadnog Balkana danas. Spremni smo da radimo na vladavini prava stvarajući pretpostavku da uskoro ostvarimo svoj najvažniji geopolitički cilj. Imamo puno izazova na jugu Evrope i mediteranskoj regiji. Biće dobro ako nastavimo da intenzivnije sarađujemo kako bi savladali te izazove”, kazao je Đukanović.

Đukanović je rekao da je sa Sančezom razgovarao i o oblastima u kojima se može unaprijediti saradnja od ekonomije, turizma, kulture…

“Radujem se što će Zapadni Balkan dostići svoju evropsku perspektivu”, poručio je Đukanović. 
 

Sančez: Vlada Španije priznaje i vidi uspjehe koje ste postigli na evropskom putu

Premijer Španije, Pedro Sančez zahvalio se Đukanoviću i njegovim, kako kaže, naporima na evropskom putu.

“Vidimo posljedice koje snosi Crna Gora zbog Putinove invazije na Ukrajinu, kao što se dešava i ostatku evropskog kontinenta. Djeluje kao da je rat daleko, geografski jeste, ali ipak svi osjećamo posljedice tog rata svakodnevno, u našem svakodnevnom životu – podizanem cijena, energetski put…”, rekao je Sančez. 

Naglasio je značaj usaglašavanja Crne Gore sa Evropskom unijom.

“I to je bilo bez premca predsjedniče. Mi dijelimo iste principe. Ovdje ste takođe primili Ukrajince koji su bježali od horora koji se dešava u njihovoj zemlji i pokazali veliku solidarnost kao zemlja sa zemljom koja je trenutno u ratu”, istakao je premijer Španije.

Poručio je da njegova posjeta Crnoj Gori ispunjava dva cilja.

“Prvo je da želim da približim i pokažem svim zalaganje Španije i partnerstva između naših zemalja”, dodao je Sančez.

Podsjetio je da je sa predsjednikom Đukanovićem imao nekoliko sastanaka u Evropi.

“Želimo da pokažemo našim građanima, kompanijama našu saradnju i zalaganje za tu saradnju”, rekao je Sančez.

Istakao je da se Španija zalaže za pristupanje Crne Gore EU.

“Već sam insistirao na posljednjem Savjetu Evrope u junu, da BiH treba uskoro da dobije status kandidata. Ovih nedjelja imali smo pozitivne vijesti o Albaniji i Sjevernoj Makedoniji”, rekao je španski premijer.

Naglasio je da su Crna Gora i Španija blizu “bez obzira na geografsku udaljenost”.

“Vi ste Evropa. Crna Gora i Zapadni Balkan su dio Evrope i zbog toga granice nikada ne mogu da budu ti kilometri koji se nalaze između naših zemalja. Važan je stav naših dveju zemalja i sve one vrijednosti koje zajednički dijelimo. U Španiji ćete uvijek naći prijatelja i prije svega podršku vašoj evropskoj perspektivi”, kazao je Sančez. 

Ostvarili ste, dodaje, veliki napredak na putu ka ulasku u EU.

“Španci i Vlada Španije priznajemo i vidimo te uspjehe koje ste postigli”, poručio je Sančez.

Rekao je da je situacija na evropskom kontinentu, kao posljedica rata, “veoma složena i komplikovana”.

“Ima mnogo neizvjesnosti kod svih zemalja i veoma je važno napredovati na putu ka EU ako se završi dobro sa reformama. Mislim da ste odličan primjer približavanja EU, jer ste uradili veliki posao. Ovo je veliki istorijski trenutak i želimo da ponovimo podršku Crnoj Gori”, istakao je premijer Španije.



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci