Skip to main content

Sjednica SO u metropoli turizma nije održana: Budva pred uvođenjem prinudne uprave

Sjednica SO u metropoli turizma nije održana: Budva pred uvođenjem prinudne upraveSjednica SO u metropoli turizma nije održana: Budva pred uvođenjem prinudne uprave
Opština Budva

Lokalna uprava je time praktično ušla u crvenu zonu, i Vlada sad može da raspusti parlament, uvede tzv. privremene mjere, odnosno tročlani Odbor povjerenika koji bi u metropoli turizma upravljao gradom do novih lokalnih izbora.

Iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija ranije su upozorili Skupštinu opštine Budva da do 29. januara održi sjednicu parlamenta, a nakon toga će o tome obavijestiti Vladu, koja će sa svoje strane upozoriti, ali i dati rok da se sjednica održi, jer u suprotnom, raspušta parlament i uvodi prinudnu upravu.

Predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović za “Dan” je kratko rekao da sjednicu nije zakazivao “jer nema dogovora između političkih partija, a time ni kvoruma za njeno održavanje”.

Iz kabineta predsjednika Opštine Marka Carevića ranije su istakli da je “sasvim jasno da su odlazeći predsjednik Skupštine opštine i odbornički klubovi Demokrata, SNP, Prave i URA zajedno sa DPS-om svojim bojkotom i kršenjem zakona paralisali rad lokalne SO zarad svojih ličnih i partijskih interesa”.

– Ostaće upamćeno da je prvi čovjek Skupštine zloupotrebom svog položaja i kršeći zakon blokirao njen rad, uveo vanredno stanje, poništio izbornu volju i uveo prinudnu upravu. Jer prinudna uprava znači upravo promjenu izborne volje i za razliku kada smo u prošlom mandatu imali političku korupciju sada imamo političku opstrukciju, a epilog je identičan – promjena izborne volje građana. Kao i mnogo puta dosad ovo će biti politički autogol za njih jer uvođenjem prinudne uprave raspusta se Skupština, a ne izvršna vlast i predsjednik opštine – saopšteno je nedavno iz Carevićevog kabineta i naglašeno da je za aktuelnog predsjednika opštine glasalo 42 odsto građana.

Inače, sporazum o rješavanju političke krize u Budvi, koji su još novembru prošle godine potpisle Demokrate, URA, SNP i Prava Crna Gora, predviđao je da deset odbornika ove četiri partije neće učestvovati u radu parlamenta dok se dva čelna čovjeka Opštine i Skupštine opštine, Marko Carević i Krsto Radović, ne povuku sa funkcija i na taj način daju doprinos i pomognu u uspostavljanju odgovorne i harmonične lokalne vlasti.

SO Tivat ima rok do 10. februara

Vanredni lokalni izbori izgleda da su jedino moguće rješenje višemjesečne političke krize u Tivtu koja traje od početka septembra prošle godine kada je SDP povukla podršku koju je u parlamentu do tada davala manjinskoj vlasti lokalnih građanskih listi Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i “Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat”. Ministarstvo javne uprave nedavno je uputilo preporuku predsjedniku SO Tivat Andriji Petkoviću (BF) da najkasnije do 10.februara, zakaže i održi sjednicu SO koja nije održavana još od kraja juna prošle godine.

Kako trenutno stoje stvari opozicija očigledno neće prihvati ni još jedan poziv aktuelne lokalne vlasti da se održi sjednica SO na kojoj bi se donijela odluka o skraćenju mandata što je uvod u raspisivanje vanrednih lokalnih izbora, kao i da se odmah nakon toga izglasa već pripremljena odluka o budžetu Opštine za 2022. Opozicija je nagovjestila da njima mnogo više odgovara varijanta da se blokada rada SO nastavi i time Vlada dovede u situaciju da po zakonu, mora raspustiti lokalni parlament i uvesti tzv.privremene mjere.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci