Skip to main content

Sjutra sjednica

Skraćenje mandata nema prolaz u Parlamentu

Skraćenje mandata nema prolaz u Parlamentu


Skupština Crne Gore trebalo bi sjutra da se izjasni o predlogu predsjednika države Mila Đukanovića o skraćenju mandata parlamentu. Stručna i politička javnost smatra da je Đukanovićeva inicijativa pravno neutemeljena, pa je izvjesno da predlog o skraćenju mandata Skupštine neće dobiti zeleno svijetlo.
Skupština Crne Gore trebalo bi sjutra da se izjasni o predlogu predsjednika države Mila Đukanovića o skraćenju mandata parlamentu. Stručna i politička javnost smatra da je Đukanovićeva inicijativa pravno neutemeljena, pa je izvjesno da predlog o skraćenju mandata Skupštine neće dobiti zeleno svijetlo.


Skraćenje mandata nema prolaz u Parlamentu
Foto: Filip Filipović, Adria.tv (Arhiva)

Imajući u vidu ustavne odredbe, predsjednik Crne Gore jednostavno nema ustavnih mogućnosti da raspusti Skupštinu, ukoliko je Vlada izabrana u roku od 90 .dana od dana kada je prvi put predložen mandatar za njen sastav, niti tu mogućnost ima Vlada koja radi u tzv. tehničkom mandatu, ukazao je u izjavi za Adria televiziju advokat Velibor Marković.

“O skraćenju mandata odlučuje sama Skupština, predlog o skraćenju mandata u smislu odredbe 84 Ustava Crne Gore mogu podnijeti predsjednik države, predsjednik vlade i najmanje 25 poslanika ali kao što sam prethodno naveo to su podnosioci inicajtive ili predloga kao što stoji u Ustavu a o skraćenju mandata odlučuje skupština. Dakle, za skraćenje mandata mora postojati politička volja, a nikako volja predsjednika države koji je samo jedan od od ovlašćenih predlagača”, rekao je on.

To znači, dodaje, i da nema ni uslova za raspisivanje vanrednih parlementarnih izbora jer Skupština nastavlja da radi.

“Nije ispunjen od prethodno dva uslova za raspuštanje Skupštine a da bi došlo do skraćenja mandata skupštine i vanrednih parlamentarnih izbora,skupština mora da izglasa skraćenje mandata bez toga nema ,bez toga nema vanrednih parlemantarnih izbora .Da li će  biti neka politička volja ,da li će se poslanici dogovoriti ako ne 30.onda nekog drugog datuma da skrate sebi mandat to je već drugo pitanje, onda mora doći do vanrednih parlamentarnih izbora”, naveo je on.

Većina od 30. avgusta 2020 ima svoja očekivanja od sutrašnje sjednice.

Poslanik Demokratskog fronta Dejan Đurović kazao je u izjavi za Adriu da se nada da će 30.septembra Parlament reći svoje.

“Nadam se i da će 15 dana nakon toga tužilac i policija uraditi kao što je bio slučaj sa tadašnjim predsjednikom Momirom Bulatovićem gdje su ušli u kabinet i rekli :“Građanine Bulatović, Vi niste više predsjednik Crne Gore“. Tako će vjerovatno nakon 15 dana nakon izglasavanja nepovjerenja u parlamentu tužioci i policija ući u predsjedništvo Crne Gore i reći :“Građanine Đukanoviću Vi više niste predsjednik Crne Gore“, poručio je Đurović.

Demokrate se nadaju da se 30. septembra neće raspravljati o ničemu.

“Znate zašto, zato što neće biti usvojen dnevni red. 30. septembra je zakazana sjednica na predlog države za skraćenje mandata Skupštini. Mi smo se jasno izjasnili kada je predmetna inicijativa došla da Demokratska Crna Gora neće glasati ni za dnevni red ni za predlog Đukanovića ukoliko se usvoji dnevni red nego će glasati protiv”, rekao je za Adriu poslanik Demokrata Dragan Krapović.

S druge strane, koalicija oko DPS-a saglasna je sa inicijativom Đukanovića.

“Normalno bi bilo, pošteno, pravedno da se mandat vrati građanima i građankama nakon svega što se dešavalo u posljednje dvije godine. Potpuno je urušen sistem i promjenili smo već tri Vlade”, rekao je predsjednik Liberala Andrija Popović za Adria televiziju.

Podsjetimo, na inicijativu Đukanovića o skraćenje mandata Skupštine, reagovala je parlamentarna većina i najavila predlog za razrješenje predsjednika države.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci