Skip to main content

Govori u Briselu

Spajić: Crna Gora napreduje u borbi protiv korupcije

Spajić: Crna Gora napreduje u borbi protiv korupcije


Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić govori pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora EP (AFET), 16. aprila u Briselu, na poziv predsjedavajućeg AFET-om Davida Mekalistera i u saradnji sa koopredsjedavajućim Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje sa Crnom Gorom (POSP) Vladimirom Bilčikom.
Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić govori pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora EP (AFET), 16. aprila u Briselu, na poziv predsjedavajućeg AFET-om Davida Mekalistera i u saradnji sa koopredsjedavajućim Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje sa Crnom Gorom (POSP) Vladimirom Bilčikom.


Spajić: Crna Gora napreduje u borbi protiv korupcije

Spajić je rekao da Crna Gora ima sjajnu priliku pred sobom. Kazao je da ima sjajne ljude.

“I to na svim nivoima administracije”, rekao je Spajić.

On je podvukao da je Crna Gora danas politički stabilna, i da je u prvim sedmicama nove vlade napravljen možda i najinkluzivniji proces u istoriji zemlje.

Pitanja evropskih poslanika

Mekalister je rekao da imaju u vidu političke podjele u Crnoj Gori, ali da je svima važno u EP, i svi su srećni, što je Crna Gora snažno na EU putu. Pitanje je, kaže, šta EU može da uradi da stabilizuje evropski put.

Hildegard Bentele smatra da treba slušati glas manjih zemalja i da je to važno i dobro za EU, dok je Jorgos Kristos pitao o popisu i odlasku mladih iz zemlje, u potrazi za boljim sjutra. Interesuje ga i ima li problema sa lokalnom samoupravom.

Evropski poslanik Matjaž Nemec rekao je da je veoma dobra vijest što je Spajić u Briselu, te da je Crna Gora najnaprednija država na putu ka EU. On je pitao o izjavama predsjednika parlamenta o NATO, kao i o uticaju Rusije. Želi da zna o poziciju Crne Gore o rezoluciji UN o Srebrenici i zašto Crna Gora nije kosponzor. Treba, kazao je, nekad postavljati i osjetljiva pitanja.

Bilčik je kazao da je aktuelna vlada za prvih pet mjeseci uradila možda i više nego ranije za šest godina. On je posebno pohvalio usklađenost sa spoljnom politikom EU, a posebno vezano za rat u Ukrajini, što jasno pokazuje gdje je Crna Gora. Istakao je da izborna reforma važna, i da je pitanje odbora za izbornu reformu vrlo važno za demokratske standarde u Crnoj Gori.

“Naglasio bih i potrebu imenovanja svih ambasadora”, rekao je Bilčik.

Naglasio je da je Brisel spreman da pomogne crnogorskoj vladi i skupštini. Nada se da će Crna Gora u narednom izbornom mandatu u EU biti članica evropskog saveza.

“Nadam se da će Crna Gora uskoro postati dio EU i da ću to proslaviti uz čašu meni omiljenog ‘vranca”, kazao je Bilčik.

“Opet preuzeli ulogu najnaprednije države kandidata”

Spajić je kazao da ima zadovoljstvo da predstavi niz pozitivnih iskoraka i pomaka na putu ka EU. On je rekao da je parlament danonoćno radio da ostvari izbor nove vlade i spovede ključna imenovanja.

“Ti iskoraci su nam omogućili da opet preuzemo ulogu najnaprednije države kandidata za članstvo u EU”, kazao je Spajić.

On je kazao da se nada da će Crna Gora napraviti ozbiljan pomak na putu ka EU u junu, a jedan cilj je i da se omogući snažan ekonomski napredak zemlje. Podsjetio je na rezoluciju Evropskog parlamenta o zabrinutosti zbog političkih tenzija i podjela u Crnoj Gori.

“Nasuprot toj sivoj slici, danas stvari stoje potpuno drugačije a snaga konsenzusa posebno je viđena u susret popisu”, rekao je Spajić.

On smatra da Crna Gora nije ista zemlja kao što je bila kada je počela pregovore sa EU prije 12 godina. On je rekao da je postignut napredak po pitanju borbe protiv kriminala i korupcije na visokom nivou. Napredak je, kaže, vidljiv i po pitanju finansijskih istraga i oduzimanja imovine stečene kriminalom.

“Hapšenja bivešg glavnog tužioca i nekadašnjeg šefa posebne policije šire neslavnu listu osoba uhapšenih zbog korupcije i kriminala”, rekao je Spajić.

On je rekao da je poseban cilj rješavanje napada na novinare, na čemu radi posebna komisija. Naglasio je da su odgovori na napade na novinare u posljednje vrijeme mnogo efikasniji nego što je to bio slučaj ranijih godina.

Crnogorski premijer je kazao da je Podgorica vrlo zahvalna zbog dogovora u EU o Planu rasta za zapadni Balkan.

Spajić je zahvalio na podršci poslanicima Evropskog parlamenta i predstavnicima briselskih institucija.

Mekalister je rekao da EU cijeni crnogorsku posvećenost spoljnoj politici EU. Kazao je da je u posljednjih par godina EU proces u Crnoj Gori nazadovao i da od 2017. godine nijedno poglavlje nije zatvoreno. Izborom nove vlade, kazao je, dešava se pomak a posebno raduje izbor ključnih ljudi u pravosuđu.

“Raduje pozitivan iskorak”, rekao je Mekalister.

Najava sjednice

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) čini 79 članova koji doprinose definisanju zajedničke vanjske i bezbjednosne politike EU.

Glavna zaduženja AFET-a su sprovođenje zajedničke vanjske i bezbjednosne politike, nadziranje potrošnje sredstava EU, kao i potpisivanje međunarodnih sporazuma EU. Kada je u pitanju Crna Gora, zadatak AFETa je usvajanje izvještaja o našoj zemlji, a za koju je izvjestilac u ovom sazivu europoslanik Tonino Picula.

Značaj učešća Izlaganje pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta predstavlja priliku da se europoslanici upoznaju sa aktuelnim momentom u eurointegracionom procesu Crne Gore.

Predsjednik Vlade Spajić predstaviće napredak koji 44. Vlada ostvarila od stupanja na dužnost, ali i iskoraka zemlje nakon održavanja MVK CG-EU, koja je održana 29. januara u Briselu.

Istovremeno, premijer Spajić će ukazati na značaj održavanja još jedne MVK tokom juna na kojoj bi Crna Gora trebalo da dobije pozitivan Izvještaj o realizaciji privremenih mjerila u oblasti vladavine prava, što će otvoriti put ka završnoj fazi pregovora naše zemlje.

Spajić će, takođe, predstaviti stavove i ideje koji se tiču načina ubrzavanja procesa proširenja, značaja Plana rasta za region Zapadnog Balkana, ali i razmijeniti mišljenja sa europoslanicima o načinima na koji se može iskoristiti momentum za proširenje i za snaženje same Evropske unije.

Iz Vlade su istakli da je izlaganje na AFET-u prilika, nadalje, za razmjenu mišljenja koja se tiču uticaja geopolitike, te značaju i ulozi koji će izbori za EP koji se održavaju juna, imati na proces budućeg proširenja Evropske unije.

S obzirom da je većina građana Crne Gore proevropski orijentisana, a Vlada Crna Gore spremna da sprovede sve neophodne reforme kako bi ostvarili najvažniji strateški cilj – da postanemo naredna država članica EU, uzimanje učešća i izlaganje PV Spajića pred poslanicima AFET-a od izuzetnog je značaja za Crnu Goru.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci