Pokret Evropa sad

Spajić favorit, narednih dana objava kandidature?

Spajić favorit, narednih dana objava kandidature?


Pokret Evropa sad (PES) danas će na sjednici Predsjedništva formalizovati priču o učešću i kandidatu na predsjedničkim izborima 19. marta, koja bi trebalo da budu objavljena vjerovatno naredne sedmice, reklo je “Vijestima” više izvora iz PES-a.
Pokret Evropa sad (PES) danas će na sjednici Predsjedništva formalizovati priču o učešću i kandidatu na predsjedničkim izborima 19. marta, koja bi trebalo da budu objavljena vjerovatno naredne sedmice, reklo je “Vijestima” više izvora iz PES-a.


Spajić favorit, narednih dana objava kandidature?
Spajić

PES-u su ranije Demokrate ponudile predizbornu koaliciju, koja podrazumijeva da oni predlože kandidata za premijera ili šefa države a na razgovore o tome, kako je rečeno “Vijestima” neformalno u objema političkim strukturama, još nije stavljena tačka. Iz Pokreta je, međutim, najavljeno da će oni imati svog predsjedničkog kandidata, ne pominjući njegovo ime.

Prema informacijama “Vijesti” najizglednije je da to bude lider i bivši ministar finansija Milojko Spajić, koga je prije dva dana podržao podgorički odbor. I većina članova Presjedništva, kako je objasnio jedan od sagovornika, stava je da je Spajić najbolje rješenje.

On se još tim povodom nije oglašavao, niti je juče odgovorio na pitanje “Vijesti”. Partijske analize međutim pokazuju, kako su rekli izvori, da on ima najveće šanse da, ako ne u prvom a onda u drugom krugu pobijedi kandidata Demokratske partije socijalista (DPS).

U slučaju da Spajić uđe u predsjedničku trku, njegov zamjenik Jakov Milatović mogao bi da bude kandidat za premijera.

Druga opcija, koju razmatra PES, je da Milatović bude kandidat za predsjednika, a Spajić za premijera. Jedan od sagovornika potvrđuje da je bivši ministar zainteresovan da bude na čelu vlade koja bi proistekla nakon parlamentarnih izbora.

Postoji i varijanta da se za šefa države kandiduje potpredsjednica Olivera Injac. Jedan od izvora “Vijesti” rekao je, međutim, da su svi svjesni da je Spajić “dobitna kombinacija” koja bi ojačala i samu partiju i da se od njega očekuje da, kako je objašnjeno, svoje ambicije za sada ostavi po strani.

Prilikom donošenja odluka vodi se računa i o sudbini političkog dogovora da Milatović bude novi gradonačelnik Podgorice, objasnio je izvor “Vijesti”.

PES je na državnom nivou vanparlamentarna stranka jer je formirana nakon parlamentarnih izbora, a na oktobarskom glasanju u Podgorici osvojili su nakon DPS-a najveći broj glasova.

Oko mogućnosti da se podrži neki drugi, odnosno kandidat Demokrata (najvjerovatnije je to Aleksa Bečić), u vrhu PES-a postoje različita mišljenja.

O učešću na predsjedničkim izborima Demokrate će, kako je “Vijestima” nezvanično rečeno, odlučiti na Glavnom odboru najvjerovatnije počektom februara. Oni će, kako su ranije i najavili, “sigurno imati svog kandidata ako ne bude zajedničkog”.

Kada je u pitanju drugi, potencijalno najjači protivnik DPS-a u trci za šefa države, Demokratski front, za sada su najave da bi to trebalo da bude lider Nove Andrija Mandić.

Potpredsjednica Nove Simonida Kordić rekla je juče da će Mandić biti kandidat DF-a ako kandidat DPS-a bude Milo Đukanović. Ona je za RTCG rekla da će ovi predsjednički izbori imati okosnicu između tri kandidata.

”Jedan će, svakako, biti kandidat prethodnog režima, najvjerovatnije gospodin Đukanović. Drugi će biti kandidat koji će, vjerovatno, imati podršku centara političke moći van Crne Gore. I treći kandidat DF-a, koji će biti narodni kandidat, kao izvorni predsjednički kandidat građana Crne Gore”, ocijenila je ona.

Izvor “Vijesti” iz DF-a potvrdio je da oni nijesu još donijeli finalnu odluku o kandidatu, ali da se za sada kao najozbiljniji pominje Andrija Mandić u slučaju da se ispred DPS-a kandiduje Milo Ðukanović.

”Svakako je razmatrana i kandidatura Milana Kneževića, lidera Demokratske narodne partije, kao vrlo mogućeg i vrlo ozbiljnog kandidata. Izvjesno će uskoro biti poznato rješenje, koje će zavisiti i od daljeg razvoja aktuelne situacije,” rekao je sagovornik.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članciNajnovije
Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services