Skip to main content

zAVRŠENA mvk

Spajić nakon MVK: U Briselu vide napredak, nova šansa Crnoj Gori

Spajić nakon MVK: U Briselu vide napredak, nova šansa Crnoj Gori


Međuvladina konferencija jasno nam je pokazala da u Briselu vide naš napredak, poručio je na mreži X premijer Milojko Spajić.
Međuvladina konferencija jasno nam je pokazala da u Briselu vide naš napredak, poručio je na mreži X premijer Milojko Spajić.


Spajić nakon MVK: U Briselu vide napredak, nova šansa Crnoj Gori
Foto: X

“Ogromna volja da se nađemo u EU postoji, a trenutna dinamika reformi naš je auto-put do evropske porodice! Jasno je da su izuzetni rezultati 44. Vlade i Parlamenta probudili integracioni proces, a aktuelna geopolitička situacija otvorila novu šansu Crnoj Gori, koju ne smijemo propustiti!”, naveo je on u objavi.

Završena MVK između Crne Gore i EU

Međuvladina konferencija jasna je poruka političke volje da Crna Gora postane članica EU, poručeno je sa sastanka crnogorske sa delegacijom Evropske unije u Briselu.

Izuzetni rezultati 44. Vlade i Parlamenta probudili su integracioni proces, a aktuelna geopolitička situacija otvorila novu šansu, da se ubrza proces pristupanja.

Zato je tokom sastanka naglašeno da je sada vrijeme za nastavak reformi, kako bi se iskoristio pravi momenat za EU put.

Tokom konferencije posebno su istaknuta imenovanja u pravosuđu, koja su nakon više godina omogućila nastavak ispunjavanja mjerila u poglavljima 23 i 24. Time je poslije dužeg zastoja napravljen veliki napredak ka ispunjavanju privremenih mjerila u tim poglavljima.

Naglašeno je da rad na jačanju vladavine prava mora ostati prioritet, ali i da se zadrži politička stabilnost koja je omogućila da se donesu brojne odluke čekane duži period.

Konstatovano je i da je stoprocentna usklađenost sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, snažan signal posvećenosti evropskim vrijednostima i principima.

Zaključeno je da su veliki koraci napravljeni, ali da je pred Crnom Gorom još dosta posla, na kom će imati veliku podršku EU, a najavljeni Plan rasta trebalo bi da dodatno nagrađuje sve dobre reformske mjere.

Poslije duže od dvije godine pauze održana je, 15. konferencija između EU i Crne Gore, a predsjedavala je belgijska ministarka vanjskih poslova Hađa Lahbib. Prisutni su bili visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj, evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji i predstavnici zemalja EU, čime je pokazano da se sa pažnjom prate pozitivni znaci ubrzanja Crne Gore na putu reformi i integracijaKomentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci