Skip to main content

Bivši premijer Crne Gore

Sramno omalovažavanje SPC od strane Krivokapića! Bivši premijer krenuo stopama Đukanovića i Markovića

Sramno omalovažavanje SPC od strane Krivokapića! Bivši premijer krenuo stopama Đukanovića i Markovića


Bivši premijer Zdravko Krivokapić, koji se prije nekoliko godina dičio podrškom Srpske pravoslavne crkve, sada je iznenadio sve, omalovažavanjem vjerske organizacije koja ima ubjedljivo najveću podršku građana. Izjava je toliko zapanjujuća jer Krivokapić priželjkuje novu crkvu u Crnoj Gori.
Bivši premijer Zdravko Krivokapić, koji se prije nekoliko godina dičio podrškom Srpske pravoslavne crkve, sada je iznenadio sve, omalovažavanjem vjerske organizacije koja ima ubjedljivo najveću podršku građana. Izjava je toliko zapanjujuća jer Krivokapić priželjkuje novu crkvu u Crnoj Gori.


Sramno omalovažavanje SPC od strane Krivokapića! Bivši premijer krenuo stopama Đukanovića i Markovića
Zdravko Krivokapić – Foto: Filip Filipović/ADRIA

“Da je Amfilohije bio živ ne bi dozvolio da Beograd diktira određana ponašanja, pogotovo u crkvi Crne Gore”, izjavio je u posljednjem intervjuu Krivokapić.

Postavlja se pitanje zašto je odjednom Krivokapić okrenuo leđa Srpskoj pravoslavnoj crkvi i zbog čega je krenuo stopama Mila Đukanovića i Duška Markovića, koji su pokušali da oduzmu cjelokupnu imovinu SPC. 

Ovom izjavom Krivokapić je otkrio sve karte, što je dobro jer građani napokon imaju cjelovitu sliku, te mogu da povežu određene događaje.

Prvo, Krivokapić je odbio da potpiše Temeljni ugovor, ali njegova očigledna namjera nije prošla. Očigledno da je plan bio da se Mitropolija crnogorsko-primorska izdvoji iz Srpske pravoslane crkve i nazove Crkva Crne Gore i da je Krivokapić bio predvodnik te ideje. 

Drugo, Krivokapić je u posljednjem obraćanju javnosti potvrdio da je njegov “jedini politički cilj” bila promjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti i ispunjenje obećanja datog mitropolitu Amfilohiju, koji je tri decenije bio na čelu Mitropolije SPC-a u Crnoj Gori. Ipak, izjavom od juče Krivokapić iz 2023. nije isti onaj iz 2021. godine. Ovaj iz 2023. izgleda ne bi imao ništa protiv da se imovina SPC oduzme i prenese na “Crkvu Crne Gore”. 

Treće – Da li se ovim izjavama Krivokapić želi približiti DPS-u i tako napraviti most između Pokreta Evropa sad i partije koja je 30 godina “vedrila i oblačila” Crnom Gorom? Ni ovo nije isključeno, jer znamo odnos DPS-a prema SPC, zbog čega su i izgubili svake izbore i nalaze se na najmanjoj podršci ikada. Podsjetimo, Krivokapić se na sva zvona hvali kako podržava Evorpu sad i premijera Milojka Spajića, ali i predsjednika države Jakova Milatovića. 

Četvrto se nadovezuje na treće, a to je da je Krvokapić izdao i svoje najbliže. Nije želio da podrži Evropu sad, te je više puta rekao “ne” Spajiću i Milatoviću. Sa Dejanom Vukšićem i nekoliko odbornika, koji su podržavali njegov rad, osnovao je Demohrišanski pokret. Pričao hvalospjeve o njemu, najavljivao promjene, a glavana promjena je bila ta što je posle par mjeseci napustio pokret i ostavio ih na cjedilu. 

Peto – Ne treba zaboraviti da je na prvu sjednicu Vlade došao taksijem, a na sve ostale marcedesima od 60.000 eura. Najavio je i prodaju “majbaha” ali ne da nije prodat, nego nije ni oduzet tadašnjem predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću. 

Šesto – Podsjećamo i da je Krivokapić jedan od profesora Univerziteta Crne Gore koji se nije složio sa smjenom nekadašnje rektorke Radmile Vojvodić, zbog čega je podnio ostavku na mjesto direktora Centra za doktorske studije UCG. Vojvodić i njen muž, nekadašnji ministar Branislav Mićunović, su visokorangirani funkcioneri DPS-a. Mićunović je jedan od glavnih zagovornika crnogorskog jezika, novopečenih slova, te nametanja da se ona koriste u prosvjeti.

Sedmo – Krivokapić je obećao donošenje niza sistemskih zakona poput Zakona o porijeklu imovine, najavljivao je preispitivanje koncesionih ugovora, profesionalizaciju javnih službi, pooštravanje kazni za korupciju… Nijedan nikad nije upućen Skupštini. 

Osmo – Ljude koji su mu radili kampanju i dopustili da bude prvi na listi (tadašnji Demokratski front), odmah nakon izbora je odbio da uvede u Vladu, već išao sa eksperimentom koji ga je koštao pozicije premijera. Najbliže nije htio da stavi u Vladu, te je DF, samo da zbog Zakona o slobodi vjeroispovjesti prihvatio ekspertsku Vladu, koja se pokazala kao najveći promašaj. 

Deveto – Formirao je Demohrišćasnki pokret iako je mitropolit Joanikije bio izričit da se to ne čini, odnosno da se ne formira partija ili pokret koji će u sebi imati naziv “hrišćanski” i koji bi se tako povezivao sa crkvom. Iako je lično Krivokapiću saopšten stav mitropolita Joanikija, on je odlučio da se o njega ogluši, te je formirao Demohrišćanski pokret.

Deseto – Krivokapić se nije libio da napravi skandal u Patrijašiji na velikom Saboru SPC.

Da li je sve ovo dovoljno da građani prepoznaju namjere Krivokapića? Naravno da jeste, jer Krivokapić sad da izađe na izbore ne bi imao ni “C” od cenzusa. Komentari

Subscribe
Notify of
2 Komentara
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Од првог дана сам видио љигавца у њему.

И ја, издао је Ђееда … Фолирант!! А прошле године на Малу Госпојину дошао у тренерци на Причест …


Povezani članci