• Vijesti
  • Politika
  • Stranka pravde i pomirenja: Bošnjački narod koji živi u Tuzima doživljava diskriminaciju

Stranka pravde i pomirenja: Bošnjački narod koji živi u Tuzima doživljava diskriminaciju

Stranka pravde i pomirenja: Bošnjački narod koji živi u Tuzima doživljava diskriminacijuStranka pravde i pomirenja: Bošnjački narod koji živi u Tuzima doživljava diskriminaciju
Foto: Ilustracija

“Današnja sistemska diskriminacija Bošnjaka opštine Tuzi u prethodne četiri godine se najviše ogleda u sljedećim aspektima. Problem zapošljavanja Bošnjaka u lokalnoj samoupravi vidimo kao jedan od ključnih problema za Bošnjake”, naveli su u saopštenju.

Bošnjaci u Tuzima, tvrde u SPP, mogu dobiti zaposlenje samo ako oni na vlasti “ocijene da je pripadnik našeg naroda politički podoban za održavanje lokalne vlasti”.

“Zalaganje za izgradnju škole na Karabuškom polju je dugogodišnje prazno obećanje predstavnika Bošnjaka, od kojeg do sada nismo vidjeli ništa. U prvom planu je javašluk Opštine oko otkupa placa za školu na Karabuškom polju i izgradnja iste, a tek da ne govorimo o planovima za izgradnju vrtića i drugih obrazovno-vaspitnih i rekreativnih ustanova za djecu tamo gdje žive Bošnjaci”, istakli su u saopštenju.

Poražavujuća je, kažu oni, činjenica da u XXI vijeku moraju  govoriti o problemu sa snadbijevanjem strujom.

“Naši sugrađani su onemogućeni da koriste neke od osnovnih električnih uređaja i oni danas, na primjer, izbjegavaju korišćenje električnog šporeta zbog lošeg napona električne energije. Ne
bismo se osjećali bolje da se to dešava bilo gdje drugo, ali gle čuda, to se dešava isključivo u naseljima gdje dominantno žive Bošnjaci”, naglašavaju u saopštenju. 

Tamo, kažu u SPP Tuzi, “pukom slučajnošću” ne postoji ni ambulanta.

“Moramo se zapitati, zašto naši roditelji ne mogu imati zdravstvenu zaštitu i makar obaviti generalni medicinski pregled ili primiti infuziju u svom mjestu”, pitaju se.

Još jedan od problema njihovih sunarodnika i sugrađana u MZ Karabuško polje je, kažu, vodosnadbijevanje.

“Za Karabuško polje su uključene dvije pumpe a za ostala naselja po jedna. Međutim, to je samo opravdanje da se brinu, jer znamo da te dvije pumpe opskrbljuju čak 700 domaćinstava dok tamo gdje je po jedna puno nema postoji više od 100 domaćinstava. U naselju Kuće Rakića, gdje također žive Bošnjaci, je i znatno teža situacija. Pitanje je da li tamo uopšte i ime pumpi i vodosnadbijevanja”, ističu iz SPP Tuzi.

To da je infrastruktura još jedan od problema bošnjačkih naselja u Tuzima je, ocjenjuju, postao standard, a obećanja da nije je mnogo.

“Na Karabuškom polju u protekle četiri godine konstantno se govori o planu izgradnje objekta MZ. Međutim, realizacije istog nikako da počne. Za četiri godine asflatirana je samo jedna ulica i potkrpljeno oko dvadeset rupa. Postavljena su četiri polovna ležeća policajca i zamijenjeno je tek deset rasvjetnih sijalica. U Šipčaniku, gdje žive Bošnjaci, apsolutno ništa nije urađeno”, naveli su u saopštenju.

U naselju Kuće Rakiće su, dalje navode, asfaltirali jednu ulicu, ne zbog toga, kako smatraju, što tamo većinski žive Bošnjaci, već jer su tamo “milionski prihodi od poreskih obveznika”.

“Ovdje navodimo samo neke od mora problema sa kojima se susreće bošnjački narod na teritoriji opštine Tuzi. Postavlja se pitanje, zašto se u mjestima gdje žive Bošnjaci samo planiraju budžetska sredstva, dok se u Malesiji realizuju? Dragi Bošnjaci, odgovor je jasan. Problem leži u predstavnicima bošnjačkog naroda koji u lokalnoj vlasti ne mogu nista doprinijeti svom narodu. Zato Bošnjaci, na sljedećim izborima vam poručujemo da stižemo, da ispravimo dugogodišnju nepravdu prema vama”, zaključuju iz SPP Tuzi.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services