Abazović ponudio

Susret pape i ruskog patrijarha u Podgorici?

Susret pape i ruskog patrijarha u Podgorici?


Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović ponudio je papi Franju da Crna Gora, odnosno njen glavni grad Podgorica, bude domaćin novom susretu poglavara Katoličke crkve i patrijatrha ruskog Kirila, što je papa prihvatio, piše „Dan“.
Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović ponudio je papi Franju da Crna Gora, odnosno njen glavni grad Podgorica, bude domaćin novom susretu poglavara Katoličke crkve i patrijatrha ruskog Kirila, što je papa prihvatio, piše „Dan“.


Susret pape i ruskog patrijarha u Podgorici?
Kiril i Papa Franjo

Sastanak pape Franja i ruskog patrijarha Kirila održan je na Kubi 12. februara 2016. godine. To je bio prvi takav sastanak u istoriji.

Poglavari Katoličke crkve i Ruske pravoslavne crkve nikada ranije nisu se sastajali.

Abazović je 10. oktobra prošle godine u Vatikanu razgovarao sa papom Franjom i tom prilikom sagovornici su se saglasili da su na istoj misiji i da svako na svoj način mora doprinijeti miru u teškim vremenima za cijeli svijet.

„Predlažem da Crna Gora organizuje Vaš novi susret sa patrijarhom ruskim Kirilom, koji bi sigurno doprinio miru u svijetu. Bili bismo dobri domaćini jer je Crna Gora primjer promocije dobrosusjedskih odnosa i regionalne stabilnosti, uz baštinjenje civilizacijskih dostignuća“, rekao je tada Abazović.

Njegova inicijativa naišla je na odličan prijem u Vatikanu i kod pape lično.

„Odmah vam mogu reći da prihvatam poziv da Crna Gora bude domaćin novog susreta“, rekao je papa Abazoviću.

Inicijativa crnogorskog premijer ušla je u protokole Vatikana i tamošnje ministarstvo vanjskih poslova obaviće konsultacije sa Ruskom pravoslavnom crkvom oko eventualnog organizovanja susreta dvojice crkvenih poglavara.

Da li će do tog susreta doći, i to u Crnoj Gori, zavisi od mnogo faktora, a jedan od njih je i rat u Uktrajini.

Susret pape Franja i patrijarha Kirila bio je planiran za mart prošle godine u Jerusalimu, ali je odložen.

Ruska pravoslavna crkva je tada saopštila da se nada povoljnijim uslovima za susret.

„Čekaćemo povoljniji trenutak za taj događaj. Nedavni razgovor pape i patrijarha posredstvom daljinske komunikacije bio je veoma topao i srdačan i pomogao je da se razmotre najkritičnija pitanja. Ostala ćemo ostaviti za kasnije“, saopštio je mitropolit volokolamski Ilarion, šef Odjeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije.

On je ranije rekao da je susret patrijarha Kirila i pape Franje morao da bude odložen zbog onoga što se dešava tokom posljednjih mjeseci, kao i usled bezbjednosnih i logističkih poteškoća u organizovanju takvog susreta i medijskog izvještavanja o njemu.

I u Havani pominjali Ukrajinu

Papa Franjo kaže da se uvijek zalagao za razvijanje međureligijskog dijaloga, a svoje odnose s ruskim patrijarhom je ocijenio kao veoma dobre.

Papa i patrijarh su u Havani izrazili nadu da će raskol među pravoslavnim hrišćanima u Ukrajini biti prevladan na osnovu kanonskih normi i saopštili da unijaćenje nije put ka obnavljanju jedinstva crkve. U zajedničkoj deklaraciji oni su, takođe, pozvali svoje crkve da ne podržavaju dalji razvoj sukoba u toj zemlji.

„Tugujemo zbog sukoba u Ukrajini koji je već odnio mnogo života, pričinio bezbroj stradanja civilima i uvukao društvo u duboku ekonomsku i humanitarnu krizu. Pozivamo sve sukobljene strane da se vrate razumu, društvenoj solidarnosti i zalaganju za mir. Pozivamo naše crkve u Ukrajini da se trude da se postigne sloga u društvu, suzdržavanje od neprijateljstva i da se ne podržava dalji razvoj sukoba“, piše u zajedničkoj deklaraciji pape i ruskog patrijarha.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services