Skip to main content

Umjesto da ga sasluša tužilaštvo zbog malverzacija, Vlada postavlja Nurkovića u CEDIS

Umjesto da ga sasluša tužilaštvo zbog malverzacija, Vlada postavlja Nurkovića u CEDISUmjesto da ga sasluša tužilaštvo zbog malverzacija, Vlada postavlja Nurkovića u CEDIS
Nurković

Umjesto da Nurković, piše ovaj portal, odgovara pred tužilaštvom za malverzacije i afere koje mu se stavljaju na teret njemu manjinska vlada daje ovako bitnu funkciju. Bivši ministar saobraćaja u DPS vladi je podsjećaju, poznat široj javnosti zbog raznih malverzacija i afera koje se vežu za njegovo ime u vrijeme tridesetogodišnje vladavine DPS-a.

Nurković je jedan od onih koji su u Vladi Duška Markovića dobili stan sa velikim povoljnostima. On je stan kao ministar dobio i uprkos tome što je već od Monteputa, državne firme u kojoj je bio direktor, 2014. dobio 75 hiljada eura za rješavanje stambenog pitanja.

Takođe se vezivao i za neke sumnjive radnje vezane za izgradnju autoputa ne iznoseći u javnost detalje pregovora sa kineskom kompanijom CRBC. Nurković se smatra jednim od najvećih krivaca zbog toga što autoput nije bio završen u prvom roku kako je bilo i planirano jer nije htio da navodno odobri dodatna plaćanja za njegovu izgradnju.

Takođe, odgovornost za uništenje rijeke Tare, jer je građevinski materijal od strane kompanije koja je bila zadužena za radove uništavao rijeku. Takođe, kao tadašnji ministar odgovornost za kašnjenje završnih radova na autoputu je isto bila na Nurkoviću.

Nurković je takođe, u vrijeme dok je bio ministar, prekršio Ustav primajući dvije funkcionerske plate što je nezakonski. On je primao platu kao predsjednik Bošnjačkog savjeta u Crnoj Gori, ali i ministarsku platu od par hiljada eura i više, što je zakonski i ustavno nemoguće. Ustavom nije dozvoljeno da se obavljaju dvije funkcije, odnosno neko ko je dio Vlade ne može obavljati ni jednu poslaničku ili bilo koju drugu javnu funkciju i djelatnost. Po zakonu, neko ko je u Vladi može biti samo na toj funkciji i kršenjem zakona se smatra njegov angažman u bilo kojoj drugoj djelatnosti.

Nurković je prema javnim informacijama, u posjedu dva stana, od 70 i 60 kvadrata, očigledno jedan stečen vrijeme dok je bio direktor Monteputa, a drugi od kredita koji je dobio kao ministar u vladi Duška Markovića, sa ekstra povoljnostima, kao i svi ostali funkcioneri koji su nelegalno stekli svoje stanove. Takođe, u vrijeme dok je bio ministar Nurković je otplaćivao čak tri kredita u iznosu od 10,20 i 30 hiljada eura, uz takođe izvjesne povoljnosti koje mu je funkcionersko mjesto i nepočinstvo tadašnje vlade omogućilo.

Poslednje u nizu je učešće Osmana Nurkovića u aferi oko otuđivanja više desetina miliona eura iz državnog budžeta, sa tadašnjim direktorom Uprave za saobraćaj Sava Parače.

Parača i Nurković se sumnjiče da su zloupotrebom svojih službenih položaja i nesavjesnim radom oštetili državu i otuđili ogromne svote novca. Njih dvojica su povezivani sa nesavjesnim radom kada je u pitanju projekat izgradnje tunela „Klisura“ i rekonstrukcija dionice puta Lubnice-Jezerine. Podaci koje je iznijelo prethodno Ministarstvo kapitalnih investicija, a na čijem je čelu sada predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, čiji je Nurković funkcioner, su ukazivali na to da je Nurković, u dogovoru sa Paračom budžet Crne Gore oštetio za nekoliko desetina miliona evra.

Premijer Dritan Abazović je, u martu ove godine, pohvalio akciju Odjeljenja za borbu protiv korupcije Ministarstva kapitalnih investicija i razotkrivanje Nurkovića i Parače i njihovih nepočinstava. On je takođe tada pozvao Specijalno državno tužilaštvo da se pozabavi ovim slučajem.

„Pozdravljamo sve napore koje u kontinuitetu pruža Ministarstva kapitalnih investicija u razotkrivanju zloupotreba državnog budžeta, naročito njihovo Odjeljenje za borbu protiv korupcije. Na potezu je Specijalno državno tužilaštvo i tužilac koji će uskoro biti izabran. Nadam se da ćemo ga dobiti što prije i da će biti mnogo efikasniji nego prethodno“, rekao je Abazović tom prilikom.

Danas, očigledno pod uticajem ministra u ministarstvu kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića, Nurković ne samo da ne odgovara pred sprecijalnim državnim tužilaštvom, već je u planu da bude dio istog onog ministarstva koje ga je ne tako davno razotkrilo. Nedopustivo je da premijer i potpredsjednici trenutne vlade koji se prema njihovim riječima oštro bore protiv korupcije u svoje krugove zapošljavaju upravo one koji su pod tridesetogodišnjom palicom DPS-a uništavali sve pred sobom.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci