Skip to main content

neke stvari jednostavno ne smiju da se rade

Koja pravila članovi britanske kraljevske porodice moraju da poštuju

Koja pravila članovi britanske kraljevske porodice moraju da poštuju


Biti član najpoznatije kraljevske porodice na svijetu podrazumijeva povlastice i privilegije, ali postoje neke stvari koje jednostavno ne smiju da se rade ako ste dio najužeg kruga oko kralja Čarlsa.
Biti član najpoznatije kraljevske porodice na svijetu podrazumijeva povlastice i privilegije, ali postoje neke stvari koje jednostavno ne smiju da se rade ako ste dio najužeg kruga oko kralja Čarlsa.


Koja pravila članovi britanske kraljevske porodice moraju da poštuju
Foto: Facebook/The Royal Family

Kada ste posljednji put vidjeli Njegovo Kraljevsko Veličanstvo da pokazuje naklonost prema svojoj ženi kraljici Kamili u javnosti ili da princ Vilijam dijeli autograme obožavaocima?

Iako nisu postavljena zvanična pravila, postoje smjernice, neke stroge, a druge ne toliko striktne, kojih članovi kraljevske porodice moraju da se pridržavaju kada su izloženi pogledima u javnosti.

Oni u svakom trenutku moraju da budu svjesni stvari koje rade – kako se ophode jedni prema drugima i prema narodu, kako jedu, kako se oblače, pa čak i kako stoje. Osim toga, u Bakingemskoj palati se ne jede ni bijeli luk.

Javno iskazivanje naklonosti

Članovi kraljevske porodice se veoma rijetko ljube ili drže za ruke u javnosti. Iako se može pretpostaviti da bonton ili kraljevski protokol sprečavaju parove da se upuste u bliskost, radi se o tome da neki članovi kraljevske porodice sami biraju da ostanu profesionalni kada su u javnosti i svoju intimu zadrže za sebe.

Klanjanje

Kada pozdravljaju monarha, od muškaraca se zahtijeva da se naklone, dok žene tradicionalno blago čučnu sa ukrštenim nogama. Gestovi ne moraju da budu dugi ili preuveličani – suptilno klimanje glavom ili kurtizi će biti dovoljni.

Modni detalji

Kada je u pitanju boja noktiju, lak prirodnog izgleda, bezbojni ili neka blijedorozikasta nijansa su pravi izbor.

Koliko god da uz žene iz kraljevske porodice ide opis da nose šljašteći nakit i krune, ipak to nije uvijek dobrodošlo.

Postoje prilike kada se nose, kao i staro pravilo da se šeširi nose do 18 sati, nakon čega se dame presvlače u večernje elegantne haljine. Šeširi se nose znatno češće, pa svaka dama iz ove porodice ima šešire za sve prilike.

Odijevanje

Prilikom izlaska u javnost, treba nositi upadljive boje, kako bi ljudi lakše spazili kraljevskog člana porodice. Naravno, najvažnije je da su primijećeni i da narod zna da su tu, zato je kraljica Elizabeta stalno nosila svijetle i jake boje.

Od ženskih članova ove porodice se očekuje da im noge uvijek budu prekrivene, pa makar i hulahopkama u boji kože. Smatra se nepristojnim bilo kakva suknja dužine iznad koljena.

Bez selfija

Članovi kraljevske porodice učtivo odbijaju fotografisanje sa pojedincima iz naroda. Možete ih vidjeti na selfiju samo kada se to dogodi slučajno. Princ Hari je jednom prilikom priznao da mrzi selfije.

Članove kraljevske porodice nikada nećete vidjeti ni da potpisuju autograme obožavaocima. To je dugogodišnje pravilo koje ostaje na snazi za sve kraljevske porodice, zbog rizika da potpis bude falsifikovan.

Bez političkih stavova

U britanskom zakonu ne piše ništa što kralju i njegovom najbližima zabranjuje da učestvuje na izborima, ali on to jednostavno ne radi. Na sajtu parlamenta Velike Britanije stoji: Iako zakonom nije zabranjeno, smatra se neustavnim da monarh glasa na izborima.

Sjedjenje i pijenje čaja

Iako tehnički nije pravilo, generalno se svi mršte kada pripadnice kraljevske porodice sjede sa prekrštenim nogama. Noge i koljena moraju da se postave paralelno, a prekrštanje samo članaka je u redu.

Samo povremeno ćete vidjeti članove kraljevske porodice kako pijuckaju čaj u javnosti, iako ne propuštaju svoje vrijeme za taj ritual. Pravilan bonton je držanje vrha drške za šolju palcem i kažiprstom i samo pijuckanje sa istog mjesta, kako bi se izbjeglo više fleka od karmina. I ne smiju da zaborave da spuste mali prst.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci