• Vijesti
  • Zabava
  • Maestro Bojan Suđić dobitnik jubilarne nagrade Grad teatra

Maestro Bojan Suđić dobitnik jubilarne nagrade Grad teatra

Maestro Bojan Suđić dobitnik jubilarne nagrade Grad teatra


Savjet JU „Grad teatar“, jednoglasno donio odluku da se druga jubilarna nagrada „Grada teatra“ za poseban doprinos festivalu dodijeli Bojanu Suđiću, dirigentu.
Savjet JU „Grad teatar“, jednoglasno donio odluku da se druga jubilarna nagrada „Grada teatra“ za poseban doprinos festivalu dodijeli Bojanu Suđiću, dirigentu.


Maestro Bojan Suđić dobitnik jubilarne nagrade Grad teatra
Suđić

Sjednica je održana 29. avgusta 2022. godine, a u obrazloženju odluke se ističe da je saradnja Bojana Suđića sa festivalom započeta 2005. godine, te da je sve do ove budvanska puublika bila u prilici da sluša najbolje izvođače sa ineterancionalnih muzičkih pozornica.

„Zahvaljujući pažljivom i stručnom odabiru Bojana Suđića, budvanska publika bila je u prilici da još jednom čuje neke od umjetnika domaće muzičke scene, Katarinu Jovanović, Borisa Kraljevića i Romana Simovića, da upozna neke od najboljih izvođača sa internacionalnih muzičkih pozornica, flautiskinju Šefiku Kutluer iz Turske, pijanistkinju Natašu Paremski iz Sjedinjenih Američkih Država ili gitaristkinju Šuefej Jang iz Kine, da se upozna sa dolazećom zvijezdom, violinistom Nemanjom Radulovićem i da prisustvuje koncertu jednog od najinovativnijih perkusionističkih orkestara ‘Amadinda’ iz Mađarske.
2016. godine Bojan Suđić na jubilarni 30. festival ‘Grad teatar’ dolazi sa Horom RTS-a, koji u prostoru starohrišćanske bazilike u Starom gradu, novom scenskom prostoru festivala, izvodi djela domaće i svjetske horske literature“, navode u saopštenju.

Saradnja sa Bojanom Suđićem nastavljena je i u 2021. godini, spektakularnim koncertom Orkestra i hora RTS-a, izvođenjem standarda klasične muzike čime je obilježio „povratak u život“ nakon godine pandemije.

„Festival će ostati zapamćen i po još dva izvanredna koncerta kojima je dirigovao Suđić. Koncert duhovne horske muzike hora ‘Virtuozi’, sastavljenog od najboljih glasova profesionalnih umjetnika, kojim diriguje Bojan Suđić u ambijentu amfiteatra manastira ‘Stanjevići’, festivalskoj publici otkriva neka od najsuptilnijih dijela duhovne muzike pisana za horsko izvođenje. Nastup sa Stefanom Milenkovićem, najpoznatijim violinistom ovih prostora, i orkestrom RTS-a na sceni između crkava, od strane publike i stručne javnosti, već je proglašen događajem prethodnog festivala“, naglašavaju u Grad teatru.

Kako dodaju, poznavanje svjetske muzičke scene, istraživanje žanrovskog i izvođačkog spektra pisanog za glas i orkestar, inovativnost u pristupu vođenja orkestara i horova i prosvjetiteljski doprinos njegovanju ukusa javnosti za najuzvišenije forme klasične muzike osnovni su kvaliteti profesionalne posvećenosti Bojana Suđića, koje nesebično dijeli i kontinuiranim učešćem na festivalu „Grad teatar“.

Nagrada će biti uručena na svečanoj sjednici povodom proslave Dana opštine Budva.

Podsjećaju da se jubilarna nagrada za poseban doprinos festivalu dodijeljuje svakih pet godina na osnovu odluke Savjeta, a da je prva dobitnica nagrade Branislava Liješević, dugogodišnja direktorka festivala „Grad teatar“.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services