• Vijesti
  • Zabava
  • Novi festival u Nikšiću: Fort blues rock fest od 17. do 19. juna na Bedemu

Novi festival u Nikšiću: Fort blues rock fest od 17. do 19. juna na Bedemu

Novi festival u Nikšiću: Fort blues rock fest od 17. do 19. juna na BedemuNovi festival u Nikšiću: Fort blues rock fest od 17. do 19. juna na Bedemu
Foto: Adria.tv

Završne večeri festivala predviđen je nastup domaćih rock bendova.

Organizator Fort blues rock festa Peđa Nikolić u razgovoru za portal Adria kaže da očekuje da će naredni festival sledeće godine više biti orijentisan ka  blues/country zvuku.

“Dakle, da bude ta američka varijanta. Ove godine dolaze, rekao bih, pristojna imena iz regiona i jedno malo veće ime sa Zapada Barbara Blue, u našem regionu prilično nepoznata ali u Skandinaviji izuzetno popularna i tamo je zovu kraljicom čuvene Bil Strit (Beale Street). Kažu da je to neviđen šou, žena ima nevjerovatan glas… To ćemo vidjeti 17.-og oko 10 uveče”, ističe Nikolić.

On napominje da su cijene karata za festival u pretprodaji, koje iznose pet eura za jedan dan i 10 eura komplet za sva tri dana, vrlo pristupačne.

“Vodili smo računa da karte može da priušti svako, odnosno da ljudi svih staleža mogu da dođu. Nema slične cijene za ovoliki broj izvođača u regionu. Karte se mogu kupiti u House pubu u Nikšiću, a od naredne sedmice i u jednoj od kućica na nikšićkom trgu. Biće brendirano i sa blues muzikom, pa će biti lako prepoznatljivo”, najavljuje naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, prvo veče festivala otvaraju klinci iz muzičke škole gitare “Oktava” iz Kragujevca, čuvenog Mikice, gitariste Smaka.

“On je vlasnik te škole i njegovi učenici dolaze kao pomoć grada Kragujevca ovom festivalu. Sviraće pola sata. Poslije toga ide Crossroads blues band, sastav koji je i ranije dolazio u Nikšič  ali u nekoj drugoj postavi. Nažalost,  izgubili smo frontmena i pjevača Saleta, koji je umro prije dvije godine. Oni su odlučili da ne prekidaju karijeru i, što se kaže, vratili su se u sedlo i dolaze kod nas. To je sjajna ekipa iz Prilepa (S. Makedonija) fenomenalnih muzičara i ljudi, tako da tu nema greške. Nakon njih sviraće pomenuta Barbara Blue i na kraju Vlatko Stefanovski Trio- samo ime Vlatko Stefanovski garantuje neviđenu svirku, mislim da je njegov sin bubnjar… Mi garantujemo najbolju produkciju što se može trenutno naći u Crnoj Gori”, naglasio je Nikolić.

fortbluesrockfestwide

Drugu noć festivala će otvoriti bend Rudolf iz Kolašina, sa blues/rock repertoarom “skockanim” za ovu priliku.

“Oni će svirati autorske stvari, možda bude i par obrada… Kao festival smo se bazirali na bendovima koji imaju autorsku muziku zato što kad bi svi svirali blues covere slušali bismo 30 blues standarda. Nakon Rudolfa nastupa Zona B- imena i kvalitet svirača u tom bendu je nevjerovatan i obećava dobar provod. Poslije njih je YU grupa koju ne treba posebno predstavljati- 52 godine na sceni, jednostavno preko toga nema. Mogu reći da su pregovori sa velikim bendovima, YU grupom i Vlatkom Stefanovskim, išli glatko i bez ikakvih problema. Pregovori sa Barbarom Blue su išli preko menadžera iz Beograda. Prvo smo se bili zaletjeli na neka veća imena, ali u pregovore sa takvim izvođačima treba krenuti minimum godinu dana unaprijed, a i cijene su bile prilično visoke. Ovog ljeta ćemo se posvetiti pregovorima za iduću godinu pošto smo naučili tu lekciju. Mogu obećati da će naredne godine biti mnogo više stranih izvođača”, poručio je Nikolić.

Kako je pojasnio, prvobitno je bio planiran dvodnevni muzički festival i treća noć  je osmišljena naknadno.

“Kad smo već iznijeli na Bedem tu količinu opreme, grehota je da poslije dugačke pauze zbog pandemije i svega što se dešavalo ne damo šansu našim bendovima, kad već imamo sve spremljeno. Nek tu treću noć pokažu šta znaju i jesu li zaboravili da sviraju. Vraća se na scenu jedan od većih crnogorskih bendova Autogeni trening, Štrajk mozga imaju album koji zbog pandemije nisu mogli da predstave kako zaslužuje, Bubnjivi & Psi i Parampaščad imaće pola- pola set. Bubnjivi su izbacili neki EP i singl, tako da će i oni to da predstave, a lokalni sastav Punkreas nećemo predstavljati. Možda samo treba pomenuti da će nakon Fort blues rock festa Punkreas svirati na Arsenal festu u Kragujevcu”, precizirao je Nikolić.

On ističe da će festival biti realizovan uz podršku Opštine, države i nekoliko sponzora iz privatnog sektora, među kojima se izdvajaju Pivara Trebjesa i Elektroprivreda Crne Gore.

“Oni su nam izašli u susret i prepoznali su značaj festivala. Daćemo sve od sebe da ga izguramo na najbolji mogući način. Obećavamo kvalitetan zvuk i svijetlo/rasvjetu, za koju će biti zadužen Bojica Bojanić iz Autogenog treninga. Da nas podrži malo i vrijeme i biće sve super. Što se tiče planova za narednu godinu, već smo stupili u kontakt sa određenim ambasadama, zvali smo njihove predstavnike da nam budu gosti i nadamo se da će i oni prepoznati ovaj festival, prije svega, kao predstavljanje njihove muzike i njihove scene”, zaključio je Nikolić.      Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services