• Vijesti
  • Zabava
  • Preminuo kompozitor i pjevač Radoslav Graić, tvorac pjesme “Mito bekrijo”

U 92. GODINI

Preminuo kompozitor i pjevač Radoslav Graić, tvorac pjesme “Mito bekrijo”

Preminuo kompozitor i pjevač Radoslav Graić, tvorac pjesme “Mito bekrijo”


U Beogradu je sinoć poslije kraće bolesti u 92. godini preminuo Radoslav Graić, kompozitor i dugogodišnji urednik u Radio-televiziji Srbije.
U Beogradu je sinoć poslije kraće bolesti u 92. godini preminuo Radoslav Graić, kompozitor i dugogodišnji urednik u Radio-televiziji Srbije.


Preminuo kompozitor i pjevač Radoslav Graić, tvorac pjesme “Mito bekrijo”
Foto: RTS

Rođen je 1932. godine u Mrkonjić Gradu, u Bosni i Hercegovini. Naslijedivši muzički talenat od oca, često je pjevao na školskim priredbama. Školovao se u Travniku, a gimnaziju je 1950. završio u Banjaluci, gdje je uporedo pohađao i muzičku školu.

U Beogradu je živio od Drugog svjetskog rata gdje je i diplomirao istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu, ali i solo pjevanje na Muzičkoj akademiji. Na predlog Dubravke Nešović, počeo je da pjeva u Horu Radio Beograda, a ubrzo je polagao i audiciju kod Vlastimira Pavlovića Carevca, i tako postao vokalni solista narodne muzike u toj radio stanici.

Kada je Graić završio Muzičku akademiju, ponuđeno mu je da nastupa u operi. I pored nekoliko uspješnih proba, odlučio je da se ipak tada – posveti zabavnoj muzici.

Radoslav Graić je jedan od najsvestranijih stvaralaca popularne muzike na ovim prostorima, čije djelo je na svojevrstan način obilježilo generacije koje su stasavale u drugoj polovini 20. vijeka na ovim prostorima.

Ljubav prema komponovanju melodija u duhu narodnog melosa javila se poslije prve pjesme koju je napisao za duet Radulović – Jovanović.

Od tada nastaju pjesme za sva vremena: Doleteće beli golub, Imala sam drugaricu, Krčmarice još vina natoči, Žubor voda žuborila i mnoge druge, a pjesma Mito bekrijo koju je proslavila Vasilija Radojčić postala je toliko popularna da i danas mnogi misle da je izvorna pjesma.

Iako je najviše stvarao za vokalne soliste narodne muzike, bio je veoma uspješan i kao kompozitor zabavnih pjesama koje je često i sam interpretirao.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za vokalno izvođenje i za kompozitorski rad među kojima su: Zlatna medalja za zasluge 2020. godine, estradno muzička nagrada Srbije za životno djelo (2017), Zlatni melos – nagrada za životno djelo, Sabor narodne muzike Srbije itd.

Radoslav Graić, osim što je bio pjevač, kompozitor, nekadašnji je muzički urednik Televizije Beograd. Uređivao je mnoge značajne emisije i serije.

Njegov angažman obeležio je rad na brojnim pjesmama za TV, pozorište, film, među kojima su najpoznatije špice za popularne igrane serije Kamiondzije, Pozorište u kući i dr.

Kao urednik muzičke redakcije Televizije Beograd radi od 1968. do 1997. Od emisija koje je kreirao i uređivao najpoznatije su Maksimetar, Popekspres, Folk parada, Spomenar i brojne druge. Kada je otišao u penziju, nastavio je da se i dalje bavi komponovanjem.

Kao autor širokih interesovanja, sa zapaženim uspjehom godinama učestvovao je sa svojim kompozicijama na našim najvećim festivalima popularne muzike (Beogradsko proleće, Opatija, Zagreb, Mesam, Beogradski sabor, Ilidza – Sarajevo, Novi Sad, Niš…).

Od 1953. do 1955. je nastupao u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u predstavi „Građanin plemić”. Tokom 1958. je počeo samostalnu karijeru i izvodio narodne i pjesme starogradske muzike i šlagere. Tokom šezdesetih, počeo je da komponuje. Njegove kompozicije su i u narednom periodu izvođene i nagrađivane na velikom broju drugih festivala u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Već sljedeće godine u takmičarskoj konkurenciji festivala Beogradsko proleće bile su dvije njegove kompozicije, a pjesma Anđelina koju je izveo sa Đorđem Marjanovićem je osvojila prvo mjesto.

Među pjesmama koje je posvetio najmlađima su antologijske pjesme za djecu – Vuče, vuče, bubo lenja, Lako je prutu, Moja baka, Matematika, Zdravica učitelju, A ja bih da se igram itd.

Pjesme su komponovane na stihove naših eminentnih pjesnika – Ljubivoja Ršumovića, Dragana Lukića, Dobrice Erića, Mire Alečković, Božidara Timotijevića, Milovana Vitezovića, Slobodana Stanišića, Pere Zupca i drugih.

Izvođači ovih dečjih pjesama su naši poznati glumci i pop pjevači: Dragan Laković, Đuza Stojiljković, Branko Milićević – Kockica, Đorđe Marjanović, Zafir Hadzimanov, Vladimir Čobi Savčić, Senka i Bisera Veletanlić, Boba Stefanović, Minja Subota…

Tu su i naši renomirani dečji horovi – „Kolibri”, Dječji hor RTS, „Čarolija”, hor Dječijeg kulturnog centra kao i talentovana djeca – solisti.

Dobitnik je Zlatne medalje za zasluge, koja mu je uručena povodom Dana državnosti Republike Srbije (2020).

U braku sa Jelisavetom Nikolić bio je od 1965. Sin Vladimir Graić je i sam kompozitor.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services