Skip to main content

U Kanu sjutra počinje 75. Međunarodni filmski festival

U Kanu sjutra počinje 75. Međunarodni filmski festival
Poslije prošlogodišnjeg izdanja festivala održanog u julu zbog epidemije korona virusa, posjetioce festivala i filmske zvijezde vraćaju se na tradicionalno vrijeme festivala u maju.

Prvi put od početka epidemije korona virusa neće biti zdravstvenih ograničenja na festivalu.

Američka zvijezda Tom Kruz predstaviće novu verziju filma “Top Gan” – “Top Gun Maverick”, koji će biti prikazan 18. maja.

Glumac Forest Vitaker poznat po ulozi slavnog džez muzičara Čarlija Parkera u filmu “Ptica” Klinta Istvuda, dobiće počasnu Zlatnu palmu.

Festival će biti održan u svjetlu rata u Ukrajini, a organizatori će ugostiti prvi put ruskog reditelja Kirila Serebrenikova, čiji je film u konkurenciji za Zlatna palmu. Sam režiser je postao simbol raskida ruskih umjetnika sa ruskim vlastima.

Francuski glumac Vensan Lendon biće predsjednik žirija festivala i zamijeniće američkog reditelja Spajka Lija prošlogodišnjeg predsjednika žirija, koji je dodijelio Zlatnu palmu filmu “Titane” francuske rediteljke Žilije Dikurno u kojem igra Lendon.

Pored Zlatne palme od 2000. godine dodjeljuje se “mini-palma”, umanjeni model Zlatne palme, za najboljeg glumca i glumicu, kao i nagrada u sekciji “Određeni pogled”.

U okviru Kanskog festivala dodjeljuje se nagrada Fripesci, priznanje međunarodnih kritičara, odnosno Međunarodne federacije kinematografije, kao i Kvir palma, nezavisna nagrada za film koji se bavi pitanjima LGBT populacije.

Zlatna palma, vrijedna oko 20.000 eura, nalazi se u dobro čuvanom sefu na nepoznatoj lokaciji. Prema tradiciji, nagrada se predaje žiriju u tajnosti i uz obezbjeđenje neposredno pred proglašenje pobjednika.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci