Skip to main content

Zdravlje

Četrnaestogodišnjak napravio sapun za liječenje raka kože

Četrnaestogodišnjak napravio sapun za liječenje raka kože


Četrnaestogodišnji Heman Bekel, učenik srednje škole WT Vudson u Virdžiniji, u Sjedinjenim Američkim Državama, napravio je sapun koji bi mogao da pomogne u liječenju raka kože.
Četrnaestogodišnji Heman Bekel, učenik srednje škole WT Vudson u Virdžiniji, u Sjedinjenim Američkim Državama, napravio je sapun koji bi mogao da pomogne u liječenju raka kože.


Četrnaestogodišnjak napravio sapun za liječenje raka kože
Foto: X

Mladi američki naučnik Heman Bekel dizajnirao je specijalnu formulu za sapun koji bi mogao pomoći u prevenciji melanoma, piše Science Alert.

Heman Bekel je živio u Etiopiji četiri godine pr9ie nego što se njegova porodica preselila u SAD i kaže da su njegova siećanja na ljude koji cijeli dan rade pod vrelim suncem inspirisala njegov izum, za koji se nada da će jednog dana biti pristupačan i efikasan.

Za ovu ideju je nedavno osvojio nagradu od 25.000 dolara na takmičenju za mlade naučnike 3M Young Scientist Challenge i titulu najboljeg mladog naučnika Amerike. Kombinovao je jednostavna jedinjenja i stvorio proizvod koji stimuliše aktivnost dendritskih ćelija, zaštitnika ćelija kože.

Stvaranje formule sapuna za liječenje melanoma počelo je kao zabavan eksperiment, rekao je on za FCPS.

On tvrdi da ga je uništila činjenica da, kada je riječ o raku kože, operacija košta 40.000 dolara.

“Zbog toga ljudi moraju da biraju između liječenja i ishrane svojih porodica. Postoji toliko mnogo smrtnih slučajeva koji se mogu spriječiti. Želio sam da pokušam da pronađem način da cijeli svijet dobije pravi i pristupačan oblik liječenja raka kože”, rekao je.

‘Samo sam želio da pomognem drugima’

Glavno uključeno jedinjenje je imidazohinolin, koji se već koristi kao lokalni tretman za stanja kao što su bradavice, gljivične infekcije i akne. FDA ga je takođe odobrila za liječenje karcinoma bazalnih ćelija, jednog od karcinoma kože za koji je Heman zabrinut.

Obično razmišljamo o sapunu kao o nečemu što pere stvari, ali Hemanov sapun ima dodatni sastojak tako da jedinjenja koja se bore protiv raka ostaju na koži dugo nakon posljednjeg pranja.

„Malo je ljepljiviji od običnog sapuna jer ima nanočestice zasnovane na lipidima, a poenta je u tome da čak i kada isperete sapun, djelovi koji zacjeljuju ostaju na vašoj koži“, objasnio je Heman u intervjuu za NPR-a Maks Barnhart.

U Bekeleovom video-snimku takmičenja on objašnjava da su tri sastojka, salicilna kiselina, glikolna kiselina i tretinoin, keratolitička sredstva koja razgrađuju spoljašnje slojeve kože. Ovom mladom naučniku sada treba FDA sertifikat, a zatim i privremeni patent za sapun. Bekele se nada da će biti na tržištu do 2025. godine.

Tokom narednih pet godina Bekele se nada da će usavršiti ovu novu inovaciju i stvoriti neprofitnu organizaciju koja će distribuirati ovo jeftino rješenje siromašnim zajednicama.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci