• Vijesti
  • Život
  • Da li se bikovi zaista naljute kada vide crvenu boju? Mitovi o životinjama za koje ste mislili da su istiniti

široko prihvaćene zablude

Da li se bikovi zaista naljute kada vide crvenu boju? Mitovi o životinjama za koje ste mislili da su istiniti

Da li se bikovi zaista naljute kada vide crvenu boju? Mitovi o životinjama za koje ste mislili da su istiniti


Bilo da je u pitanju pretjerivanje ili jednostavno neznanje, ponekad naša potraga za znanjem može dovesti do nekih pogrešnih zaključaka. Nudimo vam nekoliko široko prihvaćenih zabluda o životinjama koje nisu prošle naučno ispitivanje.
Bilo da je u pitanju pretjerivanje ili jednostavno neznanje, ponekad naša potraga za znanjem može dovesti do nekih pogrešnih zaključaka. Nudimo vam nekoliko široko prihvaćenih zabluda o životinjama koje nisu prošle naučno ispitivanje.Žirafe spavaju samo 30 minuta dnevno

Žirafe imaju neke čudne navike spavanja, ali definitivno spavaju više od glasina o 30 minuta dnevno. Prema istraživanju Evropskog društva za istraživanje sna, žirafe zapravo spavaju 4,6 sati dnevno.

Bikovi se naljute kada vide crvenu boju

Iznenađenje – bikovi su zapravo daltonisti. Ono što ih zaista iznervira tokom borbe s bikovima je pomjeranje ogrtača i veća je vjerovatnoća da će jurišati na objekat koji se najviše kreće, bez obzira na to koje je boje. Crvena je postala povezana sa bikovima jer matadori koriste crveni plašt. Vjerovatno su odabrali boju da sakriju krv nakon što su ubili životinju – a ne da bi je naljutili.

Kamile čuvaju vodu u svojim grbama

Kamilje grbe su adaptacija koja pomaže životinjama da prežive kada su resursi mali, ali nisu vreće vode. Njihove grbe su zapravo zalihe masti, koje izgledaju opušteno ako tijela životinja sagore tu masnoću kada je hrana oskudna. Kamile mogu dugo da izdrže bez vode, ali ta dodatna voda se čuva u njihovom krvotoku, a ne u grbama.

Zlatne ribice imaju pamćenje od tri sekunde

Nikada više nećete gledati na isti način na zlatnu ribicu, jer ne samo da imaju pamćenje od najmanje tri mjeseca, već prema istraživačima sa Univerziteta Plimut, mogu čak i da odrede vrijeme. Uvježbavajući ribu da gurne polugu kako bi dobila hranu u određeno doba dana, istraživači su otkrili da riba lebdi oko poluge kako se približava vrijeme hranjenja, očigledno podsjećajući da je vrijeme za jelo.

Mačke i psi su daltonisti

Iako se dugo vjerovalo da naši krzneni prijatelji imaju ograničen vid i vide samo određene boje, nije tako. Mačke i psi imaju mnogo bolji vid u boji nego što smo mislili. Mogu da vide nijanse plave i zelene. U stvari, mačke imaju mnogo više ćelija koje osjećaju svjetlost i zato mogu bolje da vide u situacijama slabog osvjetljenja.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članciNajnovije
Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services