Skip to main content

vjerovali ili ne

Dio zelene agende: Hrvati proizveli prvo evropsko pivo od cvrčaka!

Dio zelene agende: Hrvati proizveli prvo evropsko pivo od cvrčaka!


U nastavku evropske kampanje u okviru zelene agende koja zagovara jedenje insekata umesto životinja, objavljeno je da je u Hrvatskoj proizvedeno pivo čiji je jedan od sastojaka – cvrčak.
U nastavku evropske kampanje u okviru zelene agende koja zagovara jedenje insekata umesto životinja, objavljeno je da je u Hrvatskoj proizvedeno pivo čiji je jedan od sastojaka – cvrčak.


Dio zelene agende: Hrvati proizveli prvo evropsko pivo od cvrčaka!

Evropska komisija je nedavno odobrila prodaju larvi brašnara i zrikavce za ljudsku ishranu, te će evropske trpeze, na kojima će se nalaziti i usoljeni mravi i proteinske pločice od zrikavaca, upotpuniti napitak od cvrčaka za koji se navodi da ima „odličnu pjenu“.

Odluka Evropske komisije uslijedila je nakon višegodišnjeg lobiranja nutricionista, ekoloških aktivista i samih proizvođača.

Iako su prehrambeni proizvodi od insekata prethodno bili namijenjeni isključivo za ishranu kućnih ljubimaca, sada je evropskim proizvođačima dozvoljeno da koriste proteinski prah od kućnog cvrčka u pravljenju nekoliko vrsta hrane, između ostalih, proizvode na bazi tjestenine, grickalice, umake i mesne proizvode, supe, hleb, peciva, krekere i grisine, pekarske proizvode, keks, prerađevine od krompira, jela na bazi mahunarki i povrća, pića poput piva i čokoladne poslastice, preneo je hrvatski „Jutarnji list“.

Prvo pivo od cvrčaka je, kako piše „Politika“, napravljeno u Hrvatskoj. Fabrike buba, koje se nalaze na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, postoje još od 2015. godine, a vlasnici su se, kako navode, odlučili za nešto čega nema na otvorenom tržištu. Tako su napravili prvo evropsko, odnosno hrvatsko pivo od cvrčaka. U ponudi imaju i svijetlo pivo koje, kako ističu, karakteriše odlična pjena. Objasnili su i da proizvodi na bazi brašna od ovog insekta, posebno oni slatki, ne trpe previše ovog sastojka, tako da u pivo ide samo pet posto tog brašna.

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija FAO ranije je saopštila da je uzgoj insekata održiva alternativa uzgajanju životinja u proizvodnji hrane za ljude.

Njihova prednost je, ističu, to što se mogu da se uzgajaju na malom prostoru, na organskim proizvodima i svojevrsnom otpadu koji se tako reciklira. Pored toga, zahtijevaju male količine vode i emituju manje gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, prenosi „Politika“.

Ipak, više od polovine evropskih potrošača koji su anketirani izjasnilo se da ne žele insekte u svom jelovniku, a mnoge potrošačke organizacije već sada insistiraju na tome da hrana koja ih sadrži bude jasno obilježena.

Kampanja koja zagovara jedenje insekata revnosno se sprovodi na Zapadu. Medij koji se najviše trudi da gađane ubijedi da umesto burgera i stekova treba da jedu gliste i mrave jeste „Vašington post“, koji je Amerikance u više navrata pozvao da im bube postanu glavna hrana, tvrdeći da će prelazak s govedine, svinjetine ili piletine na jestive insekte doprineti očuvanju životne sredine.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci