Skip to main content

zanimljivost

Film koji je razljutio Josipa Broza Tita

Film koji je razljutio Josipa Broza Tita


Radni naziv filma bio je “Oluja na Balkanu”. Kada je 1946. godine prikazan, prvo u Moskvi, a onda i u Beogradu u proljeće 1947. zvao se “U planinama Jugoslavije”.
Radni naziv filma bio je “Oluja na Balkanu”. Kada je 1946. godine prikazan, prvo u Moskvi, a onda i u Beogradu u proljeće 1947. zvao se “U planinama Jugoslavije”.


Film koji je razljutio Josipa Broza Tita
FOTO: WIKIPEDIA.ORG/ PHOTO DIVISION

Interesantno, riječ je o prvom filmu u kome se može čuti parola “Smrt fašizmu, sloboda narodu!” koja je kasnije postala legendarna.

Odmah nakon oslobođenja Beograda 1944. godine uspostavljena je tijesna saradnja između partizanskih i sovjetskih vlasti. Tako je nekome palo na pamet da dvije države treba zajedno da snime film.

Za reditelja, navodi Nportal.rs, je odabran Abram Rom, čuveno ime u Sovjetskom Savezu, a on je glavnu ulogu – seljaka iz BiH Slavka Babića koji diže revoluciju protiv okupatora, povjerio sunarodniku Nikolaju Mordvinovu. Glavna zvijezda filma bio je Ivan Bersenjev u ulozi Tita.

Upravo tu se uskoro pojavio problem. Reditelj je navodno insistirao na fizičkoj sličnosti glumaca i stvarnih likova, a ideju da Beresnjev igra jugoslovenskog maršala navodno je dao lično Staljin koji je bio zapanjen sličnošću dvojice muškaraca.

Iako je riječ o sporednim ulogama osim Tita, u filmu se pojavljuje i feldmaršal Romel koga igra legendarni Bojan Stupica, ali i Draža Mihailović čija uloga je povjerena hrvatskom glumcu Vjekoslavu Afriću (istom onom koji će kasnije režirati “Slavicu”). Baš u ovom ostvarenju prvi put na platnu se pojavljuju i Olivera Marković i Miša Mirković.

Film je sniman širom Jugoslavije više od šest mjeseci, a korišćen je i dokumentarni materijal prikupljen tokom rata. Ivan Bersenjev je ozbiljno shvatio svoj zadatak. Ostalo je zabilježeno da je provodio vrijeme sa Titom kako bi što bolje naučio njegove gestove i pokrete. To mu, međutim, nije mnogo pomoglo.

Titu se nikada nije dopalo kako ga je Bersenjev predstavio na velikom platnu, smatrao ga je “nepodobnim”. Film je bio loše primljen i kod publike, svima je smetala činjenica da partizani govore ruski, a onim drugovima koji su imali malo “oštrije oko# i činjenica da su slike Staljina, u svakom kadru u kom se pojavljuju, veće od Titovih.

Godinu dana poslije premijere filma “U planinama Jugoslavije”, dolazi do sukoba Tita i Staljina i rezolucije Informbiroa. Pravo iz bioskopskih sala, film odlazi u komunističke bunkere u kojima će ostati decenijama. Slično se dogodilo i u Sovjetskom Savezu, pa za ovaj, pravi prvi jugoslovenski dugometražni film, godinama niko nije ni znao da postoji.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci