Skip to main content

Ishrana i raspoloženje

Izbjegavajte njihovo konzumiranje: Ove namirnice su glavni uzročnici umora i nervoze

Izbjegavajte njihovo konzumiranje: Ove namirnice su glavni uzročnici umora i nervoze


Dr Uma Naidu je nutricionistički psihijatar i ekspert za mozak koja radi na Harvardu. Zato je dobro čuti šta ona ima da kaže koje namirnice ja najbolje da jedemo.
Dr Uma Naidu je nutricionistički psihijatar i ekspert za mozak koja radi na Harvardu. Zato je dobro čuti šta ona ima da kaže koje namirnice ja najbolje da jedemo.


Izbjegavajte njihovo konzumiranje: Ove namirnice su glavni uzročnici umora i nervoze
Ilustracija, foto: Freepik

Kako napominje, pet vrsta hrane nikako ne jede jer, između ostalog, izazivaju umor i stres. Od toga danas manje-više svi patimo, pa ako već simptome možemo donekle da ublažimo, vrijedi probati.

Suština je u tome da, kada se zbog određene hrane javi upala u crijevima, tijelo i mozak imaju manje energije. I rezultat nije samo taj manjak energije već i rast slobodnih radikala koji oštećuju moždano tkivo.

“Kao nutricionistički psihijatar, uvijek izbjegavam ovih pet vrsta hrane jer mogu da izazovu umor i stres”, kaže doktorka.

Ove namirnice su glavni uzročnici umora i nervoze:

Prerađena hrana

Konzumiranje nezdrave prerađene hrane poput peciva i gaziranih sokova, koji su puni rafinisanih i dodatih šećera, preplavljuje mozak s previše glukoze. Ta takozvana poplava šećera može dovesti do upale u mozgu i na kraju do lošeg raspoloženja i umora.

“Umjesto da kupite prerađene namirnice, preporučujem da jedete cjelovitu hranu bogatu hranljivim materijama, poput svježeg povrća i čistih proteina iz govedine i ribe za koju znate da je dobro uzgajana”, savjetuje ona.

Industrijska ulja

Evolucija prehrambene industrije dovela je do razvoja jeftinih, visoko prerađenih ulja od nusproizvoda sa usjeva. To uključuje kukuruzno ulje, ulje sjemena grožđa, sojino, suncokretovo i palmino ulje.

“Tokom prerade ova ulja postaju nevjerovatno bogata inflamatornim omega-6 masnim kiselinama, a gube antiinflamatorne omega-3 masti, dobre za zdravlje mozga. Istraživanja su pokazala da ljudi koji konzumiraju hranu bogatu omega-6 masnim kiselinama imaju veći rizik od depresije u poređenju sa onima koji konzumiraju hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama”, kaže doktorka.

Zato po mogućstvu birajte alternative koje ne izazivaju upale, poput ekstra djevičanskog maslinovog ulja ili ulja avokada.

Dodati i rafinisani šećeri

Znamo svi da šećera ima u kolačima i drugim slatkišima, ali mnogi ne znaju da njega ima dosta i tamo gdje ga ne očekujemo – u kečapu, prelivima za salatu, pomfritu.

“Dodati i rafinisani šećeri pogoršavaju upalu i preplavljuju tijelo s više šećera nego što mu je potrebno. To može da stvori povećanu anksioznost i nestabilno raspoloženje”, dodaje ona.

Da biste smanjili žudnju za šećerom, kupujte cjelovite namirnice koje ne sadrže dodati šećer.

“Kada baš poželim nešto slatko, uzmem šaku borovnica ili štanglu tamne čokolade”, kaže doktorka.

Pržena hrana

Pržena hrana ubija raspoloženje jer se obično prži u nezdravim mastima i to treba izbjegavati.

“Posljednjih godina, priča oko masti u ishrani se promjenio. Sada nutricionisti prave razliku između loših masti (tj. margarina, hidrogenizovanih ulja), za koje je poznato da izazivaju kardiovaskularne bolesti i druge probleme, i dobrih masti (maslinovo ulje) koje utiču pozitivno na tijelo”, dodala je.

Vještački zaslađivači

Zamjene za šećer su sve češće u hrani za koju tvrde da je zdrava jer navodno pomaže da smanjite unos kalorija.

“To je alarmantno jer nauka kaže da mnogi vještački zaslađivači loše utiču na mentalno zdravlje. Još gore, nekoliko studija je pokazalo da vještački zaslađivači mogu biti toksični za mozak jer mijenjaju koncentracije neurotransmitera koji utiču na raspoloženje”, kaže doktorka.

Zato izbjegavajte vještačke zaslađivače i koristite one prirodne, najbolje med, piše Zadovoljna.rs.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci