Skip to main content

policijska kampanja

Japanci uče da voze u alkoholisanom stanju

Japanci uče da voze u alkoholisanom stanju


Policija i instruktori vožnje u Japanu usvojili su neobičan pristup bezbjednosti na putevima u nadi da će smanjiti broj onih koji voze u alkoholisanom stanju – dozvolili su vozačima da konzumiraju alkohol prije nego što sjednu za volan.
Policija i instruktori vožnje u Japanu usvojili su neobičan pristup bezbjednosti na putevima u nadi da će smanjiti broj onih koji voze u alkoholisanom stanju – dozvolili su vozačima da konzumiraju alkohol prije nego što sjednu za volan.


Japanci uče da voze u alkoholisanom stanju
Foto: Freepik

Auto-škola Čikušino u gradu Fukuoka na jugozapadu Japana nedavno je počela da nudi kontrolisano iskustvo vožnje u alkoholisanom stanju kao dio policijske kampanje da ubijedi „previše samopouzdane” vozače da nikada ne voze ako su pili alkohol.

Kampanja je pokrenuta povodom 17-godišnjice smrti troje djece iz tog grada – dva brata od četiri i tri godine i njihove jednogodišnje sestre – koji su poginuli kada je u njihov porodični automobil udario službenik opštinske uprave koji je vozio pod dejstvom alkohola.

Među vozačima koji su učestvovali u nedavnom eksperimentu bilo je i dvoje novinara dnevnog lista Mainići šimbun – jedan novinar imao je zadatak da pije i vozi, a drugi da posmatra kolegu kao trezan saputnik.

Pred vozačima je bio zadatak da savladaju tri dionice puta – u prvom dijelu trebalo je voziti cikcak, druga etapa imala je S krivinu, dok je treća dionica imala niz oštrih krivina. Trasu je trebalo najprije proći u treznom stanju.

Reporterka Hjelim Ha zatim je popila limenku piva od 350 mililitara, kao i šoljicu vina od šljive (piće poznato kao umešu) i isto toliko žestokog alkoholnog pića šoču. Sve to su vozači popili u roku od jednog sata.

Najveća opasnost je to što vozači i kad popiju misle da su sposobni da voze

Alko-test je otkrio kod ovako alkoholisane novinarke 0,30 mg alkohola po litru udaha, što je dvostruko više od ograničenja od 0,15 mg koje važi u Japanu.

Uprkos tome što su joj šake bile hladne, lice crveno i srce ubrzano kucalo, Ha je rekla da se osjećala sposobnom da vozi – kao što je navodno rekao i vozač koji je izazvao fatalni sudar 2006. godine.

Trijezan Rokuhei Sato, Hjelimin kolega reporter, nekontrolisano se povijao napred-nazad dok je Hjelim neprestano ubrzavala i nepotrebno usporavala duž pravog dijela puta.

Uspjela je da „počisti“ čunjeve na dijelu puta gdje je trebalo da vozi cikcak oko njih. Zamjenik direktora škole Šodžiro Kubota zaustavio je pripitu novinarku prije nego što je krenula u savladavanje S krivine.

Na njeno ogromno iznenađenje, Kubota joj je rekao da je ušla u krivinu pri većoj brzini i da je u jednom trenutku zalutala u suprotnu traku.

Vožnja ne ide uz piće

„Iako konzumacija pića slabi vještine koje su ljudima potrebne za vožnju, kao što su kognitivni kapacitet, rasuđivanje i sposobnost manevrisanja vozilom, vozač pretpostavlja da vozi bezbjedno – to je najveća opasnost od vožnje u alkoholisanom stanju“, rekao je Kubota, piše Mainići šimbun.

Predstavnici japanske nacionalne policijske agencije ističu da mnogi vozači koji piju i voze nekoliko puta bez incidenata, razvijaju zbog toga osećaj nepobjedivosti i nastavljaju da ponavljaju isto opasno ponašanje.

Navode i podatke koji pokazuju da je vjerovatnoća da će saobraćajna nesreća imati smrtni ishod sedam puta veća kada je vozač pio alkohol u poređenju sa nesrećama u kojima je vozač trezan.

„Pozivamo ljude da promisle o rizicima prije nego što počnu da piju. Na primjer, da uopšte ne voze do kafića, uz pretpostavku da kada budu popili, neće biti u stanju da donose ispravne odluke“, rekao je Joiči Furukava, zamjenik šefa odeljenja saobraćajne policije prefekture Fukuoka.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci