Skip to main content

utiče na vaše zdravlje

Leđa, bok ili stomak – obratite pažnju na to kako spavate

Leđa, bok ili stomak – obratite pažnju na to kako spavate


Brojna istraživanja su dokazala da su vrijeme odlaska u krevet i trajanje sna u direktnoj vezi sa našim zdravstvenim i fizičkim i psihičkim zdravljem.
Brojna istraživanja su dokazala da su vrijeme odlaska u krevet i trajanje sna u direktnoj vezi sa našim zdravstvenim i fizičkim i psihičkim zdravljem.


Leđa, bok ili stomak – obratite pažnju na to kako spavate
Ilustracija, foto: Freepik

Vjerovali ili ne – način na koji spavate utiče na vaše zdravlje.

Kada to kažemo, ne mislimo samo na broj sati, već i na položaj u kojem ste navikli da zaspite.

Brojna istraživanja su dokazala da su vrijeme odlaska u krevet i trajanje sna u direktnoj vezi sa našim zdravsljem, i fizičkim i psihičkim.

Nedavno su naučnici otkrili da je i strana na kojoj spavamo jednako važna. Razlog tome je što su bokovi i njihova pozicija povezani sa određenim procesima u našem tijelu.

Neko voli da zaspi isključivo ležeći na stomaku ili leđima, neko mijenja poziciju, a ima i onih koji vole da spavaju na boku i to isključivo na jednoj strani.

Studija Nacionalnog centra za biotehnološke informacije iz SAD kaže da spavanje na lijevoj strani može smanjiti simptome refluksa kiseline i gorušice. Varenje u ovom slučaju će se poboljšati. Pored toga, dok spavate na lijevoj strani, pritisak na unutrašnje organe je manji i cirkulacija krvi će biti bolja.

Upozorenje: osobe sa srčanim oboljenjima ili bronhijalnom astmom treba da izbjegavaju spavanje na lijevoj strani. U ovom položaju, amplituda kretanja pluća se smanjuje, a pritisak na grudni koš se povećava. Ovo je posebno važno za one koji imaju višak kilograma.

Međutim, spavanje na boku (nije bitno da li je na desnoj ili lijevoj strani) poboljšava zdravlje mozga, jer se u ovom položaju najbolje čisti od otpadnih materija – a ovo je odlična prevencija Alchajmerove bolesti.

Spavanje na boku ima jedan poseban i značajan nedostatak za naš beauty sleep jer u ovom položaju povećava se rizik od bora. „Svaki položaj tijela koji savija ili rasteže kožu dovodi do njenog opuštanja i bora tokom vremena“, objašnjava američki dermatolog Din Mraz Robinson.

Na kraju, hajde da pričamo o još jednom važnom detalju spavanja na boku – zaboravite da stavite ruke pod jastuk. To dovodi do dodatnog opterećenja mišićno-skeletnog sistema i narušava cirkulaciju krvi. U ovom položaju za spavanje najbolje je da držite ruke ispružene duž tijela.

Očigledno da moramo da mislimo o svojoj ljepoti i zdravlju čak i kada spavamo. Slatki snovi nisu dovoljni da bismo se probudili ljepši i zdraviji.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci