• Vijesti
  • Život
  • Namirnice koje pomažu kod snižavanja krvnog pritiska

Zdravlje

Namirnice koje pomažu kod snižavanja krvnog pritiska

Namirnice koje pomažu kod snižavanja krvnog pritiska


Ako vam krvni pritisak redovno prelazi 140/100 potrebno je hitno da posjetite ljekara. Hipertenzija je ozbiljan faktor rizika koji u velikoj mjeri povećava rizik od moždanog udara i srčanih oboljenja. Veoma je važno konsultovati ljekara i poštovati sve njegove recepte i, ako je potrebno, uzimati ljekove. Naravno, veoma važan faktor u normalnom nivou pritiska je zdrava ishrana.
Ako vam krvni pritisak redovno prelazi 140/100 potrebno je hitno da posjetite ljekara. Hipertenzija je ozbiljan faktor rizika koji u velikoj mjeri povećava rizik od moždanog udara i srčanih oboljenja. Veoma je važno konsultovati ljekara i poštovati sve njegove recepte i, ako je potrebno, uzimati ljekove. Naravno, veoma važan faktor u normalnom nivou pritiska je zdrava ishrana.Donosimo vam spisak od pet proizvoda koji će pomoći u snižavanju pritiska i održavanju na bezbjednom nivou.

Pečeni krompir

Krompir je bogat magnezijumom i kalijumom, dva mikronutrijenta koja su važan dio terapije hipertenzije. Ishrana bogata kalijumom pomaže tijelu da efikasnije izbaci višak natrijuma, koji podiže krvni pritisak, dok magnezijum podstiče zdrav protok krvi.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Čaša mlijeka pomaže u smanjenju krvnog pritiska za 3-10 odsto zbog kalcijuma i vitamina D, kojih ima u izobilju u mliječnim proizvodima. Redovna konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda može smanjiti rizik od srčanih oboljenja za 15 posto. Pored toga, stalna konzumacija mlijeka pomaže u povećanju sadržaja kalcijuma, a studije potvrđuju da nedostatak ovog elementa u tragovima povećava rizik od razvoja hipertenzije.

Jaja

Dugi niz godina se vjerovalo da česta konzumacija jaja može biti opasna za srce – navodno zbog holesterola. Ali nedavna istraživanja su opovrgla ovu zabludu i pokazala da bjelance pomaže u snižavanju krvnog pritiska. U stvari, bjelance djeluje na isti način kao i kaptopril, najčešći lijek za visok krvni pritisak.

Brokoli

Ovo zdravo povrće sadrži dosta magnezijuma, kalcijuma i kalijuma – minerala koji snižavaju krvni pritisak. Štaviše, studije su potvrdile da ishrana bogata brokolijem značajno smanjuje rizik od moždanog udara, kardiovaskularnih bolesti i hipertenzije. U klicama brokolija ima mnogo jedinjenja koja pomažu u smanjenju oštećenja arterija i na taj način smanjuju hipertenziju.

Sok od cvekle

Čaša soka od cvekle dnevno može pomoći u snižavanju krvnog pritiska za 10 podioka, prema studiji iz 2013. objavljenoj u Hipertension, časopisu Američkog udruženja za srce. Ovaj efekat se postiže preko nitrata, koji se pretvara u azot oksid, gas koji širi krvne sudove i pomaže protok krvi.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services