Skip to main content

hladno vrijeme pogoršava situaciju

Ove namirnice su glavni krivci za suvu kožu

Ove namirnice su glavni krivci za suvu kožu


Ako već imate suvu kožu zbog genetike ili određenih zdravstvenih stanja, hladno vrijeme samo pogoršava situaciju. Takođe, dermatolozi navode i da sve što jedete i pijete čita se na licu, pa zato savjetuju hidrirataciju koja počinje pravim izborom namirnica.
Ako već imate suvu kožu zbog genetike ili određenih zdravstvenih stanja, hladno vrijeme samo pogoršava situaciju. Takođe, dermatolozi navode i da sve što jedete i pijete čita se na licu, pa zato savjetuju hidrirataciju koja počinje pravim izborom namirnica.


Ove namirnice su glavni krivci za suvu kožu
FOTO: MANTALENAPAPADATOU/INSTAGRAM/SCREENSHOT

Kako znate da li vam je koža dehidrirana?

Dehidrirana koža gubi elastičnost, može se ljuštiti i može da izgleda dosadno, problematično, nekako kao papir. Hidrirana koža je glatka, gipka i reflektuje svjetlost, što daje taj blistavi sjaj.

Ne samo da hidratacija čini da koža izgleda drugačije, već je i od suštinskog značaja za dugoročno zdravlje kože.

Jedan od načina da hidriramo našu kožu je iznutra ka spolja, savjetuje nutricinista Su-Elen Anderson.

“Možda provedemo dosta vremena sa proizvodima za hidrataciju kože spolja kada zaista treba da počnemo iznutra”, rekla je i dodala da namirnice koje dehidriraju treba da izbjegavamo.

Kofein

Pića poput kafe, čajeva, gaziranih pića i energetskih pića uglavnom sadrže kofein. Umjerene količine kofeina obično nisu povezane sa dehidracijom jer voda u napitku često nadoknađuje efekte dehidracije. Ali ako konzumirate kofein kasnije tokom dana, to može uticati na vaš san, što može dovesti do dehidracije kože.

“Loš san može imati značajan uticaj na zdravlje kože. Samo jedna noć lošeg sna može se vidljivo pojaviti na našoj koži kao smanjena hidratacija kože, kompromitovana funkcija barijere, ubrzano starenje kože i tamni podočnjaci”, rekla je Su-Elen Anderson.

Jedna studija je takođe otkrila da su ljudi sa lošim snom iskusili više transepidermalnog gubitka vode, što utiče na hidrataciju kože, prenosi “Politikin magazin”.

Donja granica? Naša koža se obnavlja i zacjeljuje preko noći, a dobar san je ključan za njenu hidrataciju i opšte zdravlje. Dakle, ako ćete piti kofein, najbolje je da ga konzumirate ranije tokom dana.

Alkohol

Alkohol je diuretik i uzrokuje da gubite vodu više mokrenjem. Prekomjerne količine mogu doprinijeti ukupnoj dehidraciji, uključujući i kožu. Konzumiranje alkohola takođe iscrpljuje vaše prirodne antioksidante, čineći kožu podložnijom oštećenjima. I, kao i kofein, alkohol može poremetiti vaš san.

Natrijum

Konzumiranje previše soli može dovesti do toga da vaše tijelo povuče vodu iz svojih ćelija i da dovede do dehidracije. Preporučena količina natrijuma dnevno je manja od jedne kašičice.

Dodati šećeri

Žene ne bi trebalo da konzumiraju više od šest kašičica šećera dnevno, a muškarci ne više od devet kašičica. Takođe, šećer treba računati i kroz pića, a ne samo ishranu.

Iako glavni izvor dodatog šećera mogu biti pića, postoje i druge namirnice u kojima se dodatak šećera može sakriti, kao što su deserti, puteri od orašastih plodova, sosovi od paradajza, hranljive pločice, žitarice i hljeb. Ako je na listi sastojaka hrane dodat šećer, uvjerite se da je pri dnu. Takođe, imajte na umu različite riječi za šećer koje se mogu pojaviti na etiketi, kao što su dekstroza, melasa, šećer od trske, kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze, maltoza, nektar agave, saharoza i šećer od repe.

Pržena hrana
Masna pržena hrana može negativno uticati na našu kožu jer izaziva upalu, što može biti povezano sa dehidracijom.

“Dehidracija može dovesti do crvenila i svraba i može biti povezana sa upalnim stanjima kože”, rekla je Anderson koja preporučuje češće pečenje umjesto prženja.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci