Skip to main content

savjeti

Ovih pet namirnica doprinose zdravlju crijeva

Ovih pet namirnica doprinose zdravlju crijeva


Probiotici su možda pojam koji vam je poznat. Ove korisne bakterije u vašim crijevima služe brojnim funkcijama, od pomaganja probave do kontrole tjelesne težine.
Probiotici su možda pojam koji vam je poznat. Ove korisne bakterije u vašim crijevima služe brojnim funkcijama, od pomaganja probave do kontrole tjelesne težine.


Ovih pet namirnica doprinose zdravlju crijeva
Ilustracija, foto: Freepik

Međutim, da bi korisne bakterije opstale, potrebna im je probiotička hrana kao izvor goriva. Iako se možete odlučiti za dodatak za povećanje unosa probiotika, mnoge svakodnevne namirnice prirodno pružaju ovaj specifičan oblik vlakana.

Srećom, mnoge probiotske namirnice su uobičajene u ishrani i lako mogu da se uključe u vaš plan obroka za zdraviji probavni sistem.

Luk
Poznat po snažnom ukusu i mirisu, luk sadrži inulin, kao i vrstu ugenih hidrata koji se naziva fruktooligosaharidi ili FOS. Ovaj oblik ugljenih hidrata može da se koristi kao niskokalorična alternativa šećeru kada se ekstrahira iz hrane, a služi i kao probiotik.

Dodavanje sirovog ili kuvanog luka vašim obrocima odličan je način da pojačate probiotike, kao i antioksidanse.

Banana

Ako tražite lagane grickalice koje služe kao probiotik, banane bi trebale da budu na vrhu vaše liste. Ne samo da su izvor vlakana, vitamina i minerala, već banane sadrže i otporni skrob. Najviše otpornog skroba ćete pronaći u bananama koje su još zelene i čini se da ovaj spoj ima probiotičke efekte.

Sjemenke lana

Lanene sjemenke su odličan sastojak za dodavanje u smuti. Ove sjemenke pružaju korisne omega-3 masti i antioksidanse, a takođe su izvor probiotika. Zbog svog sadržaja vlakana, laneno sjeme može podržati zdrave crevne bakterije i podstaći pravilnost probave.

Laneno sjeme možete da jedete cijelo ili mljeveno. Dodajte ih u smuti, ubacite u pekarske proizvode ili pospite ovsene pahuljice.

Proizvodi od pšenice

Namirnice napravljene od pšenice pružaju probiotičke funkcije. Specifični oblik vlakana u pšeničnim mekinjama podržava zdrave bifidobakterije u vašim crijevima koje mogu podstaći opštu probavu i ublažiti neke probavne probleme.

Kada birate namirnice na bazi pšenice, poput tjestenine, hljeba i krekera, potražite one koje sadrže cjelovitu pšenicu kao primarni sastojak.

Pasulj

Uz mnoge sorte koje možete izabrati u ovoj kategoriji, pasulj je odličan izvor vlakana i probiotika. Jedna studija je istakla da redovna konzumacija pasulja dovodi do poboljšanja mikrobioma crijeva. Smatra se da ovaj ishod spriječava rak i može koristiti drugim područjima zdravlja probave.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci