Skip to main content

PUCA OD ZDRAVLJA

Ovu superhranu muškarci bi trebali jesti svaki dan

Ovu superhranu muškarci bi trebali jesti svaki dan


Superhrana je korisna za svakoga, bez obzira na pol, ali određene namirnice sadrže specifične nutrijente koji mogu pomoći u nekim uobičajenim problemima u zdravlju muškaraca.
Superhrana je korisna za svakoga, bez obzira na pol, ali određene namirnice sadrže specifične nutrijente koji mogu pomoći u nekim uobičajenim problemima u zdravlju muškaraca.


Ovu superhranu muškarci bi trebali jesti svaki dan
Ilustracija, foto: Pixabay

Nedavno istraživanje klinike Klivlend u cijeloj zemlji otkrilo je da je zapanjujućih 81 odsto muškaraca reklo da osjeća da su relativno zdravi. Međutim, nesrećna stvarnost je da dnevne navike muškaraca koje su sami prijavili daju potpuno drugačiju i alarmantnu sliku.

Kada su upitani o zdravstvenim navikama, istraživanje je pokazalo da je 83 odsto američkih muškaraca iskusilo stres u posljednjih šest mjeseci, 44 posto ne ide na godišnji fizički, 44 odsto ne vodi računa o svom mentalnom zdravlju, a samo 50 odsto su testirani na uobičajene karcinome, uključujući prostatu, kolorektalni, kožu, testise i mjehur.

Ovo je posebno zabrinjavajuće s obzirom na to da podaci pokazuju da se muškarci suočavaju sa značajno većim rizikom od srčanih bolesti, bolesti pluća, raka prostate i moždanog udara – s tim da je potonji vodeći uzrok smrti među muškarcima – u poređenju sa ženama.

Postoje brojne promjene u načinu života koje muškarci mogu napraviti kako bi poboljšali svoje zdravlje, a jedno od glavnih područja fokusa je prehrana. Rezultati istraživanja su takođe pokazali da je 49 odsto muškaraca izjavilo da se ne pridržava zdrave ishrane, što pokazuje da postoji velika prilika za poboljšanje.

Orašasti plodovi
I dalje se fokusirajući na zdravlje srca, jedenje raznih orašastih plodova poput badema, pistacija, indijskih oraščića i orasa može pomoći u održavanju zdravog srca muškaraca kako stare.

Ove male elektrane prepune su proteina, vlakana i esencijalnih masti, što ih čini veoma hranljivim izborom za užinu. Orasi sadrže visok nivo alfa-linolenske kiseline, vrste omega-3 masne kiseline poznate po svojim dobrobitima za zdravlje srca, a pistacije su prepune antioksidansa i obezbjeđuju svih devet esencijalnih aminokiselina, što ih čini kompletnim biljnim proteinom.

Gljive
Gljive su još jedna superhrana koja može značajno da doprinese zdravlju muškaraca. Na primjer, one su izvori hranjivih tvari poput vitamina D, selena i antioksidanata, koji su vitalni za održavanje dobrog zdravlja, a prisustvo antioksidansa u gljivama pomaže u smanjenju rizika od hroničnih bolesti boreći se protiv štetnih slobodnih radikala.

Selen podržava imunološki sistem i funkciju štitne žlijezde, a iako se problemi sa štitnom žlijezdom češće razmatraju kod žena, i muškarci mogu razviti probleme s funkcionisanjem štitnjače. Gljive sadrže beta-glukane, vrstu vlakana koja doprinose zdravlju srca pomažući u regulaciji nivoa holesterola.

Paradajz
Paradajz je uobičajena superhrana puna moćnih antioksidansa. Jedan antioksidans koji se nalazi u paradajzu, likopen, povezan je sa zaštitom od hroničnih bolesti kao što su rak prostate i kardiovaskularne bolesti.

Već znamo da muškarci imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, zbog čega je jedenje hrane koja je zdrava za srce toliko važna, ali uključivanje nutrijenata poput likopena u vašu prehranu kako biste zaštitili od raka prostate također je ključno, posebno zato što CDC kaže da o 13 od svakih 100 muškaraca u SAD će razviti rak prostate tokom svog života.

Paradajz pored likopena sadrži vitamine A, K i kalijum.

Borovnice
Borovnice su popularna superhrana poznata po svojim izuzetno snažnim antioksidansima, posebno grupi flavonoida zvanih antocijanin.

Redovno uzimanje borovnica povezano je s gubitkom težine i održavanjem, smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i neuroprotekcijom.

Jedan izvještaj objavljen u časopisu Nutrients pokazuje da su polifenoli (biljna jedinjenja) pronađena u borovnicama takođe povezani sa snižavanjem i upravljanjem LDL holesterolom (“lošim” holesterolom), koji može pomoći u prevenciji srčanih bolesti.

Jogurt
Muškarci bi trebali razmisliti o tome da jedu više jogurta , jer je ova superhrana dobro izbalansirana, sveobuhvatna užina ili doručak koji kombinuje masti, ugljikohidrate i proteine ​​na način na koji malo koja druga superhrana može.

Punomasni (ili punomasni) jogurt može biti teže pronaći u prodavnici, ali će vam pomoći da se osjećate sitima i pruža dugotrajnu energiju za zatišje između obroka.

Konzumiranje jogurta sigurno može imati pozitivan učinak na svakodnevno održavanje energije i sitosti, ali neka istraživanja takođe podržavaju dugoročne prednosti jogurta. Prema studiji objavljenoj u Britiš žurnal of nutrišn, utvrđeno je da muškarci koji su stalno jeli fermentirane mliječne proizvode (jogurt i sir, na primjer) imaju niži rizik od koronarne arterijske bolesti – najčešće vrste srčanih bolesti kod Amerikanaca, piše Klix.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci