Skip to main content

Ljepota i zdravlje

Pet prirodnih načina za njegu ispucalih usana

Pet prirodnih načina za njegu ispucalih usana


Suve i ispucale usne uglavnom se vezuju za zimu i niske temperature, ali se mogu pojaviti i zbog drugih faktora.
Suve i ispucale usne uglavnom se vezuju za zimu i niske temperature, ali se mogu pojaviti i zbog drugih faktora.


Pet prirodnih načina za njegu ispucalih usana
Foto: Stetoskop.info

Iako je prevencija uvijek najbolja taktika, ponekad se pojavi problem i nemamo drugog izbora nego da pokušamo da ga riješimo. Evo 5 jednostavnih prirodnih preparata za suve i ispucale usne. A najbolje od svega što ove sastojke za negu ispucalih usana već imate u kući!

Aloe vera i med

Aloe vera gel se često koristi za opekotine, ali može da učini čuda i za ispucale i suve usne. Možete lako kupiti neki gel u prodavnici ili koristiti gel direktno iz biljke ako ga imate kod kuće. Potrebno je samo otkinuti list, iseći ga i izvući iz njega gel. Kada je med u pitanju, postoje mnoge studije koje pokazuju koliko je odličan za zarastanje rana. Takođe može pomoći kod hidratacije suvih usana i nežnog pilinga. Organski med je najbolji za ovo, pa pokušajte da se klonite meda koji se kupuje u prodavnici koji je pun šećera.

Koristite balzame za usne koji imaju SPF zaštitu

Bilo da je ljeto ili zima, nanošenje balzama za usne sa SPF 30 ili većim veoma je važno za zaštitu usana. Pokušajte da pronađete proizvod koji sadrži titanijum-oksid ili cink-oksid i nanesite balzam svaka 2 sata ako ste predugo napolju. Zapamtite da sunce može oštetiti vašu kožu i usne, čak i na veoma niskim temperaturama.

Ulje avokada

Iako mnogi ljudi koriste ulje avokada za kuvanje, ono je odlično i kao hidratantna krema za usne. Nije veliki alergen, tako da je savršeno za one sa osjetljivom kožom koji imaju ispucale usne veći dio godine. Steroli koje ovo ulje sadrži štite strukturu ćelija kože i smanjuju upale. Nakon što obavi svoj posao obnavljanja, vaše usne postaju meke i superhidrirane.

Kesice zelenog čaja

Zeleni čaj je poznat po svojim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima. On ne leči ispucale usne, ali smanjiće osećaj pečenja suvih usana. Jednostavno stavite kesicu zelenog čaja u toplu vodu, ostavite nekoliko minuta, a zatim uklonite.

Stavite kesicu čaja na usne na nekoliko minuta i primjetićete da su poslije mnogo bolje.

Koristite balzam koji sadrži pčelinji vosak

Pčelinji vosak ima brojna antibakterijska svojstva koja pomažu u zarastanju svih vrsta rana, uključujući ispucale usne. Pomaže kod infekcija i stimuliše kožu da počne da proizvodi nove ćelije. Sve što treba da uradite jeste da pronađete dobar balzam za usne koji sadrži pčelinji vosak i da ga nanesete na usne onoliko često koliko želite tokom dana, piše Sensa.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci