Skip to main content

Pivara nudi mušterijama da plaćaju pivo jestivim uljem

Pivara nudi mušterijama da plaćaju pivo jestivim uljemPivara nudi mušterijama da plaćaju pivo jestivim uljem
Foto: Ilustracija

S obzirom da Ukrajina i Rusija čine oko 80% globalnog izvoza suncokretovog ulja, mnoge evropske zemlje, uključujući Njemačku, doživjele su smanjenje zaliha otkako je Rusija izvršila invaziju na svog susjeda u februaru.

Menadžeri pivare Giesinger, pivare i paba u južnom gradu Minhenu, misle da možda imaju odgovor, nudeći ljubiteljima piva litar njihovog omiljenog pića za istu količinu suncokretovog ulja.

“Cijela stvar je nastala zato što smo jednostavno ostali bez ulja u kuhinji i zato smo morali da budemo inventivni”, rekao je menadžer paba Erik Hofman za televiziju Rojters.

Boce uljane repice i suncokretovog ulja često su nestale sa polica supermarketa u Njemačkoj od ruske invazije na Ukrajinu, a mnoge prodavnice određuju broj flaša po kupcu.

“Veoma je teško doći do ulja… ako vam treba 30 litara nedjeljno, a umjesto toga dobijete samo 15, u jednom trenutku više nećete moći da pržite šnicle”, rekao je Hofman i dodao da su kupci do sada zamijenili 400 litara, prenosi agencija Rojters.

Dok u njemačkim pabovima litar piva košta oko 7 eura (7 dolara), flaša suncokretovog ulja od jednog litra košta oko 4,5 eura – što ponudu čini primamljivom za mnoge kupce.

Kupac Moric Baler kupio je 80 litara suncokretovog ulja u Ukrajini tokom putovanja da isporuči humanitarnu pomoć, zamijenivši svoju pošiljku za osam gajbi piva za svoju rođendansku zabavu.

“Kampanja je kul! Možemo dobiti jeftino pivo i da, pomaže se i pivara Giesinger”, rekao je on za medije.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci