Skip to main content

Ljepota i zdravlje

Pravilo 30-30-30 novi hit u svijetu mršavljenja

Pravilo 30-30-30 novi hit u svijetu mršavljenja


Nova metoda 30-30-30 postala je hit u svijetu mršavljenja. Ona uključuje unos 30 grama proteina u prvih 30 minuta nakon buđenja, nakon čega slijedi 30 minuta vježbanja.
Nova metoda 30-30-30 postala je hit u svijetu mršavljenja. Ona uključuje unos 30 grama proteina u prvih 30 minuta nakon buđenja, nakon čega slijedi 30 minuta vježbanja.


Pravilo 30-30-30 novi hit u svijetu mršavljenja
Ilustracija

Ovu metodu prvi je spomenuo Timoti Feris u svojoj knjizi “The 4-Hour Body”, ali ju je biolog Geri Breka popularisao na Tik Toku. Breka tvrdi da nam ova metoda može pomoći da smršamo i uspostavimo kontrolu nad nivoom šećera u krvi i insulinom.

Kod metode 30-30-30, počinjemo s unosom 30 grama proteina unutar prvih 30 minuta nakon buđenja. Sljedeći korak je 30-minutni trening. Uz metodu 30-30-30 se preporučuje rad kardio vježbi, poput hodanja ili vožnje biciklom. Cilj je da se održi srčani puls na ili ispod 135 otkucaja u minuti.

“Postoje brojni naučni dokazi da unos više proteina, naročito za doručak, može da pomogne u smanjenju potrošnje kalorija tokom ostatka dana, budući da proteini pomažu da se duže osjećamo siti. Neke studije, takođe, pokazale su da ljudi koji konzumiraju više bjelančevina, ali isti broj kalorija, ipak brže mršave”, rekao je dijetetičar Džosten Fiš za časopis Health, prenosi Politikin magazin.

Prvi korak: Doručak sa 30 grama proteina

Prvi korak metode 30-30-30 zahtijeva jedenje obroka koji sadrži 30 grama bjelančevina odmah nakon buđenja. Kako bismo uspješno slijedili ovaj korak, doručak možemo pripremiti veče prije.

Neki od prijedloga za doručak sa 30 grama proteina uključuju: kajganu od tri jaja prelivenu sirom, voćni smuti napravljen sa proteinskim prahom, grčki jogurt sa orašastim plodovima, svježi sir s ananasom, visokoproteinski hljeb preliven puterom od orašastih plodova ili jajima i sirom, činijica kinoe s tofuom, jajima, pasuljem ili sirom.

Drugi korak: Vježba 30 minuta

Fokus je na kardio vježbama, a ne na vježbama snage. Vježbe koje ubrzavaju rad srca su šetnja na traci za trčanje ili po kraju, lagana vožnja biciklom, ples, trčanje, trening na eliptičnom trenažeru i plivanje u bazenu.

Potencijalne prednosti metode 30-30-30

Ideja koja stoji iza metode 30-30-30 je da možete sagorijevati tjelesnu mast umjesto čiste mišićne mase. Svaki put kad srce ubrza ritam, poboljšaćemo ili barem održati svoju kondiciju, što je dobro za sagorijevanje masti u tijelu.

Konzumiranje proteina za doručak, takođe, može poboljšati sagorijevanje masti.

“Konzumiranjem 30 grama proteina unutar prvih 30 minuta nakon buđenja, pojedinci mogu pokrenuti svoj metabolizam i opskrbiti svoje tijelo esencijalnim hranjivim materijama. Doručak bogat proteinima može da pomogne u kontrolisanju apetita i regulisanju nivoa šećera u krvi”, objasnio je Fiš.

Dijetetičar smatra da bi ova metoda mogla da bude dobar način za povećanje sagorijevanja masti, a da pri tome zadržimo čistu mišićnu masu.

“Kombinacija ishrane i fizičke aktivnosti mogla bi biti moćno oruđe za one koji žele da poboljšaju svoje cjelokupno zdravlje, nivo energije i produktivnost”, zaključio je Fiš.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci