Skip to main content

Hrana i zdravlje

Šta se dogodi u tijelu ako svaki dan jedete zobenu kašu?

Šta se dogodi u tijelu ako svaki dan jedete zobenu kašu?


Možda ne izgleda najprivlačnije, već je i pomalo dosadna, možda je i malo bezukusna ako se ne pojača dodacima poput voća i orašastih plodova, ali zobena kaša zasigurno je jedan od najboljih izbora za doručak.
Možda ne izgleda najprivlačnije, već je i pomalo dosadna, možda je i malo bezukusna ako se ne pojača dodacima poput voća i orašastih plodova, ali zobena kaša zasigurno je jedan od najboljih izbora za doručak.


Šta se dogodi u tijelu ako svaki dan jedete zobenu kašu?
Foto: Pixabay

Zob je jedna od najpoznatijih i omiljenih žitarica na svijetu, poznata po svojim izuzetnim hranjivim vrijednostima, a više od dvjesto godina ljudi uzgajaju i beru zob za hranu, ali i lijekove.

U medicini se zobena kaša koristi za liječenje problema s kožom te neuroloških i ginekoloških problema, između ostalog.

Iako je zobena kaša jedan od najzdravijih izbora za doručak, kod određenih zdravstvenih problema, na primjer gihta, ona nije najbolji izbor za svakodnevnu konzumaciju. U slučaju da vas muče neke poteškoće sa zdravljem, konsultujte se sa ljekarom ili nutricionistom prije nego što uvedete promjene u svoju prehranu.

Zob je cjelovita žitarica koja vam daje 13 grama proteina u jednoj maloj porciji od pola šolje.

Osigurava i gotovo sto posto preporučenog dnevnog unosa mangana. Zobena kaša takođe sadrži mnogo antioksidansa, uključujući vitamin E, tokotrienonole, selen, fenolne kiseline i fitinsku kiselinu.

Ostale hranjive tvari koje organizam dobija svakodnevnom konzumacijom zobene kaše uključuju vitamin B1, biotin, molibden, fosfor, bakar, magnezij i druge fitonutrijente.

Jedna od najboljih dobrobiti svakodnevne konzumacije zobene kaše jeste da se na taj način mogu spriječiti gojaznost i višak kilograma.

To se događa zahvaljujući osjećaju sitosti i zadovoljavanja gladi koji daje zobena kaša. Uz zobenu kašu osjećaj sitosti traje duže te doprinosi višestrukim pozitivnim promjenama u tijelu.

Zobena kaša daje organizmu vrijedna vlakna, zbog kojih osjećaj punoće želuca traje duže.

Niski glikemijski indeks jedne porcije zobene kaše za doručak snabdijeva energijom tokom jutarnjih sati bez velikih oscilacija šećera u krvi. Održavanje nižih nivoa šećera u krvi tokom dužeg perioda pomaže tijelu u regulaciji korištenja inzulina.

Niski glikemijski indeks zobene kaše takođe pomaže u smanjenju nekontrolisane želje za hranom uzrokovane padom nivoa šećera u krvi. Na taj način spriječićete pretjeranu konzumacije masne, vrlo slane ili slatke hrane, koju najčešće jedemo kada imamo nekontrolisanu potrebu za jelom.

Jedete li zobenu kašu za doručak svaki dan, takođe možete znatno smanjiti cjelokupni dnevni unos kalorija, pa čak i za osamdeset odsto. U studiji u kojoj se upoređivala konzumacija doručaka sa visokim i niskim glikemijskim indeksom pokazalo se da je zobena kaša spriječila pretjeranu konzumaciju kalorija tokom ostalih obroka u danu.

Većina prehrambenih namirnica s niskim procebtom kalorija i masti neće postići da se nakon jela osjećamo zadovoljno. Zobena kaša dobar je izbor za postizanje tog osjećaja sreće i zadovoljstva te zdrave sitosti, što takođe znači da ćete tokom ostatka dana jesti manje. Svakodnevno smanjenje potrebe za kalorijama rezultiraće izvrsnim gubitkom kilograma i promjenama masnog tkiva u tijelu.

Osim što pomaže kod mršavljenja, gubljenja tjelesne masnoće i sprečavanja prejedanja, zobena kaša pruža i neke značajne zdravstvene prednosti. Ostale naučno dokazane dobrobiti zobene kaše su:

•        niži holesterol

•        manji rizik od kardiovaskularnih bolesti

•        manji rizik od zatajenja srca

•        jači imuni sistem

•        stabilizovanje šećera u krvi i smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2

•        izvrstan izvor vlakana koja štite od raka dojke

•        sigurna alternativa žitaricama za oboljele od celijakije ili one koji izbjegavaju gluten u ishrani

•        duži životni vijek

Svaka vrsta zobene kaše zdrav je obrok, ali, kao i kod drugih vrsta hrane, što je manje procesuirana, to ima veće hranjive vrijednosti. Poigrajte se s načinima konzumacije zobene kaše, možete je dodati u shake, smoothie ili jogurt. S malo zobi možete obogatiti i svoje omiljene recepte za mafine i kolače.

Zobenu kašu možete koristiti kao zamjenu za žitarice u svakom jelu. U omiljenom receptu s kvinojom zamijenite obične žitarice sa zobenom kašom. Iskoristite sve dobrobiti zobene kaše i bićete vrlo zadovoljni promjenama koje će donijeti vašem tijelu, iznutra i izvana, piše zadovoljna.hr.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci