• Vijesti
  • Život
  • Stručnjaci savjetuju 8 pravila za štednju – jednostavno je

Praktični savjeti

Stručnjaci savjetuju 8 pravila za štednju – jednostavno je

Stručnjaci savjetuju 8 pravila za štednju – jednostavno je


Ovo su osam saveta koji će vam pomoći da smanjte račune za struju i dodatno uštedite!
Ovo su osam saveta koji će vam pomoći da smanjte račune za struju i dodatno uštedite!


Stručnjaci savjetuju 8 pravila za štednju – jednostavno je
Foto: INSTAGRAM/SCREENSHOT/HANANDDANINAVAN

U žurbi često ne obraćamo pažnju na stvari koje mogu da nam pomognu i smanje životne troškove, a koji u poslednje vrijeme sve više rastu. Međutim, potrebno je malo kako bismo uspjeli u tome. Stručnjaci su savjetovali nekoliko jednostavnih promjena u našem domu koje će nam pomoći da uštedimo novac i smanjimo račune za struju.

Kako kažu, čak i malo obraćanje pažnje na isključivanje uređaja koje ne koristimo, a troše energiju i novac, može da napravi veliku razliku u računu za struju. Ovo su osam saveta prema mišljenju stručnjaka koje bi bilo poželjno da primenimo:

Isključite nekorišćene uređaje
Uređaji u režimu pripravnosti i dalje troše energiju čak i ako se ne koriste aktivno. Obavezno isključite utičnicu za mikrotalasnu pećnicu, toster ili kuvalo za vodu kako biste spriječili povećanje nepotrebnih troškova.

Ne otvarajte vrata rerne
Ako nastavite da otvarate vrata rerne, ona će „puštati“ topao vazduh, što dovodi do gubitka energije. Da biste pazili na hranu da ne zagori, dovoljno je da pogledate kroz vrata rerne.

Pravilo 10 minuta
Isključite šporet na nekoliko minuta pre nego smatrate da će jelo biti gotovo, jer je potrebno vrijeme da se on ohladi. Tako ćete pravovremeno da smanjite uzaludno trošenje energije.

Držite poklopac kada ključa voda
Ako držite poklopac na tiganju ili šerpi dok ključa voda, on će zadržati toplotu i brže se zagrijati, što samim tim znači manje trošenje energije, ali i novca.

Ne stavljajte toplu hranu u frižider/zamrzivač
Ne samo da će trošiti više energije da bi se vruća hrana ohladila, već je potencijalno opasno da je stavljate u frižider ili zamrzivač. To je zato što može da poveća ukupnu temperaturu i pogodno tlo za stvaranje bakterija.

Redovno odmrzavajte zamrzivač
Svakih šest mjeseci odmrznite frižider sa zamrzivačem da biste uklonili led. Ovo vam omogućava da stavite više hrane u zamrzivač što pomaže prilikom pripreme obroka, a može pomoći i uštedi novca na nedjeljnim obrocima.

Ekonomično kuvanje
Kuvanje više obroka odjednom štedi količinu energije. Odvojite sat ili dva uveče da pripremite obroke za nedjelju dana i stavite ih u zamrzivač za naredne ručkove ili večere.

Ostavite razmak od 10 centimetara
Ako je moguće, ostavite razmak od oko 10 cm iza frižidera sa zamrzivačem kako biste omogućili protok toplote. U suprotnom, toplota neće moći da cirkuliše i može da se akumulira u frižideru što dovodi do daljeg trošenja energije.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services