Skip to main content

Zdravlje

Ubrzavaju puls i pokreću niz reakcija u organizmu – znate li šta sve sadrže energetska pića

Ubrzavaju puls i pokreću niz reakcija u organizmu – znate li šta sve sadrže energetska pića


Sve više mladih, još kao maloljetnici, doživljava srčane udare zbog nezdravog načina života, prije svega obilne konzumacije energetskih pića koja se slobodno prodaju u trgovinama i kioscima, neretko i ispred škola. Najgore od svega je što na žurkama i u izlascima miješaju energetska pića sa alkoholom, neki čak i sa narkoticima.
Sve više mladih, još kao maloljetnici, doživljava srčane udare zbog nezdravog načina života, prije svega obilne konzumacije energetskih pića koja se slobodno prodaju u trgovinama i kioscima, neretko i ispred škola. Najgore od svega je što na žurkama i u izlascima miješaju energetska pića sa alkoholom, neki čak i sa narkoticima.


Ubrzavaju puls i pokreću niz reakcija u organizmu – znate li šta sve sadrže energetska pića
Foto: Freepik

Doktorka Sanja Mirković, specijalista medicine sporta na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu, naglašava da su energetska pića jako kompleksna i složena tema.

Kad god je nešto aktuelno, mi volimo to i da probamo, i da vidimo, i da kupimo, i da imamo, a tako je i s energetskim pićima, rekla je gošća Jutarnjeg programa. Problem sa energetskim pićima je veoma kompleksan, bez obzira na to da li se posmatra iz ugla svakodnevnog života ili iz ugla nauke i medicine.

„Kad se pogleda sastav, što toplo preporučujem svakom mladom čovjeku, prije nego što unese bilo šta u svoje tijelo, da pogleda sastav, mada i to može biti varka ako nismo dovoljno informisani o nečemu što unosimo“, napominje doktorka.

Kada se pogleda sastav energetskih većina će prepoznati kofein i taurin, nešto što ulazi u sastav čaja, kafe, kakao. Međutim, suština je u sastavu i u koncentraciji, ali i u količini konzumiranja neke namirnice, naglašava dr Mirković.

„Tako da jedna namirnica kad se konzumira kako treba u određeno doba dana i u određenoj količini, ona može pozitivno uticati na naše tijelo. Međutim, ako se unosi na pogrešan način u kombinaciji sa nekim drugim namirnicama i prije svega u velikim količinama, može biti izuzetno štetno.”

Uticaj energetskih pića na srčani ritam

Iznenadna srčana smrt, ne samo u sportu, nego i generalno među mladima, je nešto što postaje sve češća tema, nažalost i o tome treba pričati malo više i voditi računa mnogo više, kako bi i mladi razmislili više o ovoj temi, smatra doktorka.

„Ova pića ubrzavaju srčani ritam. Organizam mladih je osjetljiv. Ne kaže se bez razloga da je period do 20 i neke godine najosjetljiviji period. Ne misli se samo emotivno i psihički, već i fizički u zdravstvenom smislu. Jer je naše tijelo prosto još u procesu razvoja. I sve utiče drugačije i dodatno nego kod odraslih već formiranih ljudi“, napominje.

Supstance koje se nalaze u energetskim pićima ubrzavaju puls i dovode do niza reakcija u organizmu. U pojedinim energetskim pićima može se vidjeti da sadrže čitav spektar vitamina B, koji mogu biti korisni, međutim, oni su takođe pokretači niza reakcija i niza metaboličkih procesa u našem tijelu, objašnjava doktorka.

„Može doći do pretjerane razgradnje masti, ugljenih hidrata. To može dovesti dalje do niza drugih posljedica, i što je još važnije, do dehidratacije, a još u kombinaciji sa alkoholom, do još veće dehidratacije. Onda to utiče na naš kardiovaskularni sistem, prosto na krvotok, na srce. Ako se na to pridruži i neko oboljenje kardiovaskularnog sistema za koje taj mladi čovjek i ne zna, onda, naravno, da pričamo o ozbiljnim posljedicama na naše tijelo i ponašanje“, ističe dr Sanja Mirković.

Postoje li simptomi da energetsko piće šteti našem organizmu

Simptomi štetnog dejstva energetskih pića, nažalost često mogu biti prikriveni današnjim brzim načinom života, tako da mladi obično pomisle da se loše osjećaju zbog napetosti i nervoze, da im srce lupa zbog neispavanosti i stresa i slično. A to su neki od simtoma koji mogu biti izazvani energetskim napicima – ubrzan rad srca, nervoza, panika, gastrointestinalni problemi u smislu povećane aktivnosti crijeva itd, objašnjava doktorka.

„Mora se obratiti pažnja i povezati uzroke i posljedice, razmisliti malo. Šta je to što sam uradio i što nije ono što radim svakodnevno, da se osjećam ovako nelagodno u svom tijelu – da ne mogu da zaspim, da mi lupa srce, da imam osjećaj da će da iskoči iz grudi“, dodaje dr Mirković.

Nedostatak naučnih radova na ovu temu

Primjetno je da veliki broj naučnih radova koji se bave temom energetskih napitaka u stvari finansiraju kompanije koje proizvode ova pića, ali i to da studije nisu naročito pouzdane jer su imale mali uzorak i nisu obuhvatale dovoljno aspekata ove teme.

U Velikoj Britaniji su se najviše bavili ovom temom jer generalno imaju veliki problem sa mladima i alkoholom, kao i pretjeranim konzumiranjem energetskih napitaka.

„Zanimljiv je podatak da od ukupne količine kafe koja se proizvede na svijetu svake godine, najveći dio ide za ove energetske napitke“, ističe.

Naučno je dokazano da doza od 200 do 400 mg kofeina dnevno odrasloj osobi ne može da naškodi – što je otprilike jedna veća šolja kafe dnevno. Međutim, sve preko toga zavisi od organizma do organizma i od metabolizma do metabolizma, a to posebno važi za djecu i adolescente.

Isto tako, energetska pića su prepuna šećera koji ne stvara samo probleme u kardiovaskularnom sistemu, već dovodi do pojave dijabetesa i niza drugih oboljenja.

„Energetski napici nam u stvari poručuju da se brzo i lako može doći do nečega što nam prija. Možda i može, ali to vrlo kratko traje, a posljedice su dugoročne“, ističe Mirković.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci