Skip to main content

ISTRAŽIVANJE

Vitamin B3 može da poveća rizik od srčanih bolesti: Šta treba znati

Vitamin B3 može da poveća rizik od srčanih bolesti: Šta treba znati


Novo istraživanje sugeriše da vitamin po imenu niacin može povećati rizik od srčanih bolesti. Iako potpuno izbacivanje niacina iz ishrane nije neophodno, istraživači kažu da možda bude potrebno više regulacije.
Novo istraživanje sugeriše da vitamin po imenu niacin može povećati rizik od srčanih bolesti. Iako potpuno izbacivanje niacina iz ishrane nije neophodno, istraživači kažu da možda bude potrebno više regulacije.


Vitamin B3 može da poveća rizik od srčanih bolesti: Šta treba znati
Foto: X

Visoki nivoi niacina mogu izazvati upalu i oštećenje krvnih sudova, sugerisala je studija objavljena danas u časopisu Nature Medicine.

Istraživači su proučavali dvije različite populacije – jednu grupu od oko 1.200 pacijenata koji su bili praćeni zbog srčanih bolesti i drugu grupu od 3.000 ljudi koji su imali srčane bolesti ili se sumnjalo da ih imaju – što je potvrdilo da su visoki nivoi 4PY, razgrađenog supstancijalnog niacina, bili povezani sa rizikom od srčanog udara, moždanog udara i drugih nepovoljnih kardiovaskularnih događaja.

Jedan od četiri učesnika studije konzumirao je previše niacina i imao je visoke nivoe 4PY; studija je takođe injektirala miševe sa 4PY i otkrila da je povećala upalu u krvnim sudovima glodara.

Niacin, ili vitamin B3, je vitamin koji se često nalazi u popularnim multivitaminima i namirnicama poput govedine, svinjetine, ribe, živine, brašna, banana, određenih žitarica, oraha, sjemenki i hljeba, a ranije se široko koristio za tretiranje visokog holesterola, prema Harvard T. H. Čen školi javnog zdravlja.

Preporučena dnevna količina niacina za odrasle muškarce je 16 miligrama, za odrasle žene 14 miligrama, za trudne žene i tinejdžerke 18 miligrama, a za žene i tinejdžerke dojilje 17 miligrama.

Zato što je niacin veoma čest u zapadnoj ishrani, većina Amerikanaca dobija dovoljno niacina iz hrane, tako da nema potrebe za dodacima, prema studiji.

„Glavna poruka nije da treba potpuno izbaciti unos niacina – to nije realan pristup“, rekao je Stenli Hejzen, stariji autor i predsjednik odjeljenja za kardiovaskularne i metaboličke nauke na Lerner institutu za istraživanje Klinike u Klivlendu.

„S obzirom na ova saznanja, potrebna je rasprava o tome da li bi dalje propisivanje obogaćivanja brašna i žitarica niacinom u SAD-u moglo biti opravdano“.

Naučnici su otkrili 1940-ih da nedostatak niacina uzrokuje smrtonosni oblik neuhranjenosti poznat kao pelagra pa su počeli uključivati vitamin u namirnice poput brašna i žitarica, prema Nacionalnim institutima za zdravlje.

Oko tri miliona Amerikanaca je oboljelo od pelagre, a 100.000 je umrlo između 1907. i 1940. godine.

Ljekari su počeli da koriste niacin za liječenje pacijenata sa visokim kardiovaskularnim rizikom i za snižavanje holesterola niske gustine (LDL), ali su novija istraživanja pokazala da vitamin pruža razočaravajuće rezultate.

To je dovelo do zaključka da niacin nema korisnog efekta na pacijente koji već uzimaju statine za snižavanje holesterola.

Prethodna studija je sugerisala povezanost između niacina i upaljenih krvnih sudova nakon što su neki pacijenti koji su uzimali vitamin i dalje imali moždane udare i srčane udare, iako je niacin snizio nivoe holesterola.

Složeni odnos između niacina i zdravlja srca zbunjuje naučnike već godinama.

„Iako niacin snižava holesterol, kliničke koristi su uvijek bile manje nego što se očekivalo na osnovu stepena smanjenja LDL“, što je dovelo do uvjerenja da previše niacina dolazi sa „nejasnim“ neželjenim efektima, rekao je Hejzen. Međutim, istraživači vjeruju da njihova nova saznanja bolje objašnjavaju ovaj odnos i „zašto je istraživanje zaostalog kardiovaskularnog rizika tako ključno“.

Niacin je rastvorljiv u vodi, što znači da ga tijelo ne skladišti, prema Mount Sinai Health System-u. Visoki nivoi niacina mogu izazvati glavobolje, dijareju, giht, vrtoglavicu, zamućen vid, dijabetes, ubrzan rad srca, mučninu, svrab, oštećenje jetre i crvenilo kože. Ozbiljni neželjeni efekti su češći ako se dnevno uzima između 2.000 i 6.000 miligrama niacina.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci