• Vijesti
  • Život
  • Vlasnici pogrebne kuće 20 godina zatvora zbog prodaje djelova tijela preminulih

Sjedinjene Američke Države

Vlasnici pogrebne kuće 20 godina zatvora zbog prodaje djelova tijela preminulih

Vlasnici pogrebne kuće 20 godina zatvora zbog prodaje djelova tijela preminulih


Bivša vlasnica pogrebne kuće u Koloradu osuđena je na 20 godina zatvora nakon što je optužena za sjeciranje stotine mrtvih i prodaju djelova tijela. Njena majka osuđena je na 15 godina.
Bivša vlasnica pogrebne kuće u Koloradu osuđena je na 20 godina zatvora nakon što je optužena za sjeciranje stotine mrtvih i prodaju djelova tijela. Njena majka osuđena je na 15 godina.



Megan Hes priznala je krivicu za prevaru u julu. Upravljala je pogrebnom kancelarijom i entitetom za djelove tijela donorskog servisa iz iste zgrade u Montroseu u Koloradu.

Njena majka Širli Koh takođe je priznala krivicu za prevaru i osuđena je na 15 godina zatvora. Ona je imala zadatak da sjecira tijela, pokazuju sudski zapisi, navodi Gardijan.

„Hesova i Kohova su ponekad koristile pogrebnu kuću da kradu tijela i djelove tijela koristeći lažne i falsifikovane obrasce za donatore. Njihovo ponašanje izazvalo je ogroman emocionalni bol porodica i najbližih rođaka“, rekao je tužilac Tim Nef u sudskom podnesku.

Federalni slučaj pokrenula je Rojtersova istraživačka serija između 2016. i 2018. godine o prodaji djelova tijela u Sjedinjenim Državama, praktično neregulisanoj industriji.

Bivši radnici rekli su Rojtersu da su Hesova i Kohova izvršile neovlašćeno rasparčavanje tijela, a nekoliko nedjelja nakon što je objavljena priča iz 2018. godine, FBI je upao u njihove kancelarije.

„Ovo je najemotivniji slučaj koji sam ikada doživjela u sudnici. Za sud je zabrinjavajuće to što Hesova odbija da preuzme bilo kakvu odgovornost za sopstveno ponašanje“, rekla je američka okružna sudija Kristin M. Arguelo tokom saslušanja.

Sudija je naredio da odmah budu poslati u zatvor. Advokat Hesove je rekao da je ona nepravedno oklevetana kao „vještica“ i „čudovište“, a da je ujmesto toga „slomljeno ljudsko biće“ čije ponašanje se može pripisati traumatskoj povredi mozga sa 18 godina. Hesova je odbila da razgovara sa sudijom.

Kohova je rekla da joj je žao zbog svega i preuzela je odgovornost za svoje postupke.

U Sjedinjenim Državama je nezakonito prodavati organe kao što su srca, bubrezi i tetive za transplantaciju, iako mogu biti donirani. Ali, prodaja djelova tijela kao što su glave, ruke i kičme, što je Hesova uradila, za upotrebu u istraživanju ili obrazovanju nije regulisana saveznim zakonom.

Hesova je prevarila rođake preminulih laganjem o kremacijama, sjeciranjem tijela i prodajom bez dozvole. Kompanije za obuku hirurga i druge firme koje su kupile ruke, noge, glave i torzoe od Hesove nisu znale da su pribavljene na prevaru, rekli su tužioci.

Hesova je naplaćivala porodicama do 1.000 dolara za kremacije koje se nikada nisu dogodile, saopštili su tužioci, a drugima je nudila besplatne kremacije u zamjenu za donaciju tijela.

Tužioci su rekli da je slagala više od 200 porodica, koje su primale kremirani pepeo iz kanti pomiješan sa ostacima različitih leševa.



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services