Skip to main content

običaj vuče korijene iz 1848.

Zašto se Mađari nikada ne kucaju kada nazdravljaju pivom?

Zašto se Mađari nikada ne kucaju kada nazdravljaju pivom?


Iako je kucanje kriglama ili pivskim čašama u Mađarskoj bolje preskočiti, slobodno nazdravite drugim pićima uz značajan pogled širom otvorenih očiju.
Iako je kucanje kriglama ili pivskim čašama u Mađarskoj bolje preskočiti, slobodno nazdravite drugim pićima uz značajan pogled širom otvorenih očiju.U Mađarskoj se ne kuca kriglama, piše Welovebudapest.com i dodaje kako se smatra da takav običaj vuče korijene iz 1848. godine kada su u Beču Austrijanci slavili pobjedu nad Mađarima glasno nazdravljajući pivom i zveckajući čašama.

Navodno su nakon toga Mađari rekli da neće nazdravljati pivom još 150 godina, a iako su godine prošle, Mađari i dalje piju pivo u tišini.

Ali nazdraviće drugim alkoholnim pićima, poput vina ili pálinke, i pritom će imati širom otvorene oči kako bi bili sigurni da će ostvariti kontakt očima jer nije dovoljno samo reći: Egészségedre!

“Najvažnije je zapamtiti da ako vam ikada ponude pálinku, morate je popiti. Čak i ako vam je to treća čašica ili ako je domaća i nije baš dobra, svejedno je morate popiti. To vrijedi i za domaće vino domaćina. Srećom, domaća pálinka zapravo može biti odlična. Egészségedre!” savjetuje Welovebudapest.com.

Pálinka je mađarska rakija koja je zaštićena geografskim porijeklom, što znači da se može peći samo u Mađarskoj.

Dobro je znati da najčešće nije jeftina u restoranima i barovima, pa je ponekad korisno baciti pogled na cjenovnik prije poručivanja.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci