Skip to main content

postoje indikatori da to nije izolovan slučaj

Šimun: Provjerićemo sve diplome, krenućemo od ministarstva

Šimun: Provjerićemo sve diplome, krenućemo od ministarstva


Ministar zdravlja Vojislav Šimun kazao je da je, nakon slučaja lažne diplome pomoćnice direktora Instituta za javno zdravlje Miljane Pavličić, u planu provjera diploma u tom ministarstvu i zdravstvenim ustanovama.
Ministar zdravlja Vojislav Šimun kazao je da je, nakon slučaja lažne diplome pomoćnice direktora Instituta za javno zdravlje Miljane Pavličić, u planu provjera diploma u tom ministarstvu i zdravstvenim ustanovama.


Šimun: Provjerićemo sve diplome, krenućemo od ministarstva
Foto: Screenshot/YouTube

Šimun je, u “Bojama jutra” na TV Vijesti, rekao da u slučaju Pavličić čekaju konačan epilog i nalaz Uprave za inspekcijske poslove, koji će omogućiti da ministarstvo postupi u tom slučaju.

Upitan da li je direktoru Instituta Igoru Galiću tražio da podnese ostavku, prije nego je Galić donio tu odluku, ministar je rekao da ga je par dana prije toga pozvao na razgovor u ministarstvo i predložio “par modaliteta prevazilaženja krizne situacije”.

“On se očigledno složio sa jednim od njih”, naveo je.

Verica Osmanović juče je izabrana za vršiteljku dužnosti direktorice Instituta, a Šimun je kazao da to nije konačno rješenje za direktorsku funkciju i da tek treba da se izabere čelnik te institucije u punom kapacitetu.

“Morali smo brzo reagovati radi obezbjeđivanja kontinuiteta radnog procesa, isplata zarada zaposlenih”, pojasnio je.

 

Šimun je, na pitanje da li provjeravaju provjeru ostalih diploma, nakon slučaja Miljane Pavličić, rekao da postoje indikatori da to nije izolovan slučaj.

“Ministarstvo zdravlja će preduzeti mjere provjere diploma u zdravstvenim ustanovama, ali je najpoštenije krenuti od svoje kuće, ministarstva, a onda ići u druge ustanove. Cilj je da istražimo veći broj ovih slučajeva ako postoje, odstranimo nepravilnosti i preveniramo eventualne buduće slučajeve”, naveo je on.

Rekao je da u prvoj etapi planiraju provjeru “sumnjivih diploma”, a onda i svih drugih.

Šimun je, na pitanje da li će se graditi gradska bolnica u Podgorici, rekao da se, prema njegovim saznanjima, od same inicijative za idejno rješenje te bolnice se nije odmaklo.

“Klinički centar je bio koncipiran za mnogo manju populaciju i potrebe prevazilaze njegove kapacitete. Razmišljamo o izgradnji nove bolnice u Podgorici, ali prvo ćemo uraditi studiju izvodljivosti, u saradnji sa međunarodnim partnerima. Rezultat bi trebalo da pokaže koji kapacitet bolnice je potreban Podgorici”, naveo je ministar, rekavši kako se nada da ću pregovore o studiji izvodljivosti započeti u decembru.

Na pitanje da li će Ljiljana Radulović ostati na čelu Kliničkog centra, Šimun je rekao da je nezahvalno licitirati konkretno imenima i ustanovama.

“Ono čega sam pobornik je da ne treba raditi promjene radi promjene, ili promjene radi zadovoljenja političikh apetite, što je, bojim se, bio slučaj u nekim prethodnim administracijama, pa smo imali rješenja na tom fonu. Reagovaćemo u onim ustanovama gdje je potrebna nova energija, optimizacija rada, unapređenje zdravstvene usluge ili popravljanje ugleda ustanove. Određenim mehanizmima ćemo dovesti novi menadžment, truditi se da bude izabran po stručnim kriterijuma. Tamo gdje su se menadžeri pokazali kao kvalitetni, unaprijedili proces, tu nema potrebe za promjenom. Tako da ćemo u tom procesu biti pedantni i vršiti rezove tamo gdje su zaista neophodni”, naglasio je.

Ponovo upitan da li će na čelu Kliničkog centra biti promjena, Šimun je rekao da će se “vrlo brzo saznati o tome”.



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci