• Vijesti
  • Društvo
  • U Rudniku uglja izvršena probna destilacija ljekovitog bilja; Lekić: Širimo djelatnost kompanije i otvaramo nova radna mjesta

U Rudniku uglja izvršena probna destilacija ljekovitog bilja; Lekić: Širimo djelatnost kompanije i otvaramo nova radna mjesta

U Rudniku uglja izvršena probna destilacija ljekovitog bilja; Lekić: Širimo djelatnost kompanije i otvaramo nova radna mjestaU Rudniku uglja izvršena probna destilacija ljekovitog bilja; Lekić: Širimo djelatnost kompanije i otvaramo nova radna mjesta
Foto: Rudnik uglja Pljevlja

Firma Solar mont DOO Gradiška izvršila je montažu destilatora koji je izgrađen po najsavremenijim standardima od materijala inoks, kapaciteta 500 litara.

Proces destilacije i obuku za upotrebu destilatora izvršio je Slavoljub Tasić, magistar farmacije, dok je pregled biljaka na terenu i obuku ljudi koji će realizovati prvu žetvu realizovao prof. dr Aleksandar Leposavić sa Instituta za voćarstvo Čačak.

Dobijeni finalni proizvod, tj. eterično ulje, biće poslano na detaljno hemijsko ispitivanje na osnovu koga će se utvrditi kvalitet i kvantitet ove proizvodnje.

Interesantno, riječ je o prvoj destilaciji ovog tipa u našoj opštini, gdje se vrši destilacija sirove mase ljekovitog bilja.

Tim povodom, izvršni direktor kompanije Milan Lekić, istakao je da je proces rekultivacije zemljišta zakonska obaveza kompanije i da se, za razliku od prethodnih godina, kada se sijala isključivo travno-djetelinska smješa, ovoga puta Rudnik uglja odlučio na formiranje plantaža ljekovitog bilja.

 „Agrotehnička i biološka rekultivacija koju trenutno sprovodimo je, mogu slobodno da kažem, pionirski poduhvat na koji smo, kao kompanija, izuzetno ponosni. Istina, tokom 1980-ih godina vršeni su određeni eksperimentalni zasadi ljekovitog bilja i određenih žitarica na rekultivisanim površinama u Borovici i Potrlici, ali sa daleko manjim kapacitetima i očekivanjima. Danas, Rudnik uglja je, vođen idejom o postepenoj diversifikaciji djelatnosti i, ne želeći da se prepusti stihiji vremena i određenim negativnim trendovima po našu kompaniju, odlučio da, kroz mnoge projekte, dočeka spremnim tzv. pravednu tranziciju“, istakao je Lekić.

Podsjetio je da su kao kompanija, upravo vođeni tim ciljevima, napravili odlučne iskorake prema Vladi Crne Gore po pitanju otvaranja fabrike za proizvodnju cementa.

„Plantaže ljekovitog bilja su, isto tako, dio jednog šireg projekta u koji smo ušli, a koji ima za cilj nova radna mjesta i postepenu diversifikaciju djelatnosti. U tom pravcu smo formirali i Službu za agrotehničku i biološku rekultivaciju, napravili eksperimentalne zasade ljekovitog bilja, ojačali profesionalne kapacitete, nabavili neophodnu mehanizaciju, od koje posebno izdvajamo nabavku traktora čuvenog proizvođača McCormick, jačine 300 ks. Riječ je o jedinstvenom primjerku u Crnoj Gori i jednoj od najsavremenijih mašina koja posjeduje najsavremeniju opremu i mnoge neophodne priključke. Naša namjera je da nakon sprovedene naučne analize i potvrde o ispunjenim standardima dobijenih proizvoda, dodatno širimo i jačamo kapacitete proizvodnje, i u tome ćemo, čvrsto sam ubijeđen, uspjeti“, uvjeren je Lekić.

On napominje da su na kompanijskim površinama zasijali i određene biljne kulture poput krompira, graška, pasulja, koje će plasirati na tržište, dok će dio pokloniti Narodnoj kuhinji, Crvenom krstu i ostalim humanitarnim organizacijama.

„U međuvremenu, Rudnik uglja bilježi odlične rezultate na proizvodnji uglja i otkrivke, plasira ugalj na druga tržišta i vodi računa o misiji društveno-odgovornog poslovanja“, zaključio je Lekić.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services