Skip to main content

Ministar

Mujović: Obradovao bih se da Duferco preuzme upravljanje Željezarom

Mujović: Obradovao bih se da Duferco preuzme upravljanje Željezarom


Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović kazao je da bi ga radovalo da kada bi kompanija Duferco koja je iskazala interesovanje, preuzela upravljanje Željezarom. On je tokom posjete Nikšiću rekao da je izuzetno zadovoljan načinom na koji ta kompanija funkcioniše i da je ponosan na to što Željezaru „bije dobar glas“.
Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović kazao je da bi ga radovalo da kada bi kompanija Duferco koja je iskazala interesovanje, preuzela upravljanje Željezarom. On je tokom posjete Nikšiću rekao da je izuzetno zadovoljan načinom na koji ta kompanija funkcioniše i da je ponosan na to što Željezaru „bije dobar glas“.


Mujović: Obradovao bih se da Duferco preuzme upravljanje Željezarom
Foto: RTNK

Mujović se nakon razgovora sa predstavnicima Duferca sastao sa menadžmentom EPCG, Željezare, Solar gradnje i sa radnicima.

„Možda će biti boljih finansijskih ponuda za Željezaru, ali bih volio da dobijemo partnera sa vizijom, idejom i poslovnom logikom koja kaže korak po korak. Mogu vam reći da Željezaru bije dobar glas i bio sam ponosan na to danas“, kaže on.

Objasnio je da će Durferco nakon procjene stanja razmotriti da bude uključen u rad Željezare i to će Vladi biti poslato kroz Memorandum o saradnju.

„Ne želim nikoga favorizovati, ali partneri ovog nivoa kredibilnosti su zaista dobrodošli i jako bih se obradovao da kompanija ovakvog rejtinga preuzme upravljanje Željezarom, jer smatram da je to najbolje za Željezarce, Nikšić i Crnu Goru“, kazao je on.

Radnici očekuju januarsku patu po novom kolektivnom i ne pristaju na smanjenje zarada

Predstavnik radnika Željezare Nikšić Ivan Vujović kazao je da bi radnicima bilo zadovoljstvo da kompanija kao što je Duferco dođe u fabriku

„Ono što smo mi sve vrijeme pričali da ova fabrika ima budućnost, da ova fabrika treba da opstane, je upravo dokazano ovim javnim pozivom pošto evo čuli smo da ima ogroman broj interesanata. To je sigurno najvažnije“, kazao je Vujović.

Zahvalio je ministru koji je već drugi put došao u Nikšić, u Željezaru.

„I upravo ono što je pred vama prošli put rekao da je on jedan od nas, to je pokazao i dokazao svojim djelima i stvarno želim u ovom prilikom da mu se zahvalim u ime svih radnika Željezare“, kazao je on.  

Istakao je da je pred Novu godinu obezbijeđena zimnica za radnike Željezare, te da će biti isplaćena danas ili eventualno sjutra..

Poručio je da radnici očekuju da se kolektivni ugovor koji je potpisan mora primijeniti na januarsku platu.

„Da je to definitivno granica ispod koje radnici Željezare sigurno neće nikome dozvoliti, ma ko on bio i ma kako se zvao. To je definitivno najvažnije u svojoj ovoj priči, ako imamo taj potpis, ako imamo saglasnost ministarstva, taj kolektivni ugovor je zaveden u ministarstvu i to je odluka odbora direktora Željezare mislim da treba se poštuju. To je nešto najvažnije“, kazao je on.

Kazao je da su zarade najniže u energetskom sektoru da definitivno ne smiju da budu niže nego što su trenutno.

„To sigurno nećemo dozvoliti. Nadam se da niko neće pokušati da krene u tom pravcu. Tako da mi smo tu da branimo to“, rekoa je Vujović.

Janković: Očekuje se znatno lošiji poslovni rezultat u odnosu na najpesimisičnija očekivanja

Nova izvršna direktorica EPCG Željezara Nikšić Nevenka Janković je kazala da se na konkurs prijavila sa svom potrebnom dokumentacijom i da je bio javan.

„Na istom su mogli da učestvuju i ostali koji su imali sve što je propisano bilo datim konkursom. Mogu da kažem da je ovaj proces bio transparentan i sa zadovoljstvom ističem da sam nakon intervjuisanja i ocene od strane konkursne komisije imala najviše poena“, kazala je .

Ističe da je jedina od prijavljenih kandidata koja je na sopstvenu inicijativu dostavila plan razvoja fabrike za period od četiri godine u kome su jasno definisane smjernice budućeg poslovanja i razvoja kompanije.

„Kvalitet mojih kvalifikacija, pristupa, argumentacije dokazani su potvrdom od svih članova Odbora direktora koji su jednoglasno potvrdili odluku konkursne komisije i imenovali me za ovakvu odgovornu funkciju“, kazala je ona.

Ističe da je finansijska situacija u ovoj kompaniji, ona je izuzetno teška.

„Očekuje se negativan poslovni rezultat na kraju 2023. godine i isti će biti znatno lošiji u odnosu na najpesimističnija očekivanja. To vam dovoljno govori u kakvom je stanju ova kompanija. Dalje želim da vam kažem da sam u saznanju da je odmah posle Nove godine izvršena blokada računa ove kompanije od nekih dobavljača. Na osnovu svih ovih podataka možete da zaključite da je fabrika u zabrinjavajućem stanju. Zbog toga mi je potrebno da uradim niz analiza koje će mi dati odgovore na pitanja kakvi su poslovni rezultati bili u svim funkcionalnim cjelinama u ovoj kompaniji, kao i koji je glavni uzrok ovako lošeg poslovnog rezultata“, istakla je nova direktorica.

Kada sumiraju te analize i sravne račun prediuzeće mjere i aktivnosti koje će voditi ka ozdravljenju fabrike i postepenom dovođenju svake poslovne cjeline do profitabilnog poslovanja“, kazala je ona.

Istakla je da joj je plan da kompaniju organizuje na način da zarađuje za plate za zaposlenih koji budu u njoj radili.

„Osnovni poslovni koncept kojeg ću se ja pridržavati biće da svaka poslovna cjelina generiše prihode koji će biti dovoljni za njeno samoodrživost“, kazala je ona.

Mujović: Solar gradnja u problemima, očekujem viziju razvoja

Mujović je kazao da situacija u preduzeću Solar gradnja nije dobra i da su dugovi prilično veliki.

„Da je više od dva miliona duga, odnosno negativnog salda te kompanije. Direktorica Saveljić je istakla da gro problema datira iz vremena kada nije obavljala tu funkciju i za veliki broj njih krivi rukovodstvo Elektroprivrede“, kazao je on.

Istakao je da je Saveljić okrivila EPCG za neadekvatnost i neažurnost u postupku nabavke materijala, odnosno solarnih panela.

„Prema njenim riječima spremna je da se uhvati u koštac sa problemima. Priprema se sistematizacijaradnih mjesta po kojoj bi broj zaposlenih u Solar gradnji trebalo da se smanji za oko 30 odsto. Smanjenje broja zaposlenih znači manje troškova, odnosno da se obezbijedi funkcionisanje firme“, kazao je Mujović.

Kaže da ne može biti zadovoljan ako se Solar gradnja isključivo bazira na projektu Solar 5000+, ma koliko on bio dobar.

„Najmanje što očekujem od direktora je vizija razvoja“, kaže on.

Predsjednik Obora direktora EPCG Milutin Đukanović kazao je da može da se personalizuje odgovornost zašto se kasnilo sa javnim nabavkama.

„Tu smo zatajili, preuzimam dio odgovornosti na sebe. Oprema dolazi. Od ponedjeljka ćemo imati obezbijeđenu montažu preko 6 megavati i za naredna dva mjeseca, to su obezbijeđene zarade“, kazao je on.

Naglasio je da je montirano već 30 megavata.

„Po osnovu oslobođene energije, EPCG će na godišnjem nivou obezbjeđivati dobit od pet miliona eura. Ovo su tehnički problemi, ali ovo je strateški već usmjereno“, kazao je on.

Pokretanjem solarne elektrane na Željezari, prema riječima Đukanovića, bio bi riješen status 200 radnika.



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci