Skip to main content

U PEKINGU

Si se sastao sa ruskim ministrom spoljnih poslova

Si se sastao sa ruskim ministrom spoljnih poslova


Predsjednik Kine Si Đinping sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom u Pekingu.
Predsjednik Kine Si Đinping sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom u Pekingu.


Si se sastao sa ruskim ministrom spoljnih poslova
Si Đinping i Lavrov

Si je istakao da se ove godine navršava 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Kine i Rusije. On je dodao da su se Kina i Rusija udružile u pronalaženju novog puta harmonične koegzistencije i saradnje između velikih zemalja i susjednih zemalja, što je donijelo korist za obje zemlje i njihove narode i dalo mudrost i snagu međunarodnoj pravičnosti i pravdi.

“Predsjednik Putin i ja smo se složili da nastavimo da održavamo blisku razmjenu kako bismo osigurali da se odnosi Kine i Rusije uvijek razvijaju glatko i stabilno. Obje strane treba da iskoriste priliku proslave 75. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa i održavanja Kinesko-ruske godine kulture kako bi u potpunosti sprovele niz važnih dogovora koje smo postigli predsjednik Putin i ja,” istakao je Si.

Kineski predsjednik je naglasio da Kina podržava ruski narod da ide razvojnim putem koji odgovara njihovim nacionalnim uslovima i podržava Rusiju u borbi protiv terorizma i održavanju socijalne bezbjednosti i stabilnosti.

On je dodao da je Kina oduvek pridavala veliki značaj razvoju kinesko-ruskih odnosa i spremna je da radi sa Rusijom na intenziviranju bilateralne komunikacije, jačanju multilateralne strateške saradnje u multilateralnim okvirima kao što su BRIKS i Šangajska organizacija za saradnju, ali i da ujedinjuje zemlje „globalnog Juga” u duhu jednakosti, otvorenosti, transparentnosti i inkluzivnosti i da unaprjeđuju reforme sistema globalnog upravljanja.

Lavrov je Siju prenio srdačne pozdrave predsjednika Putina. On je rekao da je Kina pod snažnim vođstvom predsjednika Si Đinpinga postigla izvanredna dostignuća i pružila važne mogućnosti drugim zemljama da ostvare zajednički razvoj.

Lavrov je dodao da je prioritet spoljne politike Rusije sveobuhvatna konsolidacija i unaprjeđenje odnosa sa Kinom.

„Uspešan reizbor predsjednika Putina obezbijedio je kontinuitet rusko-kineskih odnosa. Odnosi Rusije i Kine zasnovani su na jednakosti i obostranoj koristi i prevazišli su odnose alijanse tokom Hladnog rata i pokazali snažnu otpornost,” rekao je ruski ministar spoljnih poslova.



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci