Skip to main content

Razgovori – predsjednički izbori 2023.

Delić i Otović za ADRIU: Očekujemo da glasači Ure podrže Mandića

Delić i Otović za ADRIU: Očekujemo da glasači Ure podrže Mandića


Predsjednički kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić ući će u drugi krug izbora i u njemu pobijediti, uvjereni su predsjednik opštine Mojkovac Vesko Delić i predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović. Oni su večeras, u specijalnoj emisiji “Razgovori – predsjednički izbori 2023” na ADRIA televiziji, istakli da očekuju da Mandića, između ostalog, podrži veliki broj birača Građanskog pokreta URA.
Predsjednički kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić ući će u drugi krug izbora i u njemu pobijediti, uvjereni su predsjednik opštine Mojkovac Vesko Delić i predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović. Oni su večeras, u specijalnoj emisiji “Razgovori – predsjednički izbori 2023” na ADRIA televiziji, istakli da očekuju da Mandića, između ostalog, podrži veliki broj birača Građanskog pokreta URA.


Delić i Otović za ADRIU: Očekujemo da glasači Ure podrže Mandića
Foto: Adria

Otović je istakao da smo rethodnih nekoliko godina imali različite eksperimente sa nestranačkim kandidatima, ekspertskim i da svi vidimo gdje su nas takvi eksperimenti odveli.

“Normalno je u bilo kojoj političkoj utakmici da kandidati na budu oni koji vode stanke. Mi smo pokušali u prošlosti nešto i to nije dalo rezultate”, naveo je.

Kako je kazao, ova kampanja je pokazala da su oni spremni da svima pruže ruku pomirenja, da poštuju sve različitosti koje Crna Gora ima i  ih upravo oni čuvaju.

“U svim lokalnim sredinama gdje obnašamo vlast, gdje imamo veliki uticaj na vlast – nemamo incidente”, ukazao je Otović.

Naglasio je da je DF politička stvarnost u Crnoj Gori.

“Vjerujem da će predsjednički i naredni parlamentarni pokazati da smo najjača politička snaga”, dodao je predsjednik SO Herceg Novi.

Otović je rekao i da je sigurno da će, na lokalnom nivou, Mandića podržati kolege iz Prave Crne Gore, te da se ne dovodi u pitanje ni podrška SNP-a.

“Kada je riječ o URI, vjerujem da će u drugom krugu veliki broj glasača URE dati podršku Mandiću. Bilo bi prirodno da Novska lista podrži Mandića već u prvom krugu, međutim, oni su odlučili da daju podršku Jakovu Milatoviću, uprkos velikom protivljenju velikog broja njihovih glasača”, naglasio je Otović i podjsetio da je Lista Novi pobjeđuje dala podršku Aleksi Bečiću.

Kandidatura Mila Đukanovića za predsjednika ga nije iznenadila.

“DPS je doživio krah u većini opština na posljednjim lokalnim izborima, a Đukanović je jedina figura koja može okupiti preostale podržavaoce te politike DPS-a, koja je uništila Crnu Goru”, poručio je.

Delić je istakao da lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić uživa veliku podršku u Mojkovcu, odakle je porijeklom.

“URA još nema kandidata, čini mi se da je njihovo članstvo u Mojkovcu apsolutno raspoloženo da podrži na lokalu čak i u prvom krugu Mandića”, smatra predsjednik opštine Mojkovac.

Ni on nije iznenađen Đukanovićevim kandidovanjem.

“Mislim da on nije vagao do kraja ko će biti protivkandidat, već da je time što nije otkrivao ko će biti kandidat samo podgrijavao situaciju kako bi se na neki način nasložila ova druga strana na izborima, izostavljam namjerno Draginju Vuksanović Stanković, koju smatram stranom Đukanovića”, rekao je Delić.

Kako je dodao, kada je riječ o strani pobjednika iz 2020. tu se aspolutno kao kandidat ističe Mandić.

“Većina konstituenata koji su bili u tadašnjoj koaliciji Za budućnost Crne Gore i danas je u kampanji Mandića. Tako da su se stranke koje su pobijedile Đukanovića opet okupile na ovoj strani i apsolutno sam siguran da ćemo ući u drugi krug, a onda zadati i posljednji udarac”, uvjeren je.

“Albanci mogu da slave sa albanskim zastavama, problem obilježja Velike Albanije i UČK”

Nedavno su u Tuzima održani izbori. Rezultati su se slavili uz zastave Velike Albanije, skandiranje UČK, a nije uslijedila osuda od sadašnje opozicije na državnom nivou, koja je upravo Delića pozivala da podnese ostavku zbog nedavne posjete Beogradu.

Početkom godine, pak, svjedočili smo oštrim kritikama poslanika bivšeg režima učešća predsjedika opština Mojkovac, Nikšić, Berane i predsjednika Skupština opština Danilovgrad, Herceg Novog i Tivat na sjednici Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Narodnoj skupštini Srbije.

Otović se osvrnuo na te dvije situacije, ističući da mu zastave Albanije u Tuzima ne smetaju.

“Ali smetaju mi zastave Velike Albanije, zastave OVK, organizacije koja je mnoge srpske porodice zavila u crno na Kosovu. Slično su prokušali na jugu Srbije, a njihovi sunarodnici i u Sjevernoj Makedoniji. Stalno u Crnoj Gori koristimo dvostruke aršine. Albanci imaju pravo da koriste svoju nacionalnu zastavu. Problem nastaje kada mi na skupovima poput tog u Tuzima vidimo zastave Velike Albanije i OVK”, dodao je.

I Delić kaže da je prirodno da u Tuzima, gdje je predsjednik iz albanske nacionalne zajednice, imaju zastave te države.

“Sa druge strane, imate potpuno ludilo gdje ljudi od nas prave državne neprijatelje”, ukazao je.

On je istakao da je to sve posljedica Đukanovićevog političkog narativa, koji je okrenuo prema tome da mu je srpska nacionalna zajednica problem.

“Nakon 2016. godine sve do dana današnjeg on sprovodi taj narativ. I to se negdje usadilo i ljudima koji ovo konstantno komentarišu”, zaključio je Delić.



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci