Skip to main content

Krivokapić na Vladi: Temeljni ugovor ne treba da bude potpisan sa Crkvom Srbije jer je to strani subjekat u Crnoj Gori

Krivokapić na Vladi: Temeljni ugovor ne treba da bude potpisan sa Crkvom Srbije jer je to strani subjekat u Crnoj Gori



Krivokapić na Vladi: Temeljni ugovor ne treba da bude potpisan sa Crkvom Srbije jer je to strani subjekat u Crnoj Gori
Foto: Vlada Crne Gore

Međutim, premijer Dritan Abazović je kazao da je potrebno bez odugovlačenja riješiti ovo pitanje jer je ovo rješenje jako dugo očekivano.

Konjević je kazao da odnos naše države nije definisan jedino sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom, pa je taj ugovor potrebno što prije potpisati.

“Neće vam poći za rukom da oduglačimo ovo. Ovdje smo da završavamo stvari. Tendencija da mi oko ovoga odvučete još dva ili tri mjeseca se neće desiti”, poručio je Abazović.

“Ovdje nema nikakvih obećanja, ja se bojim da obećanja postoje sa drugih strana da se to nikada neće završiti. Hoću jednu stvar da vam kažem, ono što ovaj čovjek kaže ili potpiše, on će uložiti i zadnji atom da se to i sprovede u djelo, ako to podrazumijeva da nemamo više saradnju vrijeme je da se pozdravljamo”, kazao je Abazović na sjednici.

Krivokapić je kazao da Temeljni ugovor ne treba da bude potpisan sa Crkvom Srbije jer je to strani subjekat u Crnoj Gori.

Abazović navodi da je ovaj proces započet 2012. godine.

“Ugovor koji treba da se potpiše ne može da bude izvan Ustava ove države. To je legetimisanje međusobnog priznanja”, naveo je Abazović.

On dodaje da ne želi da bude u timu gdje bilo ko opstruira postizanje konsenzusa.

Šef diplomatije Krivokapić ipak tvrdi da ne postoji uzajamno priznanje države i crkve, već postoji samo priznanje crkve od države.

“Ovo je sekularna država, crkva i država su odvojene upravo zbog toga, nas nijedna crkva nema pravo da prizna ili ne prizna. Crkva nema što da priznaje”, direktan je Krivokapić.

Joković se usaglasio sa činjenicom da je nonsens govoriti o međusobnom priznanju, međutim kazao je da ne smatra crkvama one koje Vaseljenska patrijaršija ne priznaje. Dodao je da one nijesu relevantne za pravoslavne vjernike.

Konjević je kazao da je potrebno biti fer prema svakoj zajednici, pa ukoliko postoji inicijativa za potpisivanje ugovora sa “Crkvom Srbije”, onda je potrebno nominovati i tzv. Crnogorsku pravoslavnu crkvu za potpisivanje ugovora.

 



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci